Business Construct

Facilităţile fiscale şi-au făcut efectul: Lucrările de construcţii au avut în aprilie o creştere explozivă, de 33%. BT: Sectorul construcţiilor a evoluat peste ritmul potenţial în ultimele luni

Facilităţile fiscale şi-au făcut efectul: Lucrările...

Autor: Dorin Oancea

14.06.2019, 09:59 2177

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut exploziv în aprilie, faţă de perioada similară din 2018,  ca serie brută, cu 33,4%, după avansul de 41% al volumului lucrărilor noi, şi de 20,4% al celor de întreţinere şi reparaţii curente, informează INS.

În acelaşi timp, lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 11,4%.

Pe obiecte de construcţii, seria brută evidenţiază creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii astfel: construcţii inginereşti, cu 36,6%, clădiri nerezidenţiale, cu 32,9% şi clădiri rezidenţiale, cu 27,5%. 

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 25,5%.

Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri astfel: lucrările de construcţii noi cu 34,2%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,5% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 7,9%. Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale (+29,4%), de construcţii inginereşti (+26,1%) şi la clădirile rezidenţiale (+24,4%).

Comparativ cu martie, în aprilie volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,2%, . 

Per total, în perioada ianuarie-aprilie, sectorul de construcţii s-a majorat cu 17,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,5%.

În opinia lui Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, sectorul construcţiilor a evoluat peste ritmul potenţial în ultimele luni, pe fondul redinamizării investiţiilor în infrastructură publică şi nivelului redus al costurilor reale de finanţare. ”Am revizuit în sus prognozele pentru dinamica construcţiilor pe termen scurt şi mediu: ritm mediu anual de 5.2% în perioada 2019-2021”

(sursa INS)

Volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut în aprilie, faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 9,0%, creştere evidenţiată la toate elementele de structură: lucrări de reparaţii capitale (+26,8%), lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (+17,9%) şi construcţii noi (+5,1%). Pe obiecte de construcţii, seria brută indică o creştere a volumului construcţiilor inginereşti cu 31,2%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 8,1% iar la clădirile rezidenţiale cu 2,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 6,2%, creştere susţinută de lucrările de reparaţii capitale (+28,0%) şi de lucrările de construcţii noi (+2,9%). Volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente a scăzut cu 1,6%. Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică o creştere a volumului lucrărilor de construcţii inginereşti cu 16,9% dar şi reduceri ale volumului lucrărilor de construcţii la clădirile rezidenţiale, cu 8,1%, respectiv la clădirile nerezidenţiale, cu 6,2%.

În prmele patru luni volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 17,8% faţă de perioada similară a anului trecut. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la construcţiile noi (+25,6%), lucrările de reparaţii capitale (+1,0%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii (+0,4%). Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri ale volumului de lucrări de construcţii la clădiri rezidenţiale, cu 26,9%, la clădiri nerezidenţiale, cu 20,2% precum şi creşteri ale volumului de lucrări de construcţii inginereşti, cu 11,3%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 10,5%, creştere reflectată în volumul lucrărilor de construcţii noi, cu 19,3% şi al lucrărilor de reparaţii capitale, cu 3,9%. Volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente a scăzut cu 5,2%. Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidenţiază creşterea volumului lucrărilor de construcţii la clădirile rezidenţiale, cu 23,3%, la clădirile nerezidenţiale, cu 14,9% şi de construcţii inginereşti, cu 4,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO