Business Construct

Promateris, în acţionariatul căruia au intrat recent fraţii Pavăl de la Dedeman cu o deţinere de 24%, raportează afaceri de 172 mil. lei pentru 2022 şi un profit de 4,5 mil. lei

Promateris, în acţionariatul căruia au intrat recent...

Autor: Liviu Popescu

01.03.2023, 08:48 2454

Promateris, producător de ambalaje biodegradabile şi compostabile, la care recent fraţii Pavăl de la Dedeman au cumpărat de la investitori o deţinere de 24%, a raportat afaceri de 172 mil. lei pentru 2022, în scădere cu 8% faţă de anul precedent, arată datele din raportul publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Profitul net al companiei a fost de 4,5 mil. lei, în scădere cu 75% faţă de anul precedent. Cheltuielile cu materiile prime au fost de 130 mil. lei, faţă de 132 mil. lei în anul precedent, iar cele cu energia şi apa de 5,3 mil. lei, faţă de 3,2 mil. lei.

“Anul 2022 a fost cu siguranţă unul marcat de provocări complexe, cum ar fi creşterile accelerate ale costurilor materiilor prime, ale energiei, forţei de muncă sau ale costurilor de finanţare. De asemenea, datorită întârzierilor existente pe lanţul de aprovizionare, o parte din investiţiile programate pentru operaţionalizare în 2022 au fost reprogramate pentru 2023. Acestea vor avea un impact pozitiv semnificativ în EBITDA începând cu semestrul II 2023. Ne propunem să continuăm investiţiile şi avem planuri de dezvoltare regionale în privinţa ambalajelor compostabile, dar în acelaşi timp analizăm şi alte tipuri de proiecte cu componentă verde", spune Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Compania avea împrumuturi bancare pe termen  scurt de 40,7 mil. lei la final de 2022 faţă de 21,8 mil. lei în anul precedent.

În raportul aferent rezultatelor financiare se arată faptul că în 2022 contextul general de piaţă mai puţin favorabil a determinat instabilitate pentru divizia de compound-uri tehnice, ceea ce a avut un impact negativ asupra cifrei de afaceri. EBITDA a ajuns la 18,7 mil. lei, iar marja EBITDA a fost 11%. Promateris previzionează că marja EBITDA va creşte în T3/2023 ca urmare a operaţionalizării investiţiei de producţie de bio-compound-uri în fabrica din Buftea.

“Reducerea consumului a contribuit, de asemenea, la încetinirea temporară a ritmului de creştere înregistrat în ultimii ani. Rezultatul net înregistrat in 2022 a fost influenţat de creşterea accelerată a costurilor cu materiile prime, a dobânzilor, a costurilor cu utilităţile, salariile şi a celorlalte costuri operaţionale”.

Promateris are 315 mil. lei capitalizare după ce în ultimele 12 luni acţiunile au scăzut cu 35%. Din acţionariatul companiei fac parte fraţii Pavăl, omul de afaceri Florin Pogonaru, compania NORD SA.

Alte afirmaţii din raportul anual:

@ Costurile de finanţare pe termen scurt au crescut ca urmare a necesităţii de susţinere a capitalul circulant în vederea asigurării stocurilor de materie primă. Estimăm că aceste costuri vor scădea, ca urmare a reducerii stocurilor, odată cu stabilizarea fluxurilor de aprovizionare cu materii prime.

@ Promateris are în continuare o politică de creştere susţinută, investind în dezvoltarea capacităţii de producţie, dar şi în diversificarea portofoliului de produse. Procesul de punere în functiune a noilor echipamente si de integrare in capacitatile de productie existente a presupus o crestere a cheltuielilor cu amortizarea, care nu a fost imediat compensată prin cresterea veniturilor şi a marjei, avand un impact temporar în rezultatul net înregistrat în 2022.

@ Strategia Promateris include şi diversificarea portofoliului de produse, prin lansarea pe piaţă a brand-ului Looper, care oferă ambalaje din materiale reciclate PCR (post-consumer recycled). Promateris va continua să investească în vederea creşterii organice, prin dezvoltarea de produse cu valoare adăugată crescută, ce au la bază activităţile de R&D din cadrul companiei.

@ Grupul continuă procesul de dezvoltare, analizând oportunitatea unor proiecte de M&A pentru a susţine creşterea EBITDA pentru perioada 2023-2025.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO