Business Construct

Licitatie: Rigips si Lafarge se lupta la Turceni

23.09.2008, 14:17 87

Rigips Romania, una dintre diviziile locale ale grupului francez Saint-Gobain, si Lafarge Arcom Gips, subsidiara locala a grupului francez Lafarge, intentioneaza sa construiasca fabrici de gips-carton la Turceni.

Companiile vor participa in perioada urmatoare la licitatiile pe care Compelxul Energetic Turceni le va organiza. Miza este utilizarea ca materie prima principala a gipsului sintetic rezultat in urma procesului de desulfurare a gazelor de ardere emise de grupurile generatoare de la Turceni. Gipsul sintetic poate fi utilizat ca alternativa pentru gipsul natural in procesul de productie a materialelor din gips-carton.
 
Noua unitate de productie va avea circa 100 de angajati si poate deveni operationala simultan cu intrarea in functiune a instalatiilor de desulfurare, intr-o etapa ulterioara capacitatea sa de productie putand fi marita.
Rigips are in plan constructia unei capa-citati de productie de peste 30 milioane mp in care va investi circa 70 mil. euro, potrivit informatiilor prezentate de companie. Astfel, investitiile companiei pe piata locala ar putea depasi 120 de milioane de euro, dupa ce a construit deja o fabrica de gips- carton si una de ipsosuri la Turda si a deschis o cariera, in urma unor investitii de peste 50 mil. euro.
 
Compania a inaintat deja o scrisoare de intentie CE Turceni, iar daca oferta va fi acceptata, fabrica ar putea fi construita in localitatea Turceni sau in imprejurimi.
CE Turceni se afla pana in 2013 intr-un proces de investitii in vederea reducerii impactului asupra mediului inconjurator, program care include si realizarea instalatiilor de desulfurare. Rigips studiaza in prezent mai multe locatii pentru construirea unei viitoare fabrici, in contextul in care consumul de gips-carton a inregistrat in ultimii ani cresteri de 20-30%, iar potentialul de dezvoltare al pietei este in continuare ridicat. Un alt jucator care si-a anuntat intentia de a construi o fabrica de gips-carton pe piata locala, in apropiere de Cluj, este grupul german Knauf, care va investi 70 mil. euro intr-o unitate de productie cu 35 milioane mp.
 
Rigips Romania are deja din 2005, la Turda, o fabrica de panouri de gips-carton cu o capacitate de productie de 15 milioane mp, care va fi extinsa. In plus, Rigips opereaza din 1999 o cariera si o fabrica de ipsosuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO