Business Construct

Index imobiliar ZF. Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere au început să scadă în martie. „Nu se mai cumpără aproape deloc articole de vestimentaţie, nu se mai rezervă vacanţe şi bilete de avion, nu se tranzacţionează apartamente.“

Andrei Sârbu, CEO al SVN România: Preţurile sunt foarte puţin afectate în acest moment şi este extrem de dificil de realizat o estimare pe termen mediu – lung deoarece astăzi nu trecem printr-o criză imobiliară, nu suntem într-o criză economică ci suntem într-un moment dificil care poate fi descris ca o criză sanitară. 70% din România încă funcţionează astăzi, poate ar trebui să ne concentrăm atenţia cu toţii pe aceste businessuri şi persoane cât noi, restul, aşteptăm

Andrei Sârbu, CEO al SVN România: Preţurile sunt foarte puţin afectate în acest moment şi este extrem de dificil de realizat o estimare pe termen mediu – lung deoarece astăzi nu trecem printr-o criză imobiliară, nu suntem într-o criză economică ci suntem într-un moment dificil care poate fi descris ca o criză sanitară. 70% din România încă funcţionează astăzi, poate ar trebui să ne concentrăm atenţia cu toţii pe aceste businessuri şi persoane cât noi, restul, aşteptăm

Autor: Bogdan Alecu

07.04.2020, 19:00 9118

Preţurile apartamentelor vechi cu 3 camere din Ca­pitală au scăzut cu 0,66% la nivelul lunii martie, faţă de februarie la 89.200 de euro, revenind astfel la nivelul lunii ianuarie, potrivit datelor com­paniei de consultanţă imobiliară SVN România. Cu toate acestea, preţurile au continuat să urce luna trecută cu aproape şase procente faţă de perioada similară a anului trecut, asfel încât impactul pandemiei este momentan unul limitat – mai ales că doar jumătate din luna martie a fost efectiv afectat de instituirea stării de urgenţă.

Mai mult, la nivelul zonelor afectate, un singur cartier dintre cele analizate a fost afectat în martie versus februarie – Iancului, în timp ce martie 2020 vs. martie 2019, doar Colentina şi Militari au fost afectate de scăderi.

Starea de urgenţă, pe fondul pandemiei de COVID-19 înseamnă or­do­­nanţe militare care interzic activităţile de vânzare pentru produse nonesenţiale şi deplasările non-esenţiale, astfel că, piaţa trebuie să ia în calcul faptul că totul este amânat, sau în stare de aşteptare.

„România se află în stare de urgenţă şi aceasta nu este o metaforă, este o stare de fapt. Avem ordonanţe militare şi legi în vigoare care interzic orice activitate de vânzare pentru bunuri care nu sunt esenţiale, iar deplasările sunt limiitate drastic. În consecinţă, un număr mare de industrii şi afaceri sunt afectate, inclusiv piaţa imobiliară“, a spus Andrei Sârbu, CEO al SVN România.

El explică faptul că România a luat decizia, ca aproape toate statele din Uniunea Europeană şi nu numai, de a se concentra în acest moment pe rezolvarea problemei medicale.

„Traversăm o criză medicală şi am decis să rezolvăm această problemă, punând în aşteptare alte activităţi, şi ar trebui să ne concentrăm cu toţii pe acest scop comun: de la cel mai simplu lucru, de a păstra distanţarea socială, până la implicarea de orice fel în diferite acţiuni de susţinere a stopării răspândirii acestei pandemii sau de limitare a efec­telor acesteia“, a subliniat Sârbu.

Astfel, un număr ridicat de industrii şi afaceri, care erau dependente în primul rând de mişcarea în sine a populaţiei, au intrat într-o stare de aşteptare cauzată de starea de urgenţă prin care trecem şi implicit nu mai există obiectul muncii. „Nu se mai cumpără aproape deloc articole de vestimentaţie, nu se mai rezervă vacanţe şi bilete de avion, nu se tranzacţionează aparta­mente, toate acestea sunt normale şi nu reprezintă un şoc ţinând cont de actuala stare de urgenţă, care limitează vânzările şi circulaţia“, a subliniat Sârbu.

Piaţa rezidenţială este, ca multe alte industrii, într-o stare aproape totală de aşteptare, până la momentul încheierii stării de urgenţă.

„Pe segmentul nou, puţini dezvolta­tori au oprit construcţia în totalitate în acest moment, raportat la întregul pieţei. Cei care aveau un model de business temeinic realizat, cu resurse financiare proprii şi finanţări bancare aprobate, continuă construcţia şi o vor continua şi peste o lună, în absenţa unor noi restricţii legislative – toate proiectele în care SVN este implicată merg înainte“.

Potrivit datelor companiei, procen­tul cumpărătorilor finali este covârşitor iar asta înseamna că aceştia aveau o nevoie reală. În contextul actual, această nevoie a trecut într-un plan se­cun­dar aşa cum este şi normal. Însă această nevoie va reveni la un moment dat.

În plus, tranzacţiile cu imobile erau în creştere: în ianuarie şi februarie s-a înregistrat o majorare de 16,63% în Bucureşti şi Ilfov, cea mai mare piaţă rezidenţială a ţării, iar în Cluj a fost o creştere de 80%, date oficiale. Acce­sibili­tatea era în mod similar la cel mai bun nivel, datorită majorării constante a ve­ni­turilor şi creşterii reduse a pre­ţurilor.

„Cei care vând în acest moment – mă refer exclusiv la segmentul locuinţelor vechi – sunt persoane care au o nevoie urgentă, specifică strict lor, iar cei care achiziţionează sunt în aceeaşi situaţie. Am observat, în perioada de final a lunii martie, o redu­cere de aproximativ 50% a numărului de proprietăţi scoase la vânzare pe acest segment", a spus Andrei Sârbu.

În ultimele 3 săptămâni toate instituţiile financiare mondiale, companiile, statele, toţi şi-au schimbat estimările de mai multe ori. Situaţia este extrem de dinamică şi nu se pot face estimări decât pe termen lung, de peste 9 – 12 luni, sau pe termen foarte scurt.

„Preţurile sunt foarte puţin afectate în acest moment şi este extrem de dificil de realizat o estimare pe termen mediu – lung deoarece astăzi nu trecem printr-o criză imobliară, nu suntem într-o criză economică ci suntem într-un moment dificil care poate fi descris ca o criză sanitară. 70% din România încă funcţio­nează astăzi, poate ar trebui să ne concentrăm atenţia cu toţii pe aceste businessuri şi persoane cât noi, restul, aşteptăm“, a spus directorul SVN România.

El a subliniat că cel puţin pentru moment, abia au trecut trei săptămâni de distanţare socială şi, luând în calcul ultimele declaraţii ale autorităţilor, vor mai urma cel puţin şase săptâmâni. Atât cererea cât şi oferta stau acasă (în cea mai mare parte a lor) iar pieţele în sine, aferente sectoarelor economice, nu au dispărut, au intrat în aşteptare.

"Nu putem vorbi de evoluţia preţurilor pe termen mediu şi tranzacţii atât timip cât noi toţi trebuie să ne distanţăm social. Noi lucrăm cu numeroase scenarii de business şi suntem alături de toţi partenerii noştri pentru a identifica cele mai bune soluţii - aceasta ar trebui să fie atitudinea normală în această perioadă", a subliniat Andrei Sârbu.

Citiţi AICI ediţia ZF E-paper de miercuri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO