Business Construct

O nouă lege aduce modificări în piaţa imobiliară. Investitorii imobiliari sunt obligaţi să realizeze reţele edilitare înaintea emiterii autorizaţiei de construire

O nouă lege aduce modificări în piaţa imobiliară....

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

06.01.2020, 17:18 2851

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea prin care investitorii imobiliari sunt obligaţi să realizeze reţelele edilitare înaintea emiterii autorizaţiei de construire pentru clădire. De asemenea, legea măreşte amenda maximă pentru nerespectarea recepţiei construcţiei, la 100.000 de lei.

Actul normativ modifică articolul 22, litera b) din Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii astfel: „obţinerea acordurilor şi a avizelor prevăzute de lege, precum şi a autorizaţiei de construire şi acordului/autorizaţiei administratorului drumului pentru realizarea branşamentelor la reţelele de utilităţi ale infrastructurii edilitare, cu plata taxelor de racordare aferente branşamentelor".

Potrivit expunerii de motive, modificarea are în vedere ca "investitorii, persoane fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii sau intervenţii la construcţiile existente în sensul legii au obligaţia de a realiza reţele edilitare aferente anterior emiterii autorizaţiei de construire".

Totodată, legea prevede ca recepţia lucrărilor de construire să fie făcută odată cu recepţia lucrărilor de branşament la reţeaua de utilităţi publice.

Litera f) a articolului 22 se modifică astfel: "efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor de construire pentru lucrările prevăzute în autorizaţia de construire, numai împreună cu recepţia la terminarea lucrărilor branşamentelor la infrastructura tehnico-edilitară aferente ansamblurilor de locuinţe individuale şi colective, construcţiilor de utilitate publică şi căilor de acces".

De asemenea, litera i) se modifică prin această lege: "predarea către proprietar a construcţiei numai după admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor de construcţii şi punerea în funcţiune a branşamentelor autorizate şi definitive la reţelele de utilităţi publice ale infrastructurii edilitare, atât în cazul investiţiilor noi, cât şi în cazul intervenţiilor la construcţiile existente care nu au fost utilizate pe timpul execuţiei lucrărilor de construcţii".

Plafonul de amendă pentru încălcarea reglementărilor privind calitatea în construcţii se măreşte şi penalităţilor vor fi de minimum 1.000 de lei şi de maximum 100.000 lei. Forma anterioară a legii prevedea amenzi cuprinse între 20.000 de lei şi 40.000 de lei.

Execuţia lucrărilor de branşare la utilităţile publice se va face în baza contractelor de execuţie încheiate cu constructorii atestaţi şi se va realiza în termenele prevzăute în contractul de racordare, potrivit expunerii de motive din lege.

Actul normativ promulgat modifică şi legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

"Pentru realizarea lucrărilor de construcţii şi/sau deviere care privesc exclusiv racordarea/branşarea la reţelele tehnico-edilitare existente în zonă, acordul/autorizaţia administratorului drumului se emite de autorităţile competente în numele operatorilor de reţele tehnico-edilitare, pe baza cererii formulate de beneficiarul obiectivului şi în considerarea drepturilor legale de care beneficiază operatorul de reţea. Autorizaţiile de construire pentru imobil şi acordul/autorizaţia administratorului drumului pentru instalaţiile de racordare la utilităţi se emit concomitent. Imposibilitatea emiterii unui/unei acord/autorizaţii al/a administratorului drumului pentru realizarea instalaţiei de racordare la una din utilităţi nu va bloca procesul de emitere a celorlalte autorizaţii de construire pentru imobil şi alte utilităţi”, conform unui nou alineat introdus.

Iniţiatorii motivează demersul de reglementare prin faptul că imobilele construite necprespunzător au pus în pericol viaţa oamenilor.

"Cererea tot mai mare de locuinţe noi, precum şi lacunele legislative permit dezvoltatorilor să introducă în piaţa imobiliară spaţii cu destinaţia de locuinţe, la standarde necorespunzătoare privind echiparea cu utilităţi, care să corespundă condiţiile şi exigenţelor de calitate a vieţii, punând chiar în pericol siguranţa şi viaţa locatarilor", conform expunerii de motive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO