Business Construct

Primele contracte din construcţii pentru 2019 şi 2020: Axa Trans Construct, Synergy Construction şi Ecoterm construiesc un mall, o clinică medicală, respectiv o fabrică de vopsele

Primele contracte din construcţii pentru 2019 şi 2020:...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

01.01.2019, 00:00 3285

Companiile din domeniul construcţiilor au început deja să contracteze proiecte a căror finalizare este anunţată pentru 2019 şi 2020. Axa Trans Construct şi Synergy Construction se numără printre firmele care au încheiat deja contracte pentru lucrări aflate acum în desfăşurare.

Axa Trans Construct, un business deţinut de familia Vîrlan, construieşte centrul comercial Colosseum Mall din nord-vestul Bucureştiului, o investiţie de 30 de milioane de euro. Compania a ridicat până acum mai multe magazine Mega Image în Capitală, iar pentru anul 2018 estimează afaceri de opt milioane de euro.

Compania desfăşoară activităţi de construcţii civile şi industriale în calitate de antreprenor general. Printre proiectele la care a lucrat Axa Trans Construct se numără clinica de radioterapie Sanador, deschisă anul acesta, magazinul Decathlon din Băneasa, ansamblul de locuinţe Poseidon Residence. Printre proiecte se află şi mai multe magazine Mega Image, din Corbeanca, Bucureştii Noi, Giurgiu, Dâmboviţa şi câteva chiar în Bucureşti. Primul magazin Mega Image construit de Axa Trans Construct a fost ridicat în 2007.

Axa Trans Construct este deţinută de Petru Vîrlan (cu 90% din acţiuni) şi de Alin-Ionuţ Vîrlan (10%), după cum arată datele de la Registrul Comerţului.

Cel mai recent proiect al firmei deţinute de familia Vîrlan este Colosseum Mall, un proiect comercial care reprezintă o parte din planul de extindere a centrului comercial Colosseum Retail Park din zona de nord-vest a Capitalei. Proprietarul, firma Nova Imobiliare, investeşte 30 de milioane de euro în această extindere.

Investiţii în centre medicale şi în construcţii

Şi Synergy Construction a semnat un contract pentru construirea celui mai mare centru medical privat din România, Revera Medical City, o investiţie de 60 de milioane de euro, făcută de grupul Enayati, controlat de medicul Wargha Enayati, cel care a pus ba­zele Regina Maria în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Centrul, care va cuprinde o unitate premium pentru îngrijire medicală, un centru rezidenţial pentru vârstnici şi un spital dedicat sferei oncologice şi de recuperare, operat de Monza, va avea în total o suprafaţă de 35.000 de metri pătraţi. Finalizarea construcţiei are ca termen anul 2020.

Celor două companii li se adaugă Ecoterm, care construieşte fabrica din Militari a producătorului de vopsele Policolor. Compania de construcţii Ecoterm, deţinută de trei antreprenori români, estimează afaceri de 9 milioane de euro la nivelul întregului an 2018 şi de 12 până la 14 milioane de euro în 2019. Printre proiectele de care se ocupă compania, atât pe zona de instalaţii, cât şi pe cea de construcţii, se mai numără proiectul de birouri Equilibrium al suedezilor de la Skanska, centrul comercial Coresi din Braşov, clădirea de birouri Day Tower de pe Bulevardul Unirii din Bucureşti, centrul logistic Kaufland din Ploieşti, hotelul Ramada din Piteşti şi altele. Fabrica Policolor va fi gata anul viitor.

 

Contractele „de aur” ale constructorilor

 

În România, se află în acest moment în derulare şi mai multe proiecte de investiţii cu valori de peste 100 de milioane de euro, o ligă exclusivistă în care se află atât companii româneşti, cât şi străine.

Firma de construcţii CON-A din Sibiu, a antreprenorului Mircea Bulboacă, şi-a adjudecat două dintre contractele de ridicare a celor mai mari cinci fabrici care se construiesc în acest moment în România. Fabrica de rezerve de tutun pentru dispozitive IQOS, dezvoltată de Philip Morris, şi cea de soluţii perfuzabile, dezvoltată de B Braun, sunt proiecte de peste 100 mil. euro fiecare, regăsindu-se astfel printre cele mai mari cinci investiţii în producţie aflate în derulare în acest moment în România.

Firmei CON-A i se adaugă firma turcească Ark Inşaat (Ark Construction), care ridică fabrica de maşini de spălat a investitorilor de la Arctic, originari tot din Turcia. Fabrica de prelucrare a lemnului Yildiz Entegre din Oarja se apropie de finalizare, după ce a lucrat cu mai multe companii în procesul de construcţie, iar cea de bioetanol a Clariant îşi caută în continuare constructorii, potrivit celor mai recente ZF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO