Business Construct

Index imobiliar ZF: Apartamentele din Capitală s-au scumpit cu 2,8%, ignorând legea dării în plată şi creşterea avansului cerut de bănci

Autor: Bogdan Alecu

17.01.2017, 00:07 366

Intrarea în vigoare a legii dării în plată, alături de creşterea majorării avansului cerut de bănci au avut efecte minime asupra pieţei de apartamente vechi în 2016, motiv pentru care preţurile acestora au urcat anul trecut cu 2,8% la nivelul lunii decembrie în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, potrivit Indexului Imo­biliar al ZF realizat în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Cold­well Banker pe baza ofertelor din Anunţul Telefonic.

„Adoptarea legii dării în plată a avut ca o primă consecinţă epuizarea rapidă a fondurilor disponibile achi­ziţiilor prin Prima casă, ca urmare a majorării avansurilor solicitate pentru creditele ipotecare - o parte din po­tenţiala cerere s-a reorientat spre Prima casă - şi ca urmare a incertitudinilor iniţiale privind includerea sau nu a programului sub incidenţa legii“, spun reprezentanţii Coldwell Banker. În acelaşi timp, efectele directe ale legii dării în plată s-au dovedit a fi mult mai puţin semnificative comparativ cu unele estimări iniţiale, numărul notifi­cărilor fiind redus faţă de unele estimări negative. 

„Efectele resimţite pe segmentul vechi au fost oarecum pozitive compa­rativ cu cele resimţite pe segmentul nou, care a fost iniţial mai puternic afec­tat, ţinând cont că numărul pro­iectelor cu stoc disponibil - şi deci care s-ar fi calificat pentru achiziţii prin Prima casă - este redus. Ca o conse-cinţă, un procent semnificativ din cum-părători s-au reorientat spre segmentul vechi“, au subliniat reprezentanţii companiei de consultanţă.

La un an de la primul anunţ de majorare a avansului minim la creditele ipotecare standard ca urmare a posibilelor efecte negative ale dării în plată, toate băncile locale din top zece au făcut un pas mai mare sau mai mic în spate şi au tăiat din avansul minim cerut clienţilor. Cinci din cele mai mari zece bănci, respectiv BCR, BRD, Banca Transilvania, ING şi CEC, au revenit cu avansul minim la nivelul de 15%, practicat înainte de existenţa discuţiilor pe legea dării în plată. Avansul de 15% este însă condiţionat de cele mai multe bănci de localitatea în care se află locuinţa achiziţionată sau tipul acesteia, de valoarea creditului sau de garanţiile aduse. Cea mai mare creştere de preţ a fost înregistrată în ultimul an în zona Titan din estul Capitalei, unde un apartament vechi cu trei camere costa în decembrie 2015 în jur de 71.000 de euro, cu 22% mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2014. În partea de est a Capitalei s-au inaugurat în ultimii doi ani trei malluri, Mega Mall în apropierea Naţional Arena, ParkLake şi Veranda. 

Indexul imobiliar ia în considerare 20 de cartiere sau zone din Capitală.

Cele mai scumpe zone din Bucureşti în acest moment sunt cele centrale şi Aviaţiei, unde apartamentele vechi de trei camere depăşesc 100.000 de euro şi ajung în unele cazuri spre 130.000 de euro, în timp ce cele mai ieftine sunt în Berceni şi Olteniţei, de 60-61 de mii de euro. Zona este în continuare afectată de întârzierea construţiei pasajului subteran de la Piaţa Sudului, care va fi gata cândva anul acesta. 

La polul opus, cel mai important declin de preţ a fost consemnat în zona Mihai Bravu, de 5,1% la 75.000 de euro. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO