Business Construct

Lafarge reduce exportul la 5%

Lafarge reduce exportul la 5%
20.12.2007, 15:03 57

Lafarge Ciment, divizia locala a grupului Lafarge, singurul producator de ciment care deruleaza activitati de export, a redus in 2007 la circa 5% valoarea exporturilor, din cauza cresterii puternice a consumului de ciment de pe piata locala.
Astfel, odata cu decizia de a renunta la export pentru a face fata cererii de pe piata, Lafarge a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de 400 milioane euro, in crestere cu circa 45% fata de anul precedent, pe toate cele trei divizii pe care activeaza, respectiv ciment, agregate si betoane si gips-carton, pe fondul cresterii consumului de materiale de constructii.
"In 2007 am redus cantitatea de ciment pentru export pana la 300.000 de tone, pentru ca exportul nu mai reprezinta o prioritate pentru noi. Strategia noastra este sa acoperim piata locala si in functie de oportunitatile din piata sa derulam si activitati de export", a declarat Phillipe Questiaux, presedintele si directorul general al Lafarge Ciment.
Lafarge exporta in urma cu doi ani circa 30% din cantitatea de ciment produsa pe piata locala, insa exporturile au fost reduse treptat, urmand ca aceasta strategie sa continue si in anii urmatori.
Pe langa decizia de reducere a exportului, Lafarge Ciment va majora pana la sfarstiul anului 2008 capacitatile de productie si distributie cu peste un milion de tone de ciment la cele doua fabrici din Medgidia si Hoghiz, precum si capacitatea statiei de macinare de la Targu-Jiu, investitia totala pentru acest proiect ridicandu-se la 58 mil. euro.
"In prezent ne gandim daca sa mai construim o noua linie la una dintre cele doua fabrici de ciment, investitie care s-ar ridica la 200 de milioane de euro. Deocamdata vom derula investitii de majorare a
productiei de clincher (n.r. - produs intermediar pentru fabricarea cimentului, obtinut prin arderea materiilor prime)", a explicat Questiaux.
Lafarge este cel mai mare producator de ciment de pe piata locala, cu o capacitate instalata de 5,5 milioane de tone, in conditiile in care intreaga productie a fabricilor din Romania se ridica la 10,5 mil. tone. De altfel, anul acesta a fost primul an in care consumul de ciment a egalat capacitatea instalata a producatorilor de ciment, situatie care i-a determinat pe principalii competitori ai Lafarge de pe piata romaneasca, respectiv Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania), sa anunte investitii masive in majorarea capacitatilor de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO