Business Construct

Ministrul economiei, optimist în privinţa exporturilor, vede un plus de 20% în acest an, la fel ca în 2011

Mihai Tudose, ministrul economiei

Mihai Tudose, ministrul economiei

Autor: Carol Dan

10.06.2015, 00:07 707

„Dacă lucrurile merg liniar, ca trend şi pe ce avem acum la nivel contractual, închidem anul cu un plus de 20%“, a declarat Tudose.

Estimarea lui Tudose este susţi­nută de contextul macroeconomic stabil, cu o evoluţie stabilă a cursului leu-euro, creştere economică în T1 de 1,6% şi spe­ranţe de redresare economică în zona euro, principala destinaţie a exporturilor româneşti. Ministrul Economiei prezintă un punct de vedere mult mai optimist comparativ cu cel al Comisiei de Prognoză, care în luna mai aprecia că în 2015 exporturile ar urma să crească cu 7,3%, la 56,3 miliarde de euro, faţă de 52,4 miliarde de euro în 2014. De atfel, Comisia de Prognoză estimează că până în 2018 exporturile vor urca cu un procent anual asemănător, de 7,3-7,4%.

Exporturile României au crescut de 4,4 ori în ultimii 14 ani, apropiindu-se în 2013 de 50 de miliarde de euro, iar textilele, care deţineau o treime din totalul exporturilor în 2000, au fost detronate de mijloacele de transport şi echipamente, a căror pondere s-a dublat, la 42%.

Pe primele patru luni ale acestui an, exporturile au crescut cu 5% faţă de perioada similară a anului anterior, ajungând la 17,7 miliarde de euro, în timp ce importurile au avansat cu 5,9%, testând nivelul de 20 miliarde de euro (19,79 miliarde de euro), potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În perioada analizată, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (44,2% la export şi 36,7% la import) şi alte produse manufacturate - 33,3% la export şi respectiv 31,4% la import.

Cei mai mari exportatori români au fost anul trecut Automobile Dacia, deţinută de gupul francez Renault, Rompetrol Rafinare, companie din portofoliul KazMunayGas din Kazahstan, şi Ford Craiova, subsidiară a constructorului auto american Ford.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO