Business Construct

Încă o bornă depăşită în piaţa de real-estate: Bucureştiul a trecut de un milion de metri pătraţi de spaţii de retail şi aşteaptă două malluri noi

Pentru mallurile dominante din Bucureşti, chiriile prime se situează la 60-70 de euro/metru pătrat/lună, însă există diferenţe în funcţie de tipul clădirii

Pentru mallurile dominante din Bucureşti, chiriile prime se situează la 60-70 de euro/metru pătrat/lună, însă există diferenţe în funcţie de tipul clădirii

Autor: Alina-Elena Vasiliu

02.03.2016, 13:00 1177

Pentru mallurile mari din Bucureşti, chiriile se situează la 60-70 de euro/metru pătrat/lună.

Stocul de spaţii pe piaţa de retail a ajuns anul trecut la 2,8 milioane de metri pătraţi, din care peste un milion de metri pătraţi în Bucureşti, aceasta fiind cea mai mare piaţă din România, arată un raport al companiei de consultanţă imobiliară JLL.

Anul trecut, au fost livraţi aproximativ 175.000 de metri pătraţi închiriabili, iar pentru 2016 este prevăzută finalizarea altor 196.000 de metri pătraţi de centre comerciale.

După Capitală, în topul oraşelor după stocul de spaţii comerciale moderne se regăsesc Clujul, Iaşiul, Constanţa şi Timişoara. Potrivit studiului JLL, densitatea spaţiilor de retail pentru Bucureşti este de 444 metri pătraţi la 1.000 de locuitori. 

„O mişcare importantă pe piaţa de retail a fost achiziţionarea operaţiunilor Billa de pe piaţa românească de către Carrefour, de la Rewe Group. Retailerul francez a luat peste 86 de magazine, cu o suprafaţă totală de 83.000 de metri pătraţi, iar acum deţine 275 de unităţi în toată ţara, sub mai multe formate de retail (hipermarketuri, super­marketuri şi magazine de proximitate)“, se precizează în raportul JLL.

Pentru mallurile dominante din Bucureşti, chiriile prime se situează la 60-70 de euro/metru pătrat/lună, însă există diferenţe în funcţie de tipul clădirii.

Astfel, pentru centre comerciale, chiria este între 60 şi 70 de euro/metru pătrat/lună, pentru spaţiile stradale este de 50-60 de euro/metru pătrat/lună, în vreme ce pentru parcurile de retail poate ajunge la 8,5 euro/metru pătrat/lună.

Pe piaţa de retail, stocul va depăşi trei milioane de metri pătraţi la sfârşitul anului dacă toate proiectele anunţate (196.000 metri pătraţi) vor fi finalizate.

Noile spaţii care vor fi livrate în acest an în Bucureşti sunt Park Lake Plaza, dezvoltat de Sonae Sierra şi Caelum Development, şi Veranda Mall, centrul comercial de la Obor al firmei Prodplast Imobiliare, proprietar fiind Andrei Pogonaru.

La nivel naţional, construirea Shopping City Timişoara şi extinderea City Park din Constanţa sunt proiectele dezvoltate de NEPI, iar la Craiova va fi renovat centrul comercial Mercur, cu o suprafaţă de 20.000 de metri pătraţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO