Business Construct

Millennium: Instanţa a suspendat executarea hotărârii privind demolarea Cathedral Plaza

Millennium: Instanţa a suspendat executarea hotărârii...

Autor: Aurelia Alexa

14.05.2015, 18:43 809

Tribunalul Dâmboviţa a suspendat executarea hotărârii prin care a dispus demolarea Cathedral Plaza, până când se vor clarifica obligaţiile ce revin Primăriei Capitalei şi până la finalizarea procedurilor de reautorizare a clădirii, susţine proprietarul acesteia, Millennium Building Development.

Millennium Building Development informează joi, într-un comunicat transmis agenţiei MEDIAFAX, că Tribunalul Dâmboviţa a hotărât, în 15 aprilie, suspendarea executării hotărârii prin care aceeaşi instanţă a dispus desfiinţarea Cathedral Plaza.

"Practic, aceeaşi instanţă şi acelaşi judecător care au pronunţat în 2012 sentinţa de începere a procesului de demolare au revenit în 2015, suspendând această decizie. Suspendarea hotărârii din 2012 va fi valabilă până la momentul când se vor clarifica obligaţiile instituite în sarcina Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), precum şi până la finalizarea procedurilor de reautorizare a clădirii ce fac obiectul dosarului 8563/3/2012 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti", se arată în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, sentinţa din 2012 a Tribunalului Dâmboviţa se referă strict la începerea unor proceduri administrative de demolare, ceea ce nu este echivalent cu începerea demolării.

Decizia Tribunalului Dâmboviţa a fost menţinută de Curtea de Apel Ploieşti, care a decis irevocabil, în ianuarie 2013, demolarea imobilului Cathedral Plaza şi readucerea terenului pe care a fost edificată construcţia la destinaţia iniţială, aceea de parc.

"Dispunerea demolării se face, potrivit legii, prin emiterea de către PMB a unei autorizaţii de demolare, precedate de obţinerea tuturor avizelor şi acordurilor impuse de lege", se arată în comunicatul Millenium Building Development.

Millennium Building Development îl acuză arhiepiscopul Ioan Robu a ţinut ascuns de aproape o lună faptul că Tribunalul Dâmboviţa a dispus, în 15 aprilie, suspendarea executării hotărârii din 2012.

În motivarea soluţiei de suspendare, instanţa arată că "legea nu conferă primarului Municipiului Bucureşti atribuţia de a dispune direct printr-o decizie desfiinţarea construcţiei, ci îi conferă atribuţiile privind demararea procedurilor legale, la finalul cărora se decide emiterea autorizaţiei de demolare, ştiut fiind că, în vederea emiterii unei autorizaţii de demolare, se parcurg procedurile obligatorii prevăzute de lege, ce implică inclusiv obţinerea tuturor avizelor şi acordurilor prevăzute de lege, fiind posibilă şi intrarea în legalitate în sensul prevederilor art. 59 alin.2 şi 3 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 50/1991, aprobate prin Ordinul 839/2009".

"În prezent, tot ceea ce solicită Millennium este ca justiţia să fie lăsată să analizeze problemele de drept până la capăt în cadrul dosarului actual aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti 8563/3/2013, înainte ca autorităţile administrative ale statului să iniţieze procedurile stabilite prin sentinţa civilă 2520/2012 a Tribunalului Dâmboviţa, hotărâre care, de altfel, ne este inopozabilă. Arhiepiscopul Ioan Robu ascunde adevărul, interpretează distorsionat hotărârile judecătoreşti, pune presiune pe autorităţile statului şi pe justiţie pentru atingerea unui scop ilicit: demolarea imediată a unei clădiri aflată în procedură legală de regularizare", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Millennium mai spun că au luat act cu îngrijorare şi de poziţia publică transmisă de episcopii catolici din România, într-un comunicat din 10 mai, poziţie ce denotă "manipularea grosolană de care Arhiepiscopul Ioan Robu se dovedeşte capabil".

În comunicatul respectiv, episcopii catolici din România au cerut implicarea Executivului în dezmembrarea clădirii Cathedral Plaza, în condiţiile în care hotărârile judecătreşti au obligat Guvernul la exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică şi Primăria Capitalei la dezmembrarea acestuia.

"Cerem Guvernului României să se implice în mod categoric pentru exproprierea terenului pentru utilitate publică şi în refacerea cadrului construit preexistent construcţiei ilegale", se arată în declaraţia episcopilor romano-catolici şi greco-catolici, întruniţi la Conferinţa Episcopilor din România, care a avut loc la Satu Mare.

În document se mai arată că obligarea Guvernul la exproprierea imobilului pentru cauză de utilitate publică a fost stabilită printr-o decizie irevocabilă din 2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Reprezentanţii Millennium susţin că Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) dă o interpretarea trunchiată dispoziţiilor instanţei de judecată, întrucât ICCJ nu a obligat Guvernul la demolare, ci exclusiv la motivarea în fapt şi în drept a deciziei sale de a nu da curs petiţiei administrative a ARCB.

Millennium Building Development precizează că prin decizia Curţii de Apel Bucureşti s-a respins cererea ARCB ca neîmtemeiată acceptând "poziţia pârâtei Guvernului României", observând că fără o cercetarea prealabilă un astfel de demers nu poate fi considerat legal.

Ulterior, la instanţa supremă, unde s-a judecat contestaţia, magistraţii au apreciat că s-ar impune totuşi ca Guvernul să răspundă detaliat, în fapt şi în drept, în 60 de zile de la data deciziei respective, petiţiei ARCB prin care se solicită emiterea hotărârii de "declarare a utilităţii publice pentru lucrări de interes naţional la imobilul teren şi construcţie Cathedral Plaza situat în Bucureşti", susţine sursa citată.

În plus, potrivit firmei Millennium Building Development, ICCJ a concluzionat ca fiind legală soluţia CAB de "respingere a cererii ARCB de obligare a Guvernului să emită actul administrativ de declarare a utilităţii publice, în vederea exproprierii şi apoi a demolării".

Primăria Capitalei caută consultanţi pentru evaluarea construcţiei Cathedral Plaza, contractul, estimat la peste un milion de lei, vizând inclusiv stabilirea modalităţilor de demolare a construcţiei.

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a anunţat, în luna martie, că a depus la DNA o plângere penală în cazul primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoş Bîlteanu şi Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, precum şi a unor angajaţi ai Primăriei Bucureşti, pentru "refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desfiinţare a clădirii ilegale Cathedral Plaza şi de a proceda la demolarea imediată a acesteia şi la refacerea parcului public existent anterior".

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara că procedurile referitoare la Cathedral Plaza se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale, iar afirmaţiile Arhiepiscopiei Catolice, care l-a reclamat la DNA, sunt nejustificate şi denigratoare.

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a anunţat că va cere daune şi va face plângere penală împotriva arhiepiscopului Ioan Robu şi a Arhiepiscopiei Catolice, pe motiv că plângerile sunt calomnioase şi îi prejudiciază imaginea.

Şi în luna iunie a anului trecut, Arhiepiscopia Romano-Catolică a reclamat la DNA mai mulţi angajaţi ai Primăriei Capitalei pentru corupţie şi obstrucţionarea justiţiei, în cazul dezmembrării Cathedral Plaza, arhiepiscopul Ioan Robu susţinând atunci că demolarea costă 7 milioane de euro, şi nu cât spun reprezentanţii Millenium Building Development, care avansaseră suma de 73 de milioane de euro "cu scopul de a descuraja desfiinţarea clădirii ilegale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO