Business Construct

Investiţie de 7 mil. euro pentru construirea unui parc ştiinţific şi tehnologic la Oradea

Investiţie de 7 mil. euro pentru construirea unui parc...

Autor: Laurentiu Cotu

17.12.2018, 16:36 777

Consiliul Judeţean Bihor în partenerit cu Universitatea Oradea au demarat un proiect europen de aproximativ 33 mil. lei (7 mil. euro) pentru construirea unui parc ştiinţific şi tehnologic. Parcul urmează să fie amplasat pe un teren care aparţine Consiliului Judeţean Bihor, în spatele Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din Oradea. Sursa de finanţare este Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 1, Prioritate de investiţii 1.1, iar perioada estimată de implementare este iulie 2019-iunie 2022.

Parteneri pentru realizarea acestui proiect sunt U.A.T. Judeţul Bihor - Consiliul Judeţean Bihor, care va asigura infrastructura, Universitatea Oradea, responsabilă de prestarea serviciilor de transfer tehnologic în infrastructura nou creată, Societatea Parcuri Industriale Bihor S.A., cea care a depus nota conceptuală şi Societatea Parc Ştiinţific şi Tehnologic Bihor S.R.L., care se va ocupa de administrare.

’’Consiliul Judeţean intră cu două contribuţii în această afiliere, terenul pe care îl pune la dispoziţie acestei structuri şi cofinanţarea. Din valoarea totală a proiectului, de aproximativ 7 milioane euro, Consiliul Judeţean asigură cofinanţarea de 50%’’,a spus Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Conform descrierii funcţionale, la nivelul parterului va fi amenajată o zonă de cercetare şi prototipare care va cuprinde, printre altele, 3 laboratoare de prototipare, laborator de cercetare materiale avansate, laborator cercetare inteligenţă artificială şi o sală de conferinţă cu o capacitate de 300 persoane. La etajul unu vor fi construite 15 laboratoare de tip Open Lab, 3 laboratoare Makers Eco-System, iar la etajul 2 vor exista alte 15 laboratoare de inovare şi 4 laboratoare Makers Eco-System. Acestora li se adaugă săli de şedinţe, săli de mese, spaţii administrative şi anexe.

’’Obiectivul este ca în 18 luni să se construiască clădirea Parcului, cu regim de înălţime parter plus două etaje şi o suprafaţă desfăşurată de 5.417 mp. Activitatea de cercetare va fi prestată sub coordonarea Universităţii Oradea’’, a completat Mang.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO