Business Construct

Piscine: Un business in pericol de inec

Piscine: Un business in pericol de inec
29.07.2009, 15:14 271
Piata piscinelor a fost evaluata anul trecut la aproximativ 10 milioane de euro, in crestere cu aproape 20% fata de anul anterior, insa pentru acest an este asteptata o scadere a vanzarilor cu circa 15%, in cel mai optimist caz.
„Oamenii sunt din ce mai mult preocupati de confortul lor, iar piscina trezeste un interes foarte mare. Anul trecut piata s-a ridicat la 10 milioane de euro, insa apreciez o scadere cu pana 15% pentru acest an", a declarat Daniel Nedelcut, reprezentantul companiei Avi, specializata in productia de piscine. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 3,3 milioane de euro, din care piscinele au reprezentat circa 60% din vanzari.
La valoarea de 10 milioane de euro si la un pret mediu de 7.000 de euro pentru o piscina de dimensiuni medii, numarul de piscine din Romania s-ar ridica la aproximativ 140.000 de unitati. Estimarea numarului de piscine din Romania este facuta insa doar pe baza datelor primite de la furnizorii de profil cu privire la dimensiunea pietei si pe baza unui pret mediu, care insa in cazul piscinelor publice poate ajunge chiar si la 80.000 de euro.
Lipsa informatiilor cu privire la piata de piscine a facut chiar ca principalele companii de profil sa infiinteze o Asociatie Patronala pentru Piscine si Wellness (APPW), aflata in ultima etapa de inregistrare.
„Tocmai pentru a incerca sa avem o apreciere cat de cat exacta a pietei de piscine si a tendintelor acesteia, un grup de 20 de companii a luat initiativa de a se constitui intr-o asociatie", a declarat Cristina Grigorescu, directorul executiv al companiei Kasta Metal, precum si presedintele APPW.
Spre deosebire de piata locala de profil, statisticile din Franta sunt mult mai exacte, iar potrivit publicatiei franceze Les Echos, numarul de pisicine din Hexagon se ridica la 1,34 de milioane de piscine, iar preturile variaza intre 500 si 10.000 de euro pentru o piscina supraterana si intre 10.000 si 65.000 de euro pentru o piscina subterana.
De asemenea, tot potrivit publicatiei franceze, o piscina urca valoarea unei locuinte cu 5% pana la 20%.
 
Perspective sumbre. Atat piata locala, cat si pietele externe inregistreaza pierderi uriase anul acesta, iar principalii jucatori de profil nu exclud o scadere a vanzarilor cu pana la 50%, in cazul piscinelor publice, de dimensiuni mari.
„In acest moment, exista o contractie a pietei in toate domeniile, iar piscinele nu fac exceptie. Dupa informatiile noastre, piata de piscine din Franta a scazut in 2008 cu 20%, iar in aceste sase luni cu 50%, conform comunicarilor Asociatiei Profesionale de Piscine. In Germania scaderea este cuprinsa intre 15% si 20%, in Spania circa 50%, in Marea Britanie 25% si este foarte probabil ca piata de piscine din Romania sa urmeze tendintele pietelor europene", a explicat Grigorescu.
Compania a inregistat anul trecut o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro, din care aproximativ 65% din vanzari au fost reprezentate de piscine. In plus fata de piscine, compania mai comercializeaza saune, spa-uri si mobilier de gradina.
„Anul in curs este deosebit de dificil. Noi il consideram un an in care toata atentia noatra se va concentra pe supravieturie. Situatia economica ne afecteaza si pe noi la fel ca pe toate companiile din lume. Nu stiu sa fac o previziune exacta a ceea ce se va intampla pana la sfarsitul anului si care ne va fi cifra de afaceri", a apreciat directoarea Kasta Metal.
Potrivit estimarilor, compania a inregistrat in prima parte a acestui an o scadere a vanzarilor cu aproximativ 30%, insa apreciaza ca vanzarile pentru piscine publice au scazut cu pana la 50% fata de vanzarile din 2008.
„Scaderea cifrei de afaceri in domeniul de piscine este dramatica. Unele companii care in anii anteriori construiau piscine publice au scazut cu circa 50%, iar compania noastra, care se adreseaza prioritar persoanelor private a pierdut 29% din cifra de afaceri a anului trecut pe primul semestru", a continuat Grigorescu.
Pe celelalte segmente de business, directoarea companiei Kasta apreciaza o scadere si mai drastica a vanzarilor, chiar si de 60% fata de perioada similara a anului trecut, fiind de parere ca efectele crizei economice si implicit ale scaderii consumului sunt principalele motive pentru scaderea vanzarilor.
„La fel ca la piscine, la celelalte segmente de business cererile sunt scazute. De exemplu, la spa-uri, diminuarea cifrei de afaceri a fost si mai dramatica, ajungandu-se pana la 60%. Acest lucru ne dovedeste faptul ca situatia de criza a atins si nivelul clasei medii superioare", a adaugat Grigorescu.
 
Lupta pentru privati. Majoritatea producatorilor si importatorilor de piscine isi indreapta atentia catre persoanele private pentru a-si majora vanzarile, in conditiile in care tot mai multe ansambluri rezidentiale care urmau sa fie construite fie s-au amanat, fie s-au sistat complet.
„Avem un mix de clienti formati atat din dezvoltatori imobiliari, cat si persoane private, ultima categorie este insa majoritara", a apreciat Grigorescu.
Aceeasi structura a portofoliului de clienti o are si compania Avi, cea mai mare parte a vanzarilor fiind asigurata de persoane private. „Ne orientam vanzarile in special catre persoanele private, insa montam piscine si in cartiere rezidentiale", a explicat Nedelcut, reprezentantul Avi.
Compania isi propune pentru acest an conservarea cifrei de afaceri prin majorarea exporturilor pe piete din regiune, unde apreciaza in continuare o crestere cuprinsa intre 10% si 15%.
„Ne propunem o cifra de afaceri egala cu cea de anul trecut, pe care sa o sustinem prin exporturi, in compensatie cu scaderea pietei interne. Pe pietele externe din regiune apreciez o crestere in volum cu maxim 15%", a adaugat Nedelcut.

Reprezentantii celor doua companii apreciaza ca cele mai mari vanzari se inregistreaza in Capitala si in jurul acesteia, dar si in zona de sud si est a tarii. „Zonele in care am construit cele mai multe piscine sunt Bucuresti si judetul Ilfov, urmate de zona Moldovei si Muntenia", a incheiat Grigorescu. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO