Business Construct

Românii fug de blocuri şi au investit 1 mld. euro în case: 4 din 5 locuinţe noi sunt vile „pe pământ“

Anul trecut în România au fost realizate investiţii de circa 1,5 mld. euro în sectorul rezidenţial, iar mai mult de un miliard de euro din această sumă a fost alocat pentru ridicarea de case şi vile.

Anul trecut în România au fost realizate investiţii de circa 1,5 mld. euro în sectorul rezidenţial, iar mai mult de un miliard de euro din această sumă a fost alocat pentru ridicarea de case şi vile.

Autor: Cristi Moga

12.08.2014, 17:16 1044
Ponderea caselor noi cu cel mult două etaje în numărul total de locuinţe livrate pe piaţa locală a crescut în 2013 la 82%, un maxim al ultimilor şase ani, în timp ce apartamentele finalizate în blocuri cu patru sau mai multe etaje au ajuns la o pondere de sub 11%, un minim al aceleiaşi perioade, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.
 
La nivel naţional construcţia de locuinţe a scăzut anul trecut cu 1%, până la 43.587 de unităţi, potrivit anuarului Fondul de locuinţe 2013 publicat recent de Statistică, dar în timp ce numărul apartamentelor livrate în blocuri cu patru şi mai multe etaje a scăzut cu 33%, la 4.500 de unităţi, românii au construit cu 3,8% mai multe case cu maximum două etaje, şi anume 35.700 de unităţi.
 
Majoritatea acestor case au fost con­struite în mediul rural, dar şi în mediul urban ponderea caselor cu cel mult două etaje reprezintă 68,5% din locuinţele date în folosinţă anul trecut, astfel că românii care pot au început să „evadeze“ din vechile blocuri comuniste.
 
„Ne-am mutat (e şi cazul logodnicei mele) pentru că am decis că în momentul în care îţi construieşti o familie e bine să începi dintr-un punct solid. Nu am vrut să ne căsătorim şi să vedem ulterior care sunt opţiunile, ci am ales calea inversă: construim ceva împreună şi apoi le avem pe toate deja puse la punct. În plus, motivaţia de a te muta dintr-un apartament de 60 de metri pătraţi situat într-un bloc vechi într-o casă în care ai mult mai multe opţiuni de relaxare şi dez­vol­tare sunt de la sine înţelese din momentul în care vizitezi un prieten care stă la casă, de exem­plu“, spune Mihai M., 30 de ani, care lu­crează în piaţa auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO