♦ Miliardele de euro pentru infrastructură, una dintre cele mai puternice mize pentru firmele româneşti, transformă constructorii în producători de materiale de construcţii şi scurtează astfel lanţul de la fabrică la şantier.
Construcţii Erbaşu şi Drum Asfalt sunt două dintre firmele de construcţii care şi-au anunţat recent investiţiile în fabrici de prefabricate, cu bugete alocate de 7, respectiv 10-15 mil. euro. Companii din alte domenii, precum cel al distribuţiei de materiale, au luat aceeaşi decizie. Este cazul Sipex din judeţul Prahova, al cărui acţionar, Irinel Gheorghe, spunea recent că analizează opţiunile privind deschiderea unei unităţi de producţie cu fonduri nerambursabile.
„Dorim să eliminăm din fluxul nostru de lucru problemele generate de dependenţa de materiale de construcţii importate, de aceea considerăm oportună dezvoltarea unei secţii de producţie prefabricate pentru poduri şi drumuri (...)“, spunea Adriana Rus, manager financiar la Drum Asfalt, la începutul acestui an.
Alţi constructori au făcut de mai multă vreme pasul spre producţia de prefabricate, exemple în acest sens fiind CON-A din Sibiu (Mircea Bulboacă), SSAB AG din Bacău (Mihai Iulian Şlic) şi ACI Cluj (mai multe persoane fizice).
Investiţiile constructorilor în staţii şi fabrici de prefabricate, materiale folosite cu precădere în domeniul infrastructurii, vin pe fondul unei efervescenţe ridicate a acestui sector, mai ales în ultimul an. În plus, licitaţiile deschise în acest moment în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) vin cu promisiunea şi mai multor proiecte în această zonă a infrastructurii.
Astfel, contracte publice în valoare de peste 10 miliarde de euro se află în licitaţie publică pe platforma SEAP şi îşi caută executanţii, devenind mană cerească în principal pentru companiile de construcţii, care pot pune mâna astfel pe lucrări importante, valoroase, ce le pot asigura veniturile pentru anii următori.
Valoarea pieţei construcţiilor este estimată în prezent la 11 miliarde de euro, iar potenţialul acesteia poate fi cuantificat prin faptul că valoarea totală a proiectelor în execuţie şi planificate până în anul 2036 este de 20 de miliarde de euro, spun jucătorii de profil.