Business Construct

Încep lucrările la construcţiile adiacente Aeroportului Braşov

Autor: Adina Chirvasa

04.01.2019, 17:56 102

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a semnat, vineri, contractul pentru „Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav Etapa a III-a, Proiectare şi execuţie lucrări de construcţii şi instalaţii pentru 9 obiecte”, în urma adjudecării licitaţiei de către o firmă din Sibiu. Aceasta are la dispoziţie trei luni pentru proiectare şi opt luni pentru execuţie.

„Ne propunem să realizăm construcţiile adiacente Aeroportului Internaţional Braşov - Ghimbav. Ne bucurăm că am depăşit cu bine această etapă de achiziţii şi că avem contractul de lucrări semnat. Sperăm că în luna mai constructorul va începe lucrările, că nu vor apărea niciun fel de probleme şi termenele contractuale vor fi respectate, astfel ca până la sfârşitul anului Aeroportul să prindă contur. În paralel vom realiza procedurile de achiziţie a lucrărilor pentru terminalul de pasageri, vom încheia protocolul cu ROMATSA, vom clarifica modalitatea de asigurare a controlului de trafic şi vom face demersurile necesare pentru certificarea Aeroportului”, a spus preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Costul pentru proiectarea, execuţia şi finalizarea lucrărilor pentru care a fost semnat contractul de vineri este de peste 34 milioane lei, din care 1,2 milioane sunt doar pentru proiectare.

După elaborarea proiectului tehnic, pe amplasamentul de la Ghimbav vor fi proiectate şi construite clădirea energetică, remiza PSI, posturile de control acces, gospodăria de apă, parcarea auto şi drumul de acces între terminal şi DJ 103C, drumurile tehnologice interioare, împrejmuirile şi porţile, reţelele interioare, precum şi platforma antisuflu.

Lucrările pentru care s-a semnat contractul de vineri reprezintă doar o parte din cele care sunt necesare pentru Aeroport, estimate la aproximativ 57 milioane euro.

Despre Aeroportul Braşov se vorbeşte încă din 1992, de când datează Consiliile Judeţene. De-a lungul anilor, au fost tatonări şi întâlniri cu diverşi investitori din străinătate, însă concret a început să se lucreze la aeroport după anul 2009, odată cu aprobarea de către Parlament a Legii privind transferul unei suprafeţe de 200 de hectare aflate la Ghimbav, din domeniul public al statului şi administrarea Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov, în domeniul public al judeţului Braşov şi în administrarea Consiliul Judeţean, pentru construirea Aeroportului.

Primul obiectiv construit în cadrul Aeroportului Internaţional Braşov - Ghimbav a fost pista de decolare-aterizate (cu o lungime de 2850 de metri şi o lăţime de 45 de metri), finalizată în 2014.

Consiliul Judeţean Braşov a mai lansat, în 2018, şi licitaţia de aproape 136 de milioane de lei pentru construcţia terminalului aeroportului. Durata proiectului este de 11 luni, de la semnarea contractului, dintre care opt luni de lucrări efective. Procedura a fost lansată după ce documentaţia de licitaţie pentru construirea terminalului Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav (AIBG) a fost avizată de Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice, care o respinsese în două rânduri, în 26 noiembrie şi 7 decembrie.

Avizul de la ANAP a dat undă verde Consiliului Judeţean Braşov să desfăşoare procedurile de achiziţie pentru realizarea terminalului. Data de deschidere a ofertelor este 28 ianuarie 2019., după care vor urma etapele de evaluare a ofertelor potenţialilor constructori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO