• Leu / EUR4.9297
  • Leu / GBP5.7419
  • Leu / USD4.6851
Business Construct

Mansardare: Cat costa mansardarea unei locuinte

Mansardare: Cat costa mansardarea unei locuinte
27.04.2010, 14:42 16032

In ultima perioada, in conditiile in care achizitia unui nouapartament a devenit tot mai dificila din cauza accesului greu lafinantare, tot mai multi proprietari s-au reorientat catremansardarea propriilor locuinte, in locul construirii unui case dela zero.

Executia unei mansarde este mai rapida decat in cazulconstructiei unei noi locuinte, intre doua si patru saptamani,infrastructura utilitara fiind existenta, iar autorizatiile deconstruire se elibereaza intr-un timp mult mai scurt. In plus,mansardarea ajuta la o mai buna izolare termica a locuintei.

"Din punct de vedere economic, investitiile facute in amenajareaunui pod nelocuit sunt semnificativ reduse comparativ cu ridicareadin temelii a unui anexe la locuinta deja existenta sauachizitionarea unei locuinte. Bugetul alocat va fi unul rezonabil,deoarece infrastructura si utilitatile sunt deja create, iar prinreabilitare termica, costurile la incalzire se micsoreaza deoarecese reduc pierderile de caldura pentru intreaga locuinta", adeclarat Hans Wreifalt, director general al Velux Romania,importator de ferestre de mansarda.

Pretul mediu de construire a unei locuinte variaza in prezentintre 600 si 800 de euro, fiind astfel de trei ori mai mare decatpretul de construire a unei mansarde, care variaza intre 150 si 200de euro/mp. In pret intra si ferestre care se deschid si inchidautomat la primii stropi de ploaie.

"Pretul mediu pe metru patrat pentru amenajarea unei mansardedepinde de la caz la caz, in functie de mai multe variabile. Desuprafata podului, de materialele folosite, ceea ce se pastreaza side ceea ce se foloseste din structura anterioara. De exemplu, uniiproprietari nu au nevoie sa schimbe invelitoarea, altii da, siastfel costul total este diferit. In medie, putem aproxima capretul mediu poate fi de circa 150-200 euro/mp la cheie", adeclarat Alexandra Maier, arhitect al Velux Romania.

Costul redus de construire este astfel unul din principalelemotive pentru care proprietarii de imobile se orienteaza catrerealizarea unei mansarde.

"In contextul actual, din ce in ce mai multi oameni care dispunde un pod nelocuit, folosit pentru depozitare, se orienteaza catreo astfel de solutie. Putem spune ca se contureaza o tendinta,deoarece oamenii incep sa inteleaga avantajele estetice si economice ale amenajariimansardei, si anume, ca printr-o investitie minima pot beneficia deo locuinta completa la mansarda, de un spatiu boem si atragator delocuit, care de cele mai multe ori este mai mare decat suprafata unuiapartament nou construit", a adaugat Alexandra Maier.

Etapele mansardarii. Prima etapa in mansardareeste realizarea unui studiu tehnic, din care sa reiasa dacastructura imobilului permite si suporta greutatea noii constructii.Se trece la realizarea proiectului de catre un arhitect, apoi catreexecutia lucrarilor. Cel mai important in aceasta etapa esterealizarea unei izolatii termice atat in jurul ferestrelor, cat sia acoperisului. "Inainte de renovare se recomana un studiu tehnicpentru structura de rezistenta a imobilului. Daca in urma studiuluistructura poate sa sustina mansardarea, este nevoie sa contactatiun arhitect care se va ocupa de proiect. Apoi se trece la etapa deexecutie. Dupa mansardare proprietarii se pot bucura din plin de omansarda care le va creste valoarea proprietatii cu cel putin 15%",a mai spus Maier.

Ferestrele reprezinta aproape 20% din investitia intr-omansarda, fiind piese importante in conditiile in care asigurailuminarea incaperii si aerisirea acesteia. Pretul unor astfel deferestre poate depasi in unele cazuri si 600 de euro, insa acesteasunt complet automate, inchizandu-se si deschizandu-se singure,putand fi chiar si programate la anumite ore.

"Preturile ferestrelor de mansarda Velux incep de la 189 de eurosi ajung pana la 630 de euro, pentru cea mai inteligenta fereastrade mansarda, actionata prin telecomanda cu afisaj digital, princare se pot crea programe personalizate. Spre exemplu, fereastra sepoate deschide in fiecare dimineata la ora 8 si sa se inchida searala ora 7. Fereastra este dotata cu senzor de ploaie, care permiteinchiderea automata, lasand clapeta de ventilare deschisa pentru aerisire", aexplicat Maier.

Doar pentru rezidential. Mansardarea seadreseaza preponderent proprietarilor din sectorul rezidential,insa vanzarile de ferestre de mansarda si accesoriile pentruacestea se comercializeaza catre firme specializate in montaj.

"Deoarece produsele se vand prin distribuitori, cea mai marepondere o au clientii comerciali. Totusi, avand in vedere faptul camansardele apartin persoanelor fizice, cea mai mare pondere o auclientii rezidentiali", a concluzionat Wreifalt.

Reteaua de distributie a Velux in Romania numara aproximativ 700de distribuitori, vanzarile fiind insa sezoniere, in conditiile incare lucrarile de construire sunt influentate de vreme. "Toate produsele Velux pot ficomandate numai prin intermediul retelei de 700 de distribuitoridin tara, lista de preturi fiind recomandata acestora. Nu putemafirma ca vanzarile depind de zonele geografice ale tarii, ci maidegraba depind in mare masura de fiecare anotimp si de conditiilemeteo favorabile sau mai putin favorabile", a explicatWreifalt.

Velux a realizat in Romania afaceri de peste 6,7 milioane de leiin 2009, iar pentru acest an reprezentantii companiei estimeaza ostagnare a afacerilor, insa nu exclud o imbunatatire a vanzarilorin eventualitatea reluarii constructiilor de case pe piatalocala.

"In ansamblu, in 2009 compania Velux Romania a avut o evolutiebuna, iar noi am fost multumiti, date fiind conditiile actuale decriza din Romania si din lume. Pentru 2010 ne propunem cel putin oevolutie similara anului 2009", a adaugat Wreifalt.

Avantaje:

  • Posibilitatile de amenajare a mansardei ca locuintacompleta.
  • Un maxim de lumina naturala prin ferestrele de mansarda.
  • Ventilatie naturala asigurata de ferestrele de mansarda
  • Priveliste panoramica

Dezavantaje:

  • Aglomerarea imobilului mansardat cu mai multi membri aifamiliei
  • Izolatia defectoasa poate determina disconfort termic.
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9297
Diferență: 0,2297
Ieri:
Azi: 4.6851
Diferență: -1,1228
Ieri:
Azi: 5.7419
Diferență: 0,8536
Ieri:
Azi: 5.0142
Diferență: 0,5051
Ieri: