Business Construct

Preţ de lichidare la City Mall: 17,3 milioane de euro

Preţ de lichidare la City Mall: 17,3 milioane de euro

Autor: Cristi Moga

24.11.2011, 00:00 685

Omul de afaceri elen Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai discreţi investitori imobiliari de pe piaţa locală, a răscumpărat centrul comercial City Mall din Bucureşti, ajuns în faliment, pe care îl vânduse în urmă cu cinci ani.

Papalekas a vândut mallul în 2006 pentru 103,5 mil. euro şi l-a cumpărat înapoi pentru 17,3 milioane de euro, preţ de lichidare prin care băncile UniCredit şi Bancpost, principalii creditori, au consemnat o pierdere de peste 50%.

Papalekas a oferit preţul cel mai mare pentru mallul cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, care numără printre chiriaşi Domo, Billa, Sprider sau KFC. Pe parcursul acestui an a fost scos la vânzare de mai multe ori prin licitaţie, fără a fi însă valorificat, astfel că preţul a fost redus la jumătate faţă de solicitările Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul proiectului.

Pentru omul de afaceri elen, care a dezvoltat în ultimii ani şi unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din nordul Capitalei - UpGround Pipera - povestea City Mall poate fi considerată o "super afacere" în care a plătit circa 63 mil. euro pentru a cumpăra proiectul de două ori, tranzacţii din care s-a ales cu 103 mil. euro la tranzacţia din 2006, dar şi cu mallul.

Rezultatele City Mall în materie de vânzări şi trafic nu au fost niciodată foarte bune, astfel că de-a lungul anilor la cârma centrului comercial s-au schimbat mai mulţi directori care au încercat să îmbunătăţească mixul de chiriaşi.

Acest lucru nu s-a întâmplat, iar situa­ţia mallului s-a deteriorat după venirea crizei şi deschiderea unor proiecte con­curente, precum Liberty Center (noiembrie 2008) sau Sun Plaza (februarie 2010), care au muşcat dintr-un trafic deja redus.

Consultanţii estimează acum că proiectul va mai atrage investiţii de circa 10 milioane de euro în reamenajarea spaţiilor, iar write-off-ul de 50% făcut de bănci ar putea fi un nou reper pentru activele imobiliare neperformante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO