Business Construct

Producătorul din construcţii Holcim România caută angajaţi în domenii tehnice, dar muncitorii pleacă în străinătate. „E o problemă care nu are o soluţie simplă”

Producătorul din construcţii Holcim România caută...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

24.12.2018, 14:51 1072

Producătorul de ciment şi beton Holcim România, liderul pieţei locale de materiale de construcţii, se află în căutare de angajaţi, în special din domenii tehnice. Compania are circa 800 de angajaţi.

„Numărul de angajaţi s-a menţinut relativ constant în ultimii ani, schimbând pe alocuri structura şi alocarea între echipe, în strânsă legătură cu nevoile de business. Suntem în permanentă căutare de talente şi ne dorim să atragem în echipă oameni bine pregătiţi, vizând în special profilul tehnic”, spune Horia Adrian, CEO Holcim România.

„Cursa” Holcim de căutare a angajaţilor are însă loc într-o perioadă în care muncitorii din construcţii sunt tot mai atraşi de locurile de muncă mai bine plătite din străinătate. În România, numărul de angajaţi din construcţii s-a redus la aproape jumătate în interval de mai puţin de zece ani (2009-2017). Din cei circa 600.000 de salariaţi care activau în cadrul companiilor cu activitate în construcţii în 2009, au mai rămas anul trecut doar 332.000, potrivit unei analize ZF realizate pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Prin urmare, din 2009 până anul trecut au plecat din această industrie aproape 270.000 de oameni.

„Acest subiect devine din ce în ce mai sensibil şi afectează deja multe ramuri economice. Lipsa forţei de muncă este de mulţi ani o problemă în domeniul nostru de activitate, o problemă care nu are însă o soluţie simplă”, spune Horia Adrian.

El propune ca soluţii profesionalizarea sectorului de construcţii, îmbunătăţirea standardelor şi creşterea gradului de predictibilitate legislativă din domeniu, mai ales în condiţiile în care piaţa locală are şi muncitori bine pregătiţi şi cu experienţă, care pot susţine proiecte de amploare.

Din cauza lipsei de specialişti, Holcim a în­ceput să deruleze proiecte precum Acade­mia Holcim sau Şcoala Zidarilor, prin care pregăteşte tinerii care ar vrea să lucreze în domeniul construcţiilor, dar cărora le lipseşte calificarea, în lipsa şcolilor profesio­nale, care au rămas tot mai puţine în ultimii ani. Până anul trecut, Holcim România a certificat ca zidari peste 500 de absolvenţi.

„România are un potenţial semnificativ de creştere pentru această industrie, potenţial aliniat întregii regiuni a sud-estului Europei, în care ţările emergente fac eforturi şi investiţii, cu focus pe infrastructură, pentru a reduce din decalajul faţă de pieţele mature”, spune Horia Adrian, CEO Holcim România.

Pe piaţa cimentului, Holcim este cel mai mare jucător din România, înregistrând vânzări de circa 1,1 miliarde de lei în 2017, la un profit de 148 de milioane de lei şi 755 de angajaţi, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Producătorul de ciment şi beton Holcim România are pe plan local două fabrici, la Câmpulung şi Aleşd, şi alte unităţi de prelucrare a cimentului. Capacitatea totală de producţie este de 5,7 milioane de tone de ciment anual.

Holcim România este parte a grupului LafargeHolcim, format în 2015 în urma unui proces de fuziune prin schimb de acţiuni, care a creat cel mai mare producător de ciment din lume. Pentru ca fuziunea să fie aprobată, părţile au fost nevoite să vândă o serie de active. Irlandezii de la CRH au ajuns la un acord cu cele două grupuri pentru a cumpăra cea mai mare parte din activele scoase la vânzare, inclusiv pe cele din România ale Lafarge.

Printre proiectele pentru care Holcim a livrat ciment şi beton, se numără Sky Tower, cea mai înaltă clădire de birouri din Bucureşti, sediul Lidl din zona Aviaţiei, inaugurat la începutul acestui an, şi complexul sportiv Ion Oblemenco din Craiova, o investiţie de 240 de milioane de lei. În sectorul de infrastructură, Holcim este furnizor de ciment pentru segmentul Ogra – Câmpia Turzii din autostrada 3 şi pentru lucrările la calea ferată din Simeria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO