Privelistea dintr-un turn asupra Bucurestiului este mai frumoasa noaptea, cand luminile slabe nu dezvaluie fatadele gri ale celor mai multe cladiri din oras.
O vizita recenta intr-una dintre cele mai noi cladiri de birouri finalizate in centrul Capitalei a intarit aceasta impresie, dupa ce managerul firmei care inchiriase un etaj superior al cladirii cauta solutii sa acopere geamurile pentru a ascunde peisajul cu imobile cenusii, care stau sa cada, intre care se intrezarea rar cate o cladire istorica reconditionata recent sau vreun alt edificiu de otel si sticla, rezultat al dezvoltarii pietei de birouri in ultimii ani.
Iar imaginea din cartierele Capitalei, unde au fost ridicate in ultimii ani blocurile turn pentru care dezvoltatorii mizeaza pe atragerea cumparatorilor inclusiv prin prezentarea "privelistilor" asupra orasului, nu este mult mai atractiva, tinand cont de blocurile ingramadite care domina majoritatea zonelor.
In ultimii ani, pe fondul reducerii numarului de terenuri in zonele din interiorul orasului, care a condus la cresterea agresiva a preturilor, dezvoltatorii au ridicat regimul de inaltime al Capitalei, prin proiectarea a peste 50 de blocuri turn de locuinte, cu scopul de a-si maximiza investitia.
Jumatate dintre acestea vor fi gata pana la sfarsitul anului, iar bucurestenii care au optat pentru o locuinta in aceste blocuri vor avea o perspectiva noua asupra Capitalei.
"Descopera cum este sa ai un oras intreg la picioarele tale. Invata sa il vezi asa cum putini o fac - de la inaltime, departe de zgomot, praf sau agitatie, de la fereastra unui turn in care te simti protejat si privilegiat". Asa suna descrierea conceptului Asmita Gardens, situat pe Splaiul Independentei, unde sunt deja vizibile cele sapte blocuri ale complexului. Blocul T3 al acestui ansamblu va fi unul dintre cele mai inalte din Bucuresti, cu 24 de etaje, unde insa, la ultimele doua niveluri nu mai sunt disponibile apartamente, potrivit site-ului de prezentare a proiectului.
"Avantajele unui asemenea proiect sunt legate de vizibilitate - se poate observa vegetatia si mai putin mizeria - este mai liniste, strada fiind mai departe, aerul mai curat, iar tantarii nu zboara la etajele superioare. Dezavantajele sunt psihologice, deoarece te rupi de teren, iar unele persoane au rau de inaltime; in acelasi timp sunt costuri in plus, legate de lifturi, structuri sau pompe", enumera arhitectul Calin Negoescu, director tehnic al firmei Westfourth Architecture, care a proiectat ansamblul Asmita Gardens.
Arhitectul spune ca nu este neaparat nevoie ca un proiect cu blocuri inalte sa aiba si o densitate ridicata.
"Coeficientul de utilizare a terenului (CUT) este de 4,5 (suprafata construita este de 4,5 ori mai mare decat suprafata terenului) la Asmita, ceea ce este mult, dar nu este critic", apreciaza Negoescu.
Asmita Gardens este unul dintre putinele proiecte cu blocuri turn la care cumparatorii au fost interesati inca de la inceput de apartamentele de la etajele superioare, desi in majoritatea blocurilor vechi din Bucuresti sunt frecvente problemele cu lifturile. Livrarea primei etape a proiectului a inceput deja, iar restul locuintelor din cadrul ansamblului format din aproape 800 de locuinte ar trebui predate incepand cu luna septembrie a acestui an.
Pretul pe metru patrat construit este de 1.650 de euro plus TVA, insa vanzarile au intrat pe o panta descendenta din luna iunie a anului trecut, astfel ca pana in prezent ceva mai mult de jumatate din locuinte sunt vandute.
Speriati de cutremure. Tot in luna septembrie a acestui an ar trebui predat un alt bloc de 24 de etaje in Bucuresti, de aceasta data in zona Doamna Ghica, unde au fost inaltate deja cladirile din cadrul ansamblului rezidential Romfelt Plaza, format din peste 600 de locuinte.
Cu toate acestea, dezvoltatorii proiectului, printre care dramaturgul Adrian Lustig, seful UniCredit Dan Pascariu sau Cristian Sima, fost membru al Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, au vandut un sfert dintre apartamente, niciunul insa la ultimul etaj al turnului de 24 de etaje, care este pastrat drept "perla coroanei" si ar urma sa fie vandut dupa finalizare.
"Sentimentul meu este ca romanii au inca retineri in a cumpara apartamente la etajele superioare, motiv pentru care in cadrul proiectului nostru cel mai bine
s-au vandut locuintele din blocurile cu patru etaje. Este greu de trecut pragul psihologic de catre persoanele care au prins cutremurele din 1977 si 1986, desi am turnat beton in cadrul ansamblului pentru a rezista la un cutremur de 9 grade. Cel mai mare cutremur, din cate stiu eu, a fost de 8,2", a declarat Adrian Lustig, director si actionar al Romfelt. Aflat intr-o zona mai slab cotata decat Asmita Gardens, preturile in cadrul proiectului sunt cu circa 30% mai mici, respectiv 1.000-1.200 de euro/metrul patrat construit plus TVA.
Si in acest caz dezvoltatorii proiectului mizeaza pe inaltimea cladirilor, astfel ca "principalul punct de atractie al complexului rezidential Romfelt Plaza este perspectiva data de cele 5 turnuri asupra intregii zone", se arata pe site-ul de prezentare a proiectului.
"Initial, preturile la etajele superioare erau cu 10% mai mari, dar intre timp le-am adus la acelasi nivel. In 2007, cand am obtinut autorizatia de constructie, aveam cel mai inalt turn de locuinte din Bucuresti, de 24 de etaje, si ne-am gandit ca acesta va fi un avantaj pentru noi, deoarece locuitorii ar fi putut spune ca "stau in cel mai inalt loc din Bucuresti", de unde se pot vedea hotelul Interncontintal sau lacurile", mai spune Lustig.
Va compensa insa aceasta priveliste problemele care ar putea fi intampinate in trafic, tinand cont ca din aceste proiecte ar urma sa plece in fiecare dimineata alte cateva sute de masini pe strazile deja aglomerate ale Capitalei? Bucurestiul este in prezent unul dintre orasele Europei cu cea mai mare densitate, de peste 8.000 de locuitori/kilometrul patrat, iar acest coeficient ar urma sa creasca, luand in calcul noile proiecte imobiliare din interiorul orasului.
Iar cum termenul "tower" este foarte raspandit in denumirile proiectelor de locuinte din Bucuresti, orasul ar urma sa devina tot mai aglomerat.
Monaco Towers, Blue Tower, Vitan Platinum Towers sau Obor Towers sunt doar o serie de exemple de proiecte a caror finalizare este programata pentru acest an si care vor cuprinde cel putin cate un bloc de minimum 14 etaje. Dar asta nu inseamna ca turnuri de locuinte se regasesc doar in cadrul proiectelor cu "tower" in denumire.
Sute de apartamente la inaltime. InCity Residences, Metropolis Residence sau chiar Planorama cuprind blocuri cu inaltimi de cel putin 15 etaje fiecare, au fost deja construite si vor livra in acest an cateva sute de apartamente in Bucuresti.
Constructia unor blocuri pe inaltime nu garanteaza insa si vanzari mai bune ale apartamentelor. Astfel se face ca preturile din ansamblul Metropolis, finalizat in zona Pietei Chibrit din Capitala, au scazut pana la un minim de 999 de euro/metrul patrat, dupa ce firma detinuta de George Padure si alti oameni de afaceri a finalizat constructia, dar nu a vandut integral cele 276 de apartamente ale proiectului.
In acelasi timp, Anchor Grup, proprietarul centrelor comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania si dezvoltatorul ansamblului de locuinte InCity Residences de pe calea Dudesti, a scazut pretul apartamentelor din proiect pana la un minim de 1.515 euro/ metrul patrat construit plus TVA, dupa ce media de vanzare in vara anului trecut era de 1.950 de euro/ metrul patrat, potrivit datelor stranse in cadrul suplimentelor "Catalog de Ansambluri Rezidentiale" realizate de Business Magazin.
Ansamblul este format din patru blocuri cu 17 etaje si un total de 502 apartamente care vor fi finalizate in vara acestui an.
In acelasi timp, investitorii libanezi care dezvolta proiectul Monaco Towers din cartierul Berceni al Capitalei au redus la randul lor preturile apartamentelor din cadrul ansamblului la inceputul acestui an, pentru a putea include un numar cat mai mare de locuinte in limita a 380.000 de lei, care prevede plata unei taxe pe valoarea adaugata de 5% din pretul locuintei. Astfel, preturile au scazut la circa 1.030-1.100 euro/metrul patrat construit plus TVA, potrivit celor mai recente informatii disponibile, conform carora in limita a 380.000 de lei (90.000 de euro) poate fi cumparat un apartament cu doua camere la etajul 18 al proiectului format din doua blocuri turn cu o inaltime de 20 de etaje.
Dezvoltatorii imobiliari au mai proiectat numeroase alte ansambluri rezidentiale care prevad constructia unor blocuri turn, insa pe fondul nivelului scazut al vanzarilor constructia acestora este intarziata, iar conceptele sunt regandite pentru optimizarea investitiilor.
"Din punct de vedere urbanistic sunt orase in Europa, precum Paris sau Viena, in care investitia publica este mai puternica, iar autoritatile dicteaza regulile jocului. Cu toate acestea, sunt si orase precum Frankfurt, unde interesul privat este mai important, iar mai devreme sau mai tarziu dezvoltatorii se vor impune pentru realizarea proiectelor. Bucurestiul intra in cea de-a doua categorie", a concluzionat arhitectul Negoescu.