Business Construct

Investitorii plătesc milioane de euro pentru un teren virtual în metavers. Preţurile pentru terenuri au crescut cu până la 500% în ultimele luni

Investitorii plătesc milioane de euro pentru un teren...

Autor: Mediafax

13.01.2022, 18:25 8075

Unii investitori plătesc milioane de euro pentru parcele de teren care nu se află în New York sau Beverly Hills. De fapt, parcelele nu există fizic pe Pământ, ci online, într-un set de lumi virtuale pe care cunoscătorii din domeniul tehnologiei le-au numit metavers, scrie CNBC. 

Preţurile pentru terenuri au crescut cu până la 500% în ultimele câteva luni, de când Facebook a anunţat că se implică total în realitatea virtuală, schimbându-şi chiar şi denumirea corporativă în Meta Platforms.

"Metaversul este următoarea iteraţie a reţelelor sociale", a declarat Andrew Kiguel, CEO al Tokens.com, cu sediul în Toronto, care investeşte în proprietăţi imobiliare din metavers şi în active digitale legate de token-uri care nu sunt fungibile. "Puteţi merge la un carnaval, puteţi merge la un concert de muzică, puteţi merge la un muzeu", a spus Kiguel.

În aceste lumi virtuale, oamenii reali interacţionează sub forma unor personaje animate numite avatare, asemănătoare unui joc video multiplayer în timp real. În prezent, oamenii pot accesa aceste lumi prin intermediul unui ecran de computer normal, dar Meta şi alte companii au o viziune pe termen lung de a construi lumi imersive la 360 de grade, pe care oamenii le vor accesa prin intermediul unor ochelari de realitate virtuală precum Oculus de la Meta.

Un raport recent al managerului de active criptografice Grayscale estimează că lumea digitală ar putea deveni o afacere de 1.000 de miliarde de dolari în viitorul apropiat.

Aici, artişti importanţi, printre care Justin Bieber, Ariana Grande şi DJ Marshmello, cântă ca propriile lor avataruri. Chiar şi Paris Hilton a fost DJ la o petrecere de Revelion pe propria ei insulă virtuală.

Compania lui Kiguel a cheltuit recent aproape 2,5 milioane de dolari pe un teren în Decentraland - una dintre cele mai populare lumi din metavers. "Preţurile au crescut cu 400% până la 500% în ultimele câteva luni", a declarat Kiguel.

O altă zonă fierbinte a metaversului este Sandbox, unde compania de dezvoltare imobiliară virtuală a lui Janine Yorio, Republic Realm, a cheltuit suma record de 4,3 milioane de dolari pe o parcelă de teren virtual.

Yorio a declarat pentru CNBC că firma sa a vândut anul trecut 100 de insule virtuale private cu 15.000 de dolari fiecare. "Astăzi, acestea se vând cu aproximativ 300.000 de dolari fiecare, ceea ce, întâmplător, este acelaşi lucru cu preţul mediu al unei case în America", a spus ea.

"Lumea digitală, pentru unii, este la fel de importantă ca şi lumea reală", a declarat pentru CNBC brokerul imobiliar Oren Alexander, cu sediul în Miami.

La fel ca şi în cazul proprietăţilor din lumea reală, Kiguel spune că metaversul se bazează pe trei lucruri: locaţie, locaţie, locaţie. "Există zone, atunci când intri pentru prima dată în metavers, în care oamenii se adună - acele zone ar fi cu siguranţă mult mai valoroase decât zonele în care nu se desfăşoară niciun eveniment", a spus Kiguel.

Cu siguranţă, aceste zone intens circulate atrag marii cheltuitori.

De exemplu, Snoop Dogg îşi construieşte un conac virtual pe un teren din Sandbox, iar cineva a plătit recent 450.000 de dolari pentru a fi vecinul său.

"Cred că este absolut important cine este vecinul tău", a spus Yorio. "Asta este cam valabil pentru aproape orice, nu? Este ca un club şi vrei să fii în preajma unor oameni care au interese similare."

Cumpărarea unui teren virtual este destul de simplă - fie direct de pe platformă, fie prin intermediul unui dezvoltator. Investitorii construiesc pe terenul lor şi îl fac interactiv. "Îl poţi decora, îl poţi schimba, îl poţi renova", spune Yorio. "Este un cod."

Dar Yorio avertizează că investiţia în imobiliare digitale este o afacere riscantă.

″[Este] foarte, foarte riscant. Ar trebui să investeşti doar capitalul pe care eşti pregătit să îl pierzi", a spus Yorio la CNBC. "Este extrem de speculativ. De asemenea, se bazează pe blockchain. Şi, după cum ştim cu toţii, criptomonedele sunt foarte volatile. Dar poate fi, de asemenea, extrem de profitabil."

Mark Stapp, profesor şi director pentru teoria şi practica imobiliară la Universitatea de Stat din Arizona, este de acord. "Dacă va continua tot aşa, cel mai probabil va fi o bulă. Cumpăraţi ceva care nu este legat de realitate".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO