Business Construct

O piaţă cu multe semne de întrebare: toţi ochii sunt pe ROBOR şi pe reducerea fondurilor la Prima casă

O piaţă cu multe semne de întrebare: toţi ochii sunt...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

04.01.2018, 00:05 679

• Programul Prima casă iese treptat din scenă, după ce fondurile alocate în 2018 sunt cu 25% mai mici. Programul va avea un buget de 2 mld. lei, ceea ce înseamnă că băncile vor putea acorda credite de circa 4 mld. lei. La o va­loare me­die a creditului de 50.000 de euro, de pro­gramul Prima casă ar putea be­ne­ficia anul viitor peste 17.000 de ro­mâni. Trep­tat, se revine la creditul ipotecar normal.

• Românii continuă să cumpere locuinţe din stadiul de proiect. Rata de absorbţie a locuinţelor înainte de a fi finalizate este de circa 80%.

• Oferta de locuinţe pe segmentul middle market este în creştere, dezvol­tatorii venind cu ansambluri rezi­denţiale în zone mai bune şi cu suprafeţe mai mari.

• Evoluţia ROBOR, creşterea euro şi instabilitatea politică vor influenţa cererea şi implicit evoluţia preţurilor la apartamente, după ce preţurile au urmat un trend ascendent în 2016 şi 2017.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO