Business Construct

Închiderea graniţelor pune în pericol industria construcţiilor din Polonia, care a ajutat economia să evite recesiunea în criza anterioară

Închiderea graniţelor pune în pericol industria...

Autor: Catalina Apostoiu

27.03.2020, 00:05 2505

Închiderea graniţelor europene în încercarea aducerii sub control a pandemiei de coronavirus este pe cale să afecteze puternic o industrie de 200 miliarde de zloţi (44 mili­arde euro), scrie Bloomberg.

Sectorul polonez al construcţiilor, care are 400.000 de angajaţi şi reprezintă 8% din PIB-ul ţării, are în faţă o posibilă criză pe fondul temerilor privitoare la forţa de muncă ucraineană de care depinde. Muncitorii ucraineni se întorc acasă, în timp ce alţii nu se pot întoarce în Polonia. În timpul crizei economice mondiale provocate de colapsul financiar din 2008-2009, Polonia a fost singura ţară din UE care a reuşit să evite recesiunea, „miracol economic“ la baza căruia stau mai ales construcţiile de infrastructură finanţate cu fonduri europene.

În condiţiile în care Polonia îşi finalizează pachetul de sti­mu­lente pentru evitarea recesiunii şi protejării locurilor de muncă, un grup de lobby pentru constructori avertizează cu privire la riscurile iminente şi cere măsuri mai drastice. Lista de dorinţe a industriei, una dintre cele mai lovite de închiderea grani­ţelor, include suspendarea unor taxe şi comisioane.

„Absenţa serioasă a muncitorilor va duce la o scădere semnificativă a capacităţii industriei“, se arată într-o scrisoare deschisă a Asociaţiei Poloneze a Angajatorilor din Cons­trucţii adresată guvernului ţării.

În plus, industria construcţiilor s-ar putea confrunta în curând cu un declin al cererii în condiţiile în care investitorii îşi îngheaţă proiectele.

Economia poloneză s-ar putea contracta cu 1% în acest an dacă restricţiile de circulaţie şi consum se menţin până în iunie, anunţa recent ministrul polonez al finanşelor.

Grupul de lobby a declarat că aproximativ 20% din muncitorii ucraineni din industrie au plecat deja acasă şi nu vor reveni până la redeschiderea graniţelor. După unele estimări, 2 milioane de ucraineni muncesc în Polonia, în mod tradiţional unul din cei mai mari exportatori de forţă de muncă către vestul Europei de pe continent.

În plus, un număr în creştere de muncitori din construcţii sunt în concediu medical, iar riscul închiderii şantierelor este în creştere.

Polonia a înregistrat o creştere rapidă a construcţiei de drumuri, căi ferate şi tuturor tipurilor de clădiri din momentul aderării la UE în 2004. Până de curând, aceasta se afla în mijlocul unei noi serii de investiţii masive susţinute de UE.

Astfel de investiţii au jucat un rol esenţial în miracolul polonez. Polonia a evitat recesiunea, în timp ce alte ţări au intrat în criză.

Rafal Szajewski, din cadrul Departamentului de Investiţii Străine al Poloniei, arată că volumul uriaş de fonduri europene cheltuite pe îmbunătăşirea infrastructurii şi finalizarea altor proiecte a jucat un rol major în capacitatea ţării de a evita recesiunea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO