Business Construct

România Eficientă: Guvernul a alocat 2,2 mld.euro pentru renovarea clădirilor prin PNRR, dar este nevoie de un plan urgent pentru alocarea corectă a fondurilor şi instruirea forţei de muncă pentru ca aceste construcţii să abă un consum de energie aproape zero

România Eficientă: Guvernul a alocat 2,2 mld.euro...

Autor: Roxana Rosu

14.06.2021, 15:48 276

Guvernul a alocat un buget de 2,2 miliarde de euro pentru renovarea clădirilor prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar 70% din granturi trebuie să fie angajate până la finalul anului 2022, fiind nevoie urgent de un plan pentru alocarea fondurilor, de corectare a problemelor legislative şi de instruire a forţei de muncă pentru adaptarea la noile standarde obligatorii nZEB (clădiri cu un consum de energie aproape zero), arată o analiză realizată de România Eficientă, un proiect derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat şi cu finanţarea OMV Petrom.

„Valul renovării reprezintă o mare oportunitate. Este momentul să rezolvăm o serie de probleme adunate de ani – cum  sunt cele legate de companiile de servicii energetice (ESCO), de a atrage capital privat în sector, până la o serie de aspecte legislative care trebuie corectate. Pe partea de finanţare, ar fi inteligent să renunţăm la această abordare comodă, dar păguboasă, de a acorda granturi 100%, fără coparticiparea proprietarului. Este o practică pe care nu o mai regăsim în niciun stat membru. Aşa cum punem eticheta smart pe clădiri, e momentul să fim smart în deciziile de politici publice privind modul de cheltuire a banilor”, a declarat Radu Dudău, director EPG şi coordonator al proiectului România Eficientă.

Potrivit PNRR, document elaborat de Guvern şi aflat în analiza experţilor de la Bruxelles, prin componenta „Fondul pentru Valul renovării”, la finalul implementării reformelor şi investiţiilor, vor exista circa 1.000 - 1.500 blocuri reabilitate energetic (4 milioane mp clădiri rezidenţiale) şi circa 2.000 de clădiri publice (2,5 milioane mp) reabilitate.

Conform datelor publicate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, regula stabilită prin propunerea de Regulament este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenţei de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plăţile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naţionale de redresare şi rezilienţă trebuie făcute până în decembrie 2026.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro