Business Construct

Primarul Nicuşor Dan reacţionează la situaţia drumului problematic care duce la complexul Greenfield din Băneasa: „E una din sutele de dezvoltări pe acelaşi calapod, ale căror consecinţe le simt bucureştenii blocaţi în trafic”

Primarul Nicuşor Dan reacţionează la situaţia...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

11.01.2023, 13:25 712

Vina pentru situaţia celor 6.500 de locuitori ai complexului rezidenţial Greenfield din Pădurea Băneasa, care nu mai pot folosi drumul Vadul Moldovei pentru a intra şi a ieşi din complex, aparţine la comun dezvoltatorului imobiliar şi autorităţii locale, este de părere primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Într-o postare pe Facebook, el scrie că „locuitorii din Greenfield sunt victimele unui dezvoltator care s-a grăbit să facă blocuri fără să facă şi drumuri, cu concursul unei autorităţi locale incompetente. E una din sutele de dezvoltări pe acelaşi calapod, ale căror consecinţe le simt bucureştenii blocaţi în trafic.”

Nicuşor Dan mai spune că nu va face demersuri pentru ca drumul forestier să devină unul permanent, deoarece nu există nicio documentaţie de urbanism care să-l prevadă, însă este de acord cu soluţia provizorie de traversare a pădurii pe drumul forestier existent până la construirea unor ieşiri definitive în şoseaua de centură.

„În schimb, am toată susţinerea pentru proiectele investitorului care prevăd drumuri de ieşire în şoseaua de centură. Investitorul are din anul 2019 avizul preliminar de la PMB pentru trei PUZ-uri care prevăd ieşiri din cartier în şoseaua de centură. În baza acestor avize preliminare trebuie să obţină avizele de la alte instituţii şi să revină la PMB pentru avizul arhitectului-şef. Pentru două dintre proiecte nu a mai revenit la PMB. Pentru al treilea a venit la PMB cu documentaţia completă în decembrie 2022”, mai notează Nicuşor Dan.

Peste 6.500 de locuitori din cartierul rezidenţial Greenfield din nordul Bucureştiului, dezvoltat de Impact Developer & Contractor, s-au trezit sâmbătă, 7 ianuarie 2023, că nu mai pot circula pe drumul pe care erau obişnuiţi să iasă din complex – drumul forestier ce trece prin Pădurea Băneasa – după ce Romsilva a blocat calea de acces.

Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, după ce drumul a mai fost închis şi în trecut cu o barieră, iar soluţia propusă de Impact a fost transferul acestuia din domeniul public al statului român, aflat în administrarea Romsilva, în domeniul public al municipiului Bucureşti. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, reprezentanţii Impact spun că au donat trei loturi de teren cu o suprafaţă totală de 6.000 de metri pătraţi şi o valoare de 800.000 de euro, situate în intravilanul sectorului 1 al municipiului Bucureşti, pentru a putea transfera cei 300 de metri.

Constantin Sebeşanu, CEO-ul dezvoltatorului, spune că, în 2007, la momentul demarării lucrărilor de construcţie pentru ceea ce este astăzi Greenfield, drumul în cauză era public, nu forestier, fapt precizat inclusiv în Planul Urbanistic Zonal de atunci.

Dincolo de drumul problematic, reprezentanţii Impact spun că au făcut demersuri pentru a mai construi alte trei căi de acces în ansamblul Greenfield, însă de patru ani aşteaptă avizul autorităţilor pentru a le putea amenaja propriu-zis. Între timp, locatarii petrec ore întregi pentru a ajunge şi a pleca de acasă, iar în trecut au avut loc şi proteste pentru că drumul alternativ celui forestier nu este suficient pentru toate maşinile cu care se deplasează cei peste 6.500 de locuitori ai ansamblului.

Deşi situaţia drumurilor nu s-a rezolvat, complexul Greenfield din sectorul 1 a continuat să se extindă, iar numărul de locuitori – să crească. Mai mult, planul este dezvoltarea şi mai departe, fiind conturat un proiect până în 2028, când complexul ar urma să ajungă la circa 7.000 de apartamente, potrivit site-ului de prezentare a proiectului. În prezent, se lucrează la dezvoltarea unei faze numite Ansamblul Teilor, cu 1.732 de apartamente în 23 de blocuri, iar în perioada 2023-2028 se va lucra la Ansamblul Castanilor, cu 1.324 de apartamente în 15 blocuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO