Business Construct

Mobila: Luxul de la Milano se muta la Bucuresti

Mobila: Luxul de la Milano se muta la Bucuresti
27.09.2007, 21:56 836

Departe de a avea stralucirea si renumele targurilor de profil de la Milano, Paris, Koln sau Valencia, recunoscute drept evenimente care dau tonul in materie de tendinte in mobilier, Targul de Mobila organizat luna aceasta la Romexpo a reusit sa stranga peste 550 de firme din 17 tari.
Desi cei mai mari jucatori din industria locala a mobilei, Mobexpert si IKEA, nu au fost prezenti cu standuri, Targul de Mobila din acest an este considerat a fi editia cu cele mai multe noutati din istoria evenimentului, dupa cum spun reprezentii firmelor prezente.
Spre exemplu, importatorul de mobila de lux La Bella Casa este la a patra participare la Targului de Mobila de la Bucuresti si a prezentat la aceasta editie cele mai noi tendinte de la targul de specialitate de la Milano.
"Remarcam folosirea tesaturilor plusate in culori calde, verde sau roz, cu tendinte aurii. Atat pentru corpurile de mobilier, cat si pentru cele de iluminat sunt prezente cristale Swarovski", au spus reprezenentantii
La Bella Casa.
La Targul de Mobila de la Bucuresti piesa de rezistenta a companiei a fost un fotoliu cu cristale Swarovski, realizat de un renumit designer italian. Pretul acestuia este de 4.500 de euro. Reprezentantii companiei spun ca primul astfel de fotoliu a fost facut cadou Papei de catre designer. "Se poarta piesele clasice actualizate, dormitoare clasice cu usi glisante, vitrinele cu spoturi care permit punerea in evidenta a exponatelor", au adaugat reprezentantii companiei.
La Bella Casa importa mobila de lux din Italia, pretul pentru un dormitor incepand de la 1.500 de euro si putand ajunge la 30.000 de euro.
"In cazul canapelelor se poarta tesaturile bogate in imprimeuri. Iar ca un trend general persista opulenta. Vanzarile au crescut foarte mult pentru acest tip de mobila', au adaugat acestia.
La evenimentul de la Rompexpo, La Bella Casa a vandut bine mobila din nuc, cires, in combinatii de crem, negru, alb, rosu in principal in nuante care sa scoata culorile lemnului natural in evidenta. La capitolul decoratiuni se poarta foarte mult cristalele Swarovski, sticla de Murano, corpurile de iluminat din lemn sculptat patinat cu o foita de aur sau argint. "Inainte se folosea un corp simplu de iluminat. Acum dintr-un spatiu banal, se pot realiza efecte extraordinare daca se scoate in evidenta un candelabru din cristale Swarovski", au spus cei de la Bella Casa, care detine doua magazine in Bucuresti.
Firmele prezente la Targul de Mobila au fost grupate pe saloane, dupa modelul celorlalte targuri europene: Clasic si Traditional, Modern si Functional, Lux si Avangarda, Sit & Relax, la acestea adaugandu-se salonul de decoratiuni si mic mobilier. Pentru companiile deja prezente pe piata a fost un bun prilej pentru innoirea colectiilor, iar pentru celelalte de lansare in Romania. Este exemplul retailerului spaniol de decoratiuni interioare, amenajari si mobilier KA International, care a anuntat deschiderea primului sau magazin pe 17 septembrie in soseaua Pipera-Tunari.
Si grupul Egger, producator de placi din material lemnos, si-a prezentat cu ocazia acestui eveniment noile colectii Zoom si Eurolight, destinate distribuitorilor specializati si industriei mobilei.

Zambila de apa a cazut in dizgratie
Retailerii de mobilier exotic prezenti la targ au constatat o scadere a apetitului romanilor pentru mobilierul realizat din zambila de apa, dupa ce in urma cu un an si jumatate, materialul era unul dintre cele mai cautate.
"La inceput am vandut foarte bine zambila de apa, insa de un an si jumatate au inceput sa fie mai cautate celelalte fibre, precum frunza de banan si iarba de mare", a spus Ana-Maria Tircomnicu, director general al Itoko.
Itoko importa mobila orientala din India, Vietnam, Hong Kong, India si are doua showroom-uri in Bucuresti si unul in Timisoara.
"Produsele pe care le-am adus la acest Targ sunt in intregime noi, din materiale precum frunza de banan si iarba de mare. Am observat ca se cauta seturile de living din fibra de mare, in timp ce la capitolul de decoratiuni sunt in top cutiutele decorative imbracate in piele pictata", spune reprezentanta Itoko.
Compania este prezenta pentru prima data la targ, primul sau magazin fiind deschis anul acesta.
Preturile la decoratiunile Itoko incep de la 25-30 de lei si pot ajunge la 240 de lei, pentru obiecte precum un set de piese de sah din piatra imbracat in piele. Cel mai scump produs cu care compania a fost prezenta la Targ este un coltar de 6.000 de lei. Pe perioda evenimentului de la Romexpo, Itoko a avut o reducere de 10% pentru toate produsele. "Nu am vandut foarte mult, insa am avut foarte multi vizitatori care ar putea deveni viitorii clienti", spune Tircomnicu.

La mobila clasica merg culorile indraznete
"Am observat ca se prefera liniile drepte. Din punct de vedere cromatic s-a renuntat la nuantele de crem-venghe si se merge foarte mult pe culori indraznete. Tendinta s-a accentuat foarte mult anul acesta. Din punctul de vedere al pieselor, se vand foarte bine lazile de lenjerie", a spus Teodora Bungardeanu, director de magazin in cadrul importatorului de mobila Iugesti din Sibiu. Potrivit lui Bungardeanu, cele mai cerute piese de mobilier la acest targ au fost masutele din sticla si paturile tapitate.
"In materie de canapele se prefera combinatia de stofa si piele, cu preturi de aproximativ 4.660 de lei", a completat Bungardeanu. Iugesti are 3 showroom-uri de mobila in Sibiu si un punct de lucru in Bucuresti. Compania este la a patra participare la acest targ de mobila si este importator de mobila din Germania.

Producatorii cu traditie merg pe mobila antichizata
"Ca noutate, la acest targ de mobila am propus mobila din lemn de cires si nuc, cu tratament de antichizare si vopsit cu ceara", spune Flavio Frola, executive manager al Imar. El este de parere ca in ultimul an au crescut vanzarile de mobila moderna, liniara adusa din Italia, lucrata din lemn de cires si tratata natural, precum si cele din fildes asortat cu aur sau argint.
"Avem o gama foarte larga de dormitoare, iar pentru unele modele de paturi materialul folosit este lemnul de cires invelit in foita de aur", a precizat Frola. Pretul unui dormitor in care sunt incluse patul, comoda, dulapul si cuvertura este de 7.000 de euro fara TVA. Colectia pe care compania a prezentat-o in acest an la Targul de Mobila este in totalitate din lemn.
Imar este un producator cu traditie in productia romaneasca de mobilier. Din primii ani de infiintare Imar a devenit furnizor al Casei Regale Austro-Ungare, apoi al Casei Regale din Romania. Dupa razboi a intrat sub gestiunea comunista specializandu-se mai mult pe mobilierul de serie.
Perioada comunista s-a caracterizat in principal prin mentinerea liniilor si gamelor existente, punandu-se putin accent pe design si inovatie, situatie care s-a perpetuat si in perioada de dupa revolutie.
Lucrurile s-au schimbat insa in ultimii doi ani, cand compania a fost preluata de o firma din Bucuresti care a schimbat managementul cu unul italian si care s-a hotarat sa relanseze Imar. Compania este la a doua participare la Targul de Mobila de la Bucuresti.
O alta noutate prezenta la targul organizat de Romexpo au fost fantanile de interior si lampadarele din cristal. "Anul acesta am mers mai mult pe culorile masculine, pe stilul clasic si modern, insa am renuntat la cel etnic. Am observat ca fantanile arteziene alaturi de decoratiunile abstracte au devenit printre cele mai cautate. Populare sunt si lampadarele de cristal, panourile decorative in foma de fantani arteziene", spune Daniel Iurcu, national manager al New Deco din Iasi. Potrivit acestuia, anul trecut din punct de vedere cromatic la moda a fost wenge, insa acum se prefera mai mult rosu si negru, combinate cu argintiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO