Business Construct

Profile metalice: Linii noi de productie pentru profile metalice

Profile metalice: Linii noi de productie pentru profile metalice
22.02.2007, 20:08 858

Grupul finlandez Ruukki va deschide in perioada urmatoare o capacitate de productie de profile din otel, structuri metalice si panouri tip sandwich pentru constructii, iar grupul suedez Lindab a investit anul trecut in Romania 400.000 de euro intr-o noua linie de productie de casete structurale pentru constructii, singura de acest gen a grupului Lindab. Ruukki isi va deschide linie de productie dupa o perioada de sase ani in care a fost prezent doar cu o structura de vanzari. Investitia acestora in fabrica de la Giurgiu va ajunge la 35 de milioane de euro, iar productia de profile din otel si structuri metalice va incepe in toamna anului acesta, in timp ce productia de panouri in primavara lui 2008. Proiectul face parte dintr-un program de investitii de 50 de milioane de euro, avand ca destinatie Romania si Ucraina.
"Ruukki a intrat in Romania in 2001 si a avut o evolutie ascendenta. In principiu cifra de afaceri s-a dublat si am crescut de la an la an. Din 2005 oferim sisteme complete de hale industriale, de pereti si acoperis, iar din anul 2008 vom avea si capacitati de productie", spune Mircea Constantin Uta, country sales director Ruukki Constructii Romania.
Odata cu deschiderea fabricii, costurile cu transportul se vor reduce considerabil, iar timpul de furnizare va fi mult mai rapid. "Prin deschiderea productiei in Romania se vor elimina cheltuielile suplimentare de transport care influentau pretul de vanzare si se va scurta timpul de furnizare. Daca se strica ceva pe santier putem sa inlocuim foarte rapid, iar costurile vor fi mai mici", precizeaza Uta.
Ruukki va angaja astfel 400 de muncitori si alti 75 de profesionisti in management, marketing si alte domenii.


Segmentul industrial, cea mai mare pondere

Ruukki Construction are doua directii principale de business, segmentul rezidential cu o pondere de 30% in cifra de afaceri si segmentul industrial, cu 70% in afacerile companiei.
"Pe partea de rezidential va fi in continuare crestere, dar s-ar putea ca ponderea acestei parti in cifra de afaceri sa scada, intrucat segmentul industrial are o dinamica mai mare", spune Uta. Pe segmentul industrial sunt incluse componentele pe baza de metal, alte materiale furnizate care nu sunt in portofoliul Ruukki, proiectia si instalarea, in timp ce pe segmentul rezidential compania furnizeaza sisteme complete metalice de acoperisuri de case cu tabla tip tigla.
Compania are in vedere introducerea de noi produse pe piata romaneasca. Unul dintre acestea este cor-ten - un material din otel cu o compozitie care permite rugina controlata, dand un efect natural si atractiv. Un al doilea produs pe care Ruukki ar putea sa-l introduca pe piata este panoul de fatada Nordicon. Aceste panouri sunt un sistem compozit ce inlocuieste vechile solutii de panouri prefabricate din beton, obtinandu-se astfel un transfer termic optim.
Printre lucrarile de referinta realizate in Romania de Ruukki sunt Restok Bucuresti, Porsche Bucuresti, Saint Gobain Calarasi, Interbrew Ploiesti, Losan Brasov sau Continental Timisoara.
Grupul Ruukki isi desfasoara activitatea in 23 de tari si are un numar de 12.000 de angajati. Grupul Ruukki are la nivel international patru divizii, Ruukki Construction, divizie prezenta si in Romania, care furnizeaza solutii pe baza de metal pentru constructii comerciale, rezidentiale si de infrastructura, Ruukki Engineering, Ruukki Metals si Ruukki Production, responsabila de productia de materii prime. Din primavara lui 2006 Ruukki este prezenta in Romania si prin divizia Ruukki Metals, care furnizeaza produse prefabricate din otel, otel inoxidabil si aluminiu.


Casete structurale pentru hipermarketuri

Producatorul local de profile metalice si tubulatura de ventilatie Lindab Romania, filiala grupului suedez Lindab, a investit pana in prezent circa 8,2 milioane de euro. Lindab a investit anul trecut in Romania 400.000 de euro intr-o noua linie de productie de casete structurale pentru constructii, singura de acest gen a grupului Lindab. Noua linie de productie a grupului Lindab, care a intrat pe piata romaneasca in 1994, are o capacitate anuala de productie de un milion de metri patrati, iar noile produse sunt destinate atat spatiilor industriale mari, cat si celor comerciale, de tip hipermarket si supermarket.
"Caseta structurala LK este folosita la realizarea peretilor sandwich pentru hala, fiind recomandabila la realizarea inchiderilor la sistemele metalice si mai ales la placarea cladirilor construite pe structuri cu stalpi de beton. Datorita faptului ca aceste casete structurale sunt usor si rapid de montat si au o greutate redusa, costurile de realizare si intretinere a peretilor sunt mult diminuate", spune Andrei Sulyok, directorul general al companiei.
Totodata, Lindab a mai anuntat deschidere unei noi linii de productie pentru profiluri usoare, precum si una pentru diviziile de profiluri si ventilatii. Investitiile totale pe care compania le are in vedere pentru perioada 2006-2008 sunt estimate la 2,5 milioane de euro. "Avem in vedere ca pana in anul 2008 sa ne extindem spatiul de depozitare a produselor finite, precum si operationalizarea unor noi linii de productie la fiecare din cele doua divizii, respectiv profile si ventilatii", precizeaza Andrei Sulyok.
Pe partea de profile, Lindab furnizeaza tigla metalica, tabla cutata, porti industriale si de garaj, jgeaburi si burlane, elemente de siguranta pentru acoperis, precum si casete de fatada. Totodata, incepand cu luna august 2006, gama coloristica a fost extinsa prin introducerea unei noi nuante de rosu. Lindab mai comercializeaza si accesorii pentru sistemele circulare de ventilatie. Pe acest segment Lindab a introdus de la 1 octombrie 2006 un sistem de etichetare a pieselor speciale.
Compania suedeza estima pentru Romania o cifra de afaceri in 2006 de 15 milioane de euro, in crestere cu aproximaitv 25% fata de anul precedent. Potrivit datelor prezentate de companie, 95% din cifra de afaceri revine vanzarilor diviziei de profile a Lindab, iar restul de 5% reprezinta divizia de ventilatii. Pe aceasta piata mai activeaza si Megaprofil, care produce si comercializeaza produse din tabla cutata pentru constructii metalice, cum ar fi tigla metalica si accesorii pentru acoperis, panouri sandwich pentru acoperis sau perete, diferite profile metalice pentru pereti si profile galvanizate.
Toate produsele distribuite de Megaprofil sunt realizate la fabrica din Romania, din Buzias, judetul Timis, cu materie prima din import.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO