Business Construct

Polonezii au cumpărat Cesal Oradea

30.06.2011, 00:00 785

Grupul polonez Atlas, cu afaceri de peste 280 de milioane deeuro în 2010, deţinut de trei dintre cei mai bogaţi oameni deafaceri polonezi, a cumpărat 80% din compania bihoreană Cesal, careproduce mortare, adezivi, lacuri şi vopsele.

Tranzacţia a fost finalizată la sfârşitul lui 2010, iar valoareaei nu a fost dezvăluită.

Grupul Atlas a fost înfiinţat în 1991, la iniţiativa luiGrzegorz Grzelak, a lui Andrzej Walczak şi a lui StanislawCiupinski, aflaţi în prezent în topul celor mai bogaţi antreprenoripolonezi.

Andrzej Walczak, spre exemplu, are o avere de aproximativ 100 demilioane de euro, potrivit unui interviu publicat în luna martie înFinancial Times.

Grupul este format în prezent din 18 companii, majoritateaactivând în dome-niul producţiei şi comerţului de materiale deconstrucţii. Atlas avea o cotă de piaţă de circa 50% pe piaţapoloneză a materialelor de construcţii, aproape 2.000 de angajaţişi venituri de 1,1 miliarde de zloţi (280 milioane de euro) anultrecut.

Suma plătită de polonezi pentru un pachet de 80% din acţiunileCesal Oradea nu a fost făcut publică, însă restul de 20% din firmăa rămas în mâinile fondatorilor, Ioan Gădălean, Vasile Fonoage,Domnica Roucaciu şi Sanda Secară, toţi cu funcţii de management încadrul companiei, potrivit lui Ionuţ Gădălean, director demarketing al Cesal.

Cesal a avut în 2009 afaceri de 4,86 mili­oane de euro şi unprofit brut de 35.000 de euro, potrivit Registrului Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO