• Leu / EUR4.7538
  • Leu / GBP5.5344
  • Leu / USD4.2013
Business Construct

Ploieşti: una dintre cele mai mari fabrici de utilaje petroliere, 1 Mai, demolată pentru a construi un mall

Ploieşti: una dintre cele mai mari fabrici de utilaje petroliere, 1 Mai, demolată pentru a construi un mall

Autor: Laura Petrescu

18 oct 2018 1207

Halele Uzinei 1 Mai din Plo­ieşti, una dintre cele mai mari fabrici de lume, care producea şi repara utilaje petroliere, sunt de­molate, zilele acestea, în locul uzi­nei urmând să fie ridicat un mall.

Uzina 1 Mai se află în zona de sud a Ploieştiului şi era renumită în toată lumea, înainte de Revoluţia din 1989, deoarece aici se produ­ceau şi reparau utilaje petroliere. Acum, faima este doar o amintire, iar halele urmează să fie demolate, în locul lor urmând să fie construit un mall.

„Se va construi un mall. Se va face şi un supermarket. Mallul, din câte ştiu, se va întinde pe 6 hectare şi în trei ani va fi gata. Apariţia unui mall în zonă înseamnă şi dezvoltare econo­mică“, a declarat Adrian Dobre, primarul Plo­ieştiului.

Dacă pe vremuri mii de persoane lucrau la Uzina 1 Mai, acum fabrica mai are maximum 100 de angajaţi.

Romeo Hanganu a lucrat 24 de ani în Uzina 1 Mai şi a fost unul dintre directori. Îşi aduce aminte de anii de glorie ai fabricii, care producea utilaj petrolier.

„De la momentul 1989, când eram al treilea producător de ultilaj petrolier din lume,  şi până la ceea ce este acum, când în Uzina 1 Mai mai sunt 100-200 muncitori, nu se mai lucrează decât într-o parte redusă, au trecut vremurile, iar istoria este foarte urâtă. Tot ce s-a întâmplat în această perioadă este foarte urât pentru că s-a distrus unul dintre simblourile economiei româneşti, unul dintre simbolurile unei mari profesii care exista în ţara asta şi care înseamnă fabri­caţia de utilaj petrolier, în care noi eram pionieri. Treptat-treptat, după 1990, au început să apară tot felul de probleme. Din ’96 a în­ce­put această politică de slăbire a fabricii, fabrica a devenit tot mai mult datoare“, a declarat Han­ganu. Acesta a mai precizat că fabrica a fost privatizată în 2001. „1989 a fost momentul în care fabrica a fost într-o formă maximă. Era o producţie extraordinară de utilaj petrolier, absolut tot ce înseamnă utilajul petrolier. Uzina 1 Mai, care însuma 84 de hectare de teren, care însuma zeci de hale de producţie, mii de utilaje, a fost vândută bucată cu bucată“, a mai spus fostul director.

Ploieştenii au păreri diferite despre faptul că gloria Ploieştiului va fi demolată pentru a apărea un mall. „Putea să continue. Nu e sin­gura, în ţară majoritatea s-au dus, care erau uzine mari. Pe vremuri, toate utilajele pe care le făceau aici erau pentru export. E bine că se construieşte, dar putea să facă aici, de exemplu, o şcoală de ucenici pentru meseriile astea, strungar-frezor“, a declarat Ion Gheorghe.

O femeie spune că fabrica era renumită în toată lumea. „Nu sunt nostalgică, dar aveam siguranţa serviciului. Era o fabrică mare, am auzit că se face un mall. Nu avem atâtea malluri? Era renumită în toată lumea. S-a făcut praf tot, noi o ducem din ce în ce mai greu, alţii se îmbogăţesc, dar nu prin muncă. Asta e situaţia de acum.“

Potrivit prezentării de pe site-ul fabricii, în 1908, un grup de petrolişti au înfiinţat „Societatea de reparaţii foraj“, un atelier spe­cializat în repararea echipamentelor petroliere de foraj. În 1913, „Societatea de reparaţii foraj“ a fost preluată de compania petrolieră „Societatea creditul Petrolier“, care dezvoltă compania. Atunci sunt construite noi hale şi producţia s-a dezvoltat încă de atunci.

corespondenti@mediafax.ro

 

Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7538
Diferență: 0,061
Ieri: 4.7509
Azi: 4.2013
Diferență: 0,0595
Ieri: 4.1988
Azi: 5.5344
Diferență: 0,3118
Ieri: 5.5172
Azi: 4.2284
Diferență: 0,2299
Ieri: 4.2187