Business Construct

Mediu: Rematholding: Vom ajunge sa importam fier vechi

Mediu: Rematholding: Vom ajunge sa importam fier vechi

Mihai Sofian, manager general al Rematholding

27.09.2007, 21:54 1156

Compania a fost infiintata in 2003, in baza unui parteneriat romano-german, reusind in acest interval sa devina unul dintre marile grupuri de rematuri de pe piata locala, printre achizitiile Rematholding numarandu-se Remat Bucuresti Sud, care a costat 5,3 milioane de euro.
"La inceput am pus cate 100.000 de euro fiecare, eu si germanul Oliver Scholz. Firma am facut-o in 2003, dar am inceput sa lucram propriu-zis in aprilie 2004. Dupa o luna partenerul de afaceri mi-a mai dat 500.000 de euro, pentru ca a vazut ca merge afacerea. Dupa aceea un milion, doua, cinci", a declarat Mihai Sofian, manager general al Rematholding. Compania pe care o conduce a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de circa 70 mil. euro, pentru anul in curs fiind estimat un nivel de aproximativ 85 milioane de euro, la sapte luni cifra de afaceri fiind de 57 milioane de euro.

Primul sediu: un apartament cu 3 camere
Sofian, care a terminat in '79 Facultatea de metalurgie, sectia de neferoase, a explicat pas cu pas cum a ajuns sa detina o afacere de peste 100 de milioane de euro pe o piata lipsita de vizibilitate, care depaseste miliardul de euro, in care marii jucatori prefera sa-si dezvolte afacerile departe de ochii presei.
"Am inceput cu trading. Cumparam si vindeam fier vechi. A trebuit sa cumpar un teren de 11.500 de metri patrati in Berceni (langa soseaua de centura, n.r.) cu 310.000 de euro pentru a putea obtine autorizatia si, ca sa nu pierd timpul, am cumparat Remat Vrancea, care mergea in pierdere, cu 275.000 euro, pe care am reusit in scurt timp sa il aduc pe profit", explica el. "Primul nostru sediu a fost un apartament cu 3 camere. Eram eu si inca doi angajati", a adaugat Sofian.
Pentru ca la inceput cel mai important era sa cumpere, pe principiul "cumperi ca sa iti faci piata la achizitie", dupa cum spune managerul general, parcul auto folosit in primele luni a fost inchiriat. Piata de desfacere era oarecum asigurata, unul dintre cei mai importanti clienti la desfacere fiind combinatul Mechtel de la Targoviste. Dupa aceea a urmat o perioada foarte dinamica in care activitatea de trading a fost secundata de achizitii si de aducerea noilor companii pe profit. Rematholding a achizitionat consecutiv, la intervale mici de timp, Remat Vrancea, pentru 386.000 de euro, Remat Bucuresti Sud, cu 5,3 milioane euro si Remat Dambovita in schimbul a 447.000 de euro. In total, cifra de afaceri a grupului Rematholding pe anul trecut a depasit usor nivelul de 100 de milioane de euro.
"Cand am inceput sa crestem am inceput sa cumparam si camioanele noastre. La ora actuala avem 22 de camioane, MAN si Mercedes, de 20 de tone, din care 16 sunt dotate cu macarale. Investitia a fost destul de mare. Pretul unui astfel de model, in leasing, este de vreo 160.000 de euro".

Se cauta fier vechi de calitate
Strategia Rematholding a fost destul de simpla, scopul principal fiind la inceput dezvoltarea unei piete proprii de achizitie si de desfacere. Principiul "cumpara, cumpara, cumpara", menit sa dezvolte stocurile companiei, a fost ulterior schimbat cu "vinde, vinde, vinde", pentru a face rost de banii necesari extinderii. Strategia a permis Rematholding, in contextul unei piete foarte active, sa isi asigure la inceput oferta, prin parteneriate cu diverse companii de colectare si apoi cererea, prin livrarea unor cantitati importante de deseuri clientilor finali.
"Regula pe care am urmat-o este simpla. Cumparati, cumparati, cumparati, ca sa intrati in piata. Dupa care vindeti, vindeti, vindeti, ca sa iti faci piata de iesire, dupa care cumparati si sortati".
Pasul viitor este oferta de fier vechi de calitate, adica de fier vechi sortat pe diferitele criterii cerute de combinatele care il reintroduc in sistem. "Calculele sunt facute in asa fel incat sa sortezi. Cine sorteaza castiga. Din cauza asta am cumparat si montam un sreder (instalatie de sortat fier, costul de achizitie fiind de circa 3 mil. euro)", spune managerul general al Rematholding. Dupa cum explica el, unele combinate siderurgice, clientii care fac piata fierului vechi, nu poseda unitati de procesare a metalelor, feroase sau neferoase, astfel incat distribuitorii de fier vechi, de tipul Remat-urilor, trebuie sa ofere produse sortate dupa diferitele categorii de produse, sa-si sorteze marfa dupa lungime, calitatea metalului etc.

Viitorul e importul de fier vechi
Piata locala de fier vechi este una a vanzatorilor, cererea din partea combinatelor siderurgice precum cele de la Galati, Targoviste, Hunedoara, Calarasi sau Resita fiind in continua crestere. Daca cererea este impulsionata de revenirea industriei metalurgice, oferta este intr-o oarecare pierdere de forma. Motivul este diminuarea celei mai importante surse de fier vechi din Romania, respectiv dezasamblarea fostelor fabrici comuniste. "Exista totusi o luna in care piata se schimba peste noapte si devine a cumparatorilor. Luna august, cand toti pleaca in concedii si nu prea se mai fac comenzi", a spus zambind Sofian.
El crede ca incepand de anul viitor cererea marilor centre siderurgice va putea fi acoperita numai daca operatorii de fier vechi vor importa materia prima.
"Pana acum ceva vreme metalurgia noastra a avut probleme, cantitatea (de fier vechi, n.r.) necesara a fost mica. Acum insa, combinatele, care intre timp au fost cumparate de rusi sau de indieni, au inceput sa-si creasca productia. La un moment dat tragi o linie si vezi ca nu mai renteaza sa dai la export, dar nu mai ai ce vinde, asa ca importi. Cum au cumparat germanii de la noi, daca pretul e bun, vom cumpara si noi de la ei", a precizat Sofian. Circa 92% din cantitatea de deseuri metalice colectata de Rematholding are ca punct de desfacere piata locala, restul fiind exportat in state ca Germania, Italia sau Hong Kong.
Pentru sporirea capacitatii de depozitare si de prelucrare, Rematholdin a inceput deja o investitie de circa 8,2 milioane de euro la Chitila, constand intr-un depozit echipat cu utilajele necesare. "Investitia totala e de circa 8,2 milioane de euro, din care 2,25 mil. euro este pretul terenului de aproape 5,5 hectare. Toata lumea a spus ca e mult, dar nu e. Pozitionarea este foarte buna, parcela fiind pe colt, deci cu un acces bun, plus ca avem si o cale ferata interna", a spus el.

Salariul pleaca de la 300 de euro
In ceea ce priveste politica de resurse umane, Sofian spune ca avand in vedere penuria de specialisti precum si dinamica ridicata a pietei, nu isi permite sa astepte prea mult in procesul de recrutare. "Am trecut deja prin faza de angajari masive. Am angajat cate cinci-zece persoane in acelasi timp. Eu am un fix, angajez numai tineri. Din zece daca prind doi... e bine. Nu conteaza ca cei doi i-au platit pe ceilalti opt", spune managerul general Rematholding. Pentru ca, dupa cum spune el, nu se mai acorda telefoane de serviciu pentru ca toti au deja telefoane, unul dintre instrumentele foarte necesare pe teren sunt camerele foto. "Le dau camere foto. Daca ajung undeva si nu isi pot da seama exact de calitatea materialului, ii pot face o poza pe care mi-o trimit, ca sa ne dam seama cat de buna este marfa", explica el.
In cazul inginerilor si al economistilor, salariul de pornire, "la prima vedere" variaza intre 300 si 400 de euro, urmand ca dupa trei luni sa se faca o noua evaluare care sa duca eventual la cresterea acestuia. Rematholding, detinuta in proportie de 50% de catre grupul german Scholz, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata din regiune, este "inrudita" prin actionariatul german cu Rematinvest, cu sediul la Cluj, unde Scholz detine tot un pachet de 50%.
Compania Rematinvest a fost infiintata tot in 2003, in urma unui parteneriat romano-german si a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri la nivel de grup de peste 50 de milioane de euro, grupul Rematinvest cuprinzand Remat Alba, Remat Bihor, Remat Salaj si Remat Satu-Mare. Printre cei mai importanti jucatori de pe piata de colectare
si distributie de fier vechi se numara grupurile Remat Calarasi, Remat Brasov, Romrecycling si Rematinvest, care cuprind in total peste 20 de foste Remat-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO