Business Construct

Patriciu dă refresh în imobiliare

Patriciu dă refresh în imobiliare
24.05.2011, 23:11 288

Omul de afaceri Dinu Patriciu, care a surprins pe toată lumea lasfârşitul anului 2008 când a cumpărat portofoliul imobiliar dinRomânia al fondului de investiţii Fabian, dar şi prin achiziţiileexterne din vara lui 2009, a anunţat în această lună două mutăriimportante în holdingul imobiliar pe care şi l-a creat: cooptareaîn echipa de management a Ioanei Momiceanu, fostul CEO al BNPParibas Real Estate, respectiv vânzarea a şapte clădiri de birouridin Suedia.

Intrarea în imobiliare şi lansarea afacerii din comerţ Mic.ro aufost principalele investiţii începute de fostul proprietar alRompetrol în ultimii ani, business-uri care nu au ajuns încă lamaturitate.

Dacă la Mic.ro Patriciu se arată deocamdată preocupat doar decontinuarea investiţiilor, în imobiliare a realizat şi un primexit, astfel că a anunţat vânzarea parcului de afaceri KarolinenFastigheter, format din şapte clădiri cu o suprafaţă de 75.000 mp,cu o valoare de 110 milioane de euro, către un investitor suedez,Hemfosa Fastigheter.

Mutarea arată preocuparea lui Patriciu pentru optimizareaafacerii şi, totodată, pentru generarea de lichidităţi, încondiţiile în care, potrivit informaţiilor din piaţă, el încearcăde mai mult timp să "rostogolească" creditele de un miliard de eurol-a care s-a înhămat în vara anului 2009.

Cum a ajuns Patriciu în această situaţie? În urmă cu aproape doiani, miliardarul a început să cumpere de pe bursa londoneză acţiunila fondurile de investiţii Deutsche Land şi Rutley, care aveauactive pe pieţele din vest, dar nu şi în România.

Achiziţiile nu au fost făcute cu sume exorbitante, în ciudafaptului că cele trei portofolii erau evaluate la circa 1,1miliarde de euro. Gradul mare de îndatorare a acestor proprietăţi adus preţurile de tranzacţionare la ordinul zecilor de milioane deeuro.

Miliardarul a anunţat vânzarea parcului de afaceri Karolinen Fastigheter din Karlstad, Suedia, format din şapte clădiri cu o suprafaţă de 75.000 metri pătraţi, cu o valoare de 110 milioane de euro, către un investitor suedez, Hemfosa Fastigheter.

Patriciu a cumpărat proprietăţi pe pieţe mature, precum Germania(unde se află 60% din portofoliu), Olanda sau Belgia, dar printreactive se află atât clădiri noi, atractive, cât şi imobile care aufost construite în urmă cu 20-30 sau chiar 100 de ani, toateintegrate în structura Dinu Patriciu Global Properties.

Pe de altă parte, portofoliul din România, moştenit de laFabian, nu oferă în momentul de faţă cele mai bune randamente, încondiţiile în care o serie de clădiri au spaţii goale. Imobiliareleră­mân o afacere complicată, care a îmbo­găţit o serie deinvestitori, dar care în ultimii ani a făcut mai mulţi afaceriştisă-şi "frigă degetele".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO