Business Construct

Interviu. Koen Coppenholle, CEMBUREAU (Asociaţia Europeană a Cimentului): Există o probabilitate mare ca încetinirea pieţei construcţiilor să se extindă până în 2024.Se vede o presiune şi pe bugetele naţionale 

Koen Coppenholle, directorul executiv CEMBUREAU: În cazul României, importurile au crescut de peste şase ori în 2021 (1,38 milioane de tone) faţă de 2016 (0,2 milioane de tone), conform Eurostat.

Koen Coppenholle, directorul executiv CEMBUREAU: În cazul României, importurile au crescut de peste şase ori în 2021 (1,38 milioane de tone) faţă de 2016 (0,2 milioane de tone), conform Eurostat.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

03.12.2022, 00:07 124

♦ Piaţa cimentului s-a redresat după pandemie, când producţia a scăzut în medie cu 5-10%, cu variaţii mari între ţările Uniunii Europene, însă războiul a dat din nou planurile peste cap ♦ Industria cimentului contribuie la dezvoltarea sectorului construcţiilor, care reprezintă 10% din PIB-ul UE ♦ Piaţa cimentului, o industrie care în România contribuie anual la bugetul de stat cu aproximativ 200 de milioane de euro, este printre primele domenii afectate de scumpirile din energie, în condiţiile în care este un domeniu energofag ♦ Costurile cu energia reprezintă aproximativ 40% din costurile operaţionale pentru ciment.

Impactul scumpirilor din energie şi al războiului din Ucraina s-ar putea resimţi şi în următorii doi ani în in­dustria construcţiilor, care dă semne de încetinire, cauzată de pre­siunile din multiple direcţii.

„Cu toate că am observat o redresare a pieţei construcţiilor la nivel european după criza provocată de Covid-19, impactul crizei energetice şi războiul din Ucraina au din nou un efect de frânare a acesteia, proiectele, atât cele rezidenţiale, cât şi cele de infrastructură, fiind încetinite sau chiar anulate. Datele Euroconstruct indică faptul că există o probabilitate mare ca încetinirea pieţei construcţiilor să se extindă până în 2024“, spune Koen Coppenholle, directorul exe­cutiv al CEMBUREAU – Asociaţia pro­ducătorilor de ciment din Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO