Business Construct

Numărul de locuinţe pentru care s-au emis autorizaţii în decembrie 2019 a fost de 9.600, în creştere cu 33%. Dezvoltatorii mizează pe majorarea veniturilor populaţiei şi accesul mai uşor la finanţare al clienţilor

Numărul de locuinţe pentru care s-au emis autorizaţii...

Autor: Răzvan Botea

31.01.2020, 19:40 417

Numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale în decembrie 2019 a crescut cu 16% faţă de decembrie 2018, până la 3.200. Numărul de locuinţe pentru care s-au emis autorizaţii a fost în decembrie de 9.600, în creştere cu 33% faţă de numărul de locuinţe autorizate în decembrie 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică.

Economiştii Băncii Transilvania pun evoluţia pe seama majorării veniturilor în România, dar şi pe faptul că accesul la finanţare este uşor.

„Statisticile indică accelerarea dinamicii anuale în decembrie (spre cel mai ridicat nivel din ianuarie 2018), evoluţie susţinută de ameliorarea percepţiei de risc investiţional, majorarea veniturilor populaţiei şi nivelul redus al costurilor reale de finanţare“, comentează Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, într-o informare a instituţiei.

Zonele din România care au condus la creşterea din decembrie 2019 au fost Nord-Vest (Cluj, Bihor etc.) şi regiunea Nord-Est (Iaşi, Bacău, Neamţ etc.)

„În luna decembrie 2019 faţă de luna corespunzătoare a anului precedent se remarcă o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (Ă448 autorizaţii), creştere reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (Ă124 autorizaţii), Nord-Est (Ă120), Sud-Est (Ă95), Sud-Vest Oltenia (Ă63), Sud-Muntenia (Ă58) şi Centru (Ă48). Scăderi au fost în regiunile de dezvoltare Vest (-49 autorizaţii) şi Bucureşti-Ilfov (-11)“, notează reprezentaţii INS.

Numărul total de autorizaţii de construire (pentru clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale) a fost în 2019 de 42.500, în scădere cu 0,4% faţă de 2018. Scăderea a fost condusă de regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov şi Vest ( Timişoara, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara). Toate celelalte regiuni din România au înregistrat creşteri ale numărului de autorizaţii de construire emise.

Rădulescu anticipează o evoluţie pozitivă a sectorului de construcţii rezidenţiale şi a pieţei imobiliare în acest deceniu, pe fondul creşterii veniturilor în România spre media europeană.

„Considerăm că piaţa imobiliară şi sectorul construcţiilor rezidenţiale vor fi susţinute în acest deceniu de perspectivele de convergenţă a veniturilor şi costurilor de finanţare din România spre nivelurile medii din Zona Euro (principalul partener economic).“ Răzvan Botea

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO