Business Construct

Proiectele rezidenţiale noi, o loterie: îţi cade sau nu tavanul în cap? Din cauza folosirii forţei de muncă necalificate şi a economiei la materialele de construcţii unele proiecte rezidenţiale încep să aibă probleme la scurt timp de la finalizare

Piaţa construcţiilor rezidenţiale se află în această perioadă în plină dezvoltare, în contextul în care numai în 2016 în Bucureşti şi în împrejurimi se vor adăuga circa 8.000-9.000 de locuinţe în proiecte rezidenţiale

Piaţa construcţiilor rezidenţiale se află în această perioadă în plină dezvoltare, în contextul în care numai în 2016 în Bucureşti şi în împrejurimi se vor adăuga circa 8.000-9.000 de locuinţe în proiecte rezidenţiale

Autor: Alina-Elena Vasiliu

16.08.2016, 00:08 9855

„Vă rog să mă ajutaţi şi pe mine cu o mică infor­maţie. S-a întâmplat să vi se prăbuşească tavanele la nici un an după achiziţie? Acesta este doar unul dintre anunţurile care pot fi găsite pe grupurile de pe Facebook făcute de proprietarii de proiecte rezi­denţiale noi.

Materialele de calitate proas­tă, graba în finali­zarea pro­iec­telor şi forţa de muncă nepregătită fac ca unele case date în folosinţă re­cent să se dărâme, punând în pericol vieţile locatarilor. Calitatea finisa­jelor aduce de ase­menea multe pagube, deşi, datorită numărului mare de persoane implicate în pro­cesul de construcţie, de la ingineri de şan­tier şi arhitecţi până la diferiţi constructori im­plicaţi, rabatul de la calitate ar trebui să se facă mai greu.

„Eventualele probleme care apar, excepţiile de la regulă, sunt legate de finisaje şi instalaţii. Există cazuri pe anumite seg­mente de piaţă - în special cele de low market - unde finisajele lasă de dorit. Preţul terenului reprezintă, de regulă, între 50 şi 200 de euro pe metru pătrat din preţul final. Dacă terenul a fost achiziţionat cu foarte mult timp în urmă sau este amplasat într-o zonă mărginaşă a oraşului, incidenţa sa în preţul de vânzare va fi redusă şi doar din construcţie se mai pot obţine economii“, explică Gabriel Voicu, directorul diviziei new homes a companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România.

Sectorul construcţiilor este însă afectat şi de o problemă acută pe care o reclamă toate segmentele economiei locale, adică lipsa de per­sonal calificat pentru posturile disponi­bile, astfel că marii jucători din piaţă spun că şcolile profesionale sunt un element-cheie în formarea tinerilor pentru meserii pe cale de dispariţie pentru care nu mai există oameni.

„Forţa de muncă în general este neins­truită, angajaţii nu ştiu să aplice materialele. Degeaba le dai materiale bune în braţe dacă nu ştiu să le folosească bine. În plus, uneori şi calitatea materialelor este proastă, pentru că sunt alese după criteriul preţului cel mai mic. Se amestecă materiale proaste şi ieftine de la mai mulţi producători şi aşa se face că se ajunge în situaţia în care locuinţe relativ noi se dărâmă pur şi simplu. Însă oriunde există ban privat nu se întâmplă asta, cum e cazul acolo unde sunt implicaţi bani de la stat, bani rambursabili, europeni. Acolo se face rabat de la calitate“, spunea recent într-un interviu pentru ZF Dragoş Militaru, director general executiv al producătorului de vopsele şi adezivi Fabryo-Atlas Paints.

„Niciun constructor nu respectă nor­mele în totalitate, iar unii nu le respectă aproape deloc. Arhitecţii proiectează de multe ori fără ca vreun structurist să îşi dea avi­zul cu adevărat, ci doar îşi aruncă un ochi grăbit, semnează şi parafează. Echipele de con­structori, de cele mai multe ori învaţă din mers meserie, experimentând. La mine situaţia a fost nefastă din cauza neştiinţei echipei de construcţie. Au ratat lecţia de po­zi­ţionare corectă a plaselor care ajută la sus­ţinerea balconului, aşa că din cauza greu­tăţii balconul s-a prăbuşit. În rest, de când am luat casa, tot refacem faţada şi strângem bani să refacem podul funcţional a cărui izo­lare către camere e făcută cu picioarele“, po­ves­teşte o locatară dintr-un ansamblu rezi­den­ţial nou, care a preferat să rămână anonimă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO