Business Construct

JLL: Rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a ajuns la un minim istoric şi am putea asista la creşterea chiriilor

JLL: Rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri din...

Autor: Roxana Rosu

14.02.2019, 10:26 450

Rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a scăzut anul trecut la un minim istoric, de aproximativ 6,6%, comparativ cu 9,2% la finele anului 2017, scăderea survenind pe fondul unei activităţi de dezvoltare mai redusă comparativ cu cererea de spaţii de birouri, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară JLL.

Astfel, anul trecut dezvoltatorii au finalizat proiecte de birouri noi care au totalizat 145.000 de metri pătraţi, în condiţiile în care suprafaţa închiriată prin intermediul consultanţilor imobiliari, a fost de 335.000 de metri pătraţi, din care 45% (150.000 metri pătraţi) reprezintă cerere nouă (preînchirieri, contracte noi, extinderi de suprafeţe existente şi relocari din alte imobile decât clădiri de clasa A şi B). 

”Chiar dacă există diferenţe semnificative între cele 12 subpieţe de birouri din Bucureşti în ceea ce priveşte suprafaţa de birouri disponibilă, la nivel general rata de neocupare a continuat să scadă şi în 2018 până la un minim istoric, pe fondul unei evoluţii relativ modeste a activităţii de dezvoltare în 2017 şi 2018. Cererea netă s-a menţinut la niveluri comparabile în ultimii doi ani, în jurul a 150.000 metri pătraţi, absorbind astfel oferta nouă”, a declarat Marius Şcuta, Head of Office Agency and Tenant Representation JLL România.

Dacă luăm în considerare şi tranzacţiile directe între chiriaşi şi proprietari, suprafaţa închiriată depăşeşte cu mult mai mult oferta nouă pusă pe piaţă de către dezvoltatori. În plus, parte din spaţiile livrate în 2018 erau deja contractate din anii anteriori.

Cele mai puţine spaţii disponibile sunt în zona Centru-Nord, Floreasca Barbu-Văcărescu, Centru, Centru-Vest şi CBD, unde rata de neocupare este de sub 5%, în timp ce în Băneasa - Otopeni şi Pipera Nord se află în continuare cele mai multe spaţii goale.

”Vedem zone în care practic nu există opţiuni pentru un potenţial chiriaş care vrea să se extindă. Pe fondul disponibilităţii reduse a spaţiilor, am putea asista la o creştere a chiriilor, astfel că cei care caută birouri trebuie să ia decizii rapide în acest sens. Pentru cei care vor să se mute în prima jumătate a acestui an, viteza de reacţie şi de luare a deciziilor este decisivă pentru a obţine chirii atractive. Vedem în prezent un gap între viteza de dezvoltare a noilor proiecte şi ritmul în care se extind companiile, care cel mai probabil va începe să se diminueze începând cu acest an dacă ne uităm la planurile dezvoltatorilor pentru 2019 şi 2020, respectiv construcţia a circa a 700.000 de metri pătraţi de proiecte noi”, a declarat Maria Florea, Head of Office Agency JLL România.

Chiria prime din Bucureşti s-a menţinut cinci ani la rând la nivelul de 18,5 euro/mp/lună, modificări fiind consemnate la nivelul pachetelor de facilităţi oferite de către proprietarii de birouri.

În 2019, dacă vor fi finalizate toate proiectele anunţate, suprafaţa nouă va creşte cu circa 300.000 de metri pătraţi, din care 50% este deja preînchiriată. Zonele în care se înregistrează cele mai mici rate de neocupare vor beneficia şi de cele mai mari livrări în acest an, astfel în Floreasca – Barbu Văcărescu vor fi finalizate două proiecte mari, totalizând peste 40.000 metri pătraţi, în CBD stocul va creşte cu 30.000 metri pătraţi, iar în Centru-Vest sunt anunţate trei proiecte, cu un total de peste 80.000 de metri pătraţi.

a

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO