Business Construct

Românii, tot mai înghesuiţi: Suprafaţa medie a locuinţelor livrate în 2019 în România a scăzut la 63 mp, cel mai puţin din ultimii 20 de ani

Românii, tot mai înghesuiţi: Suprafaţa medie a...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

01.08.2020, 11:54 5252

Ţinând cont că Legea Locuinţei prevede o suprafaţă utilă minimă de 66 de metri pătraţi pentru un apartament de trei camere şi de 37 mp sau 52 mp pentru o garsonieră, respectiv un apartament cu două camere, rezultă că media din 2019 ar fi permis doar construirea de garsoniere şi apartamente cu două camere.

Suprafaţa medie a locuinţelor livrate anual în România a ajuns anul trecut la 63,06 me­tri pătraţi, minimul ulti­melor două decenii, într-o uşoară scădere faţă de anul precedent, când media era de 63,45 metri pătraţi, potrivit datelor centralizate de ZF de pe site-ul Institutului Naţional de Statistică. De altfel, din 2014 încoace, suprafaţa medie locuibilă per locuinţă nouă se află pe un trend de scădere.

În ultimii douăzeci de ani, maximul a însemnat 76 de metri pătraţi pentru o locuinţă nou livrată, medie înregistrată în anii 2010, 2011 şi 2013.

Pentru a realiza media, s-a folosit su­prafaţa totală locuibilă, raportată la numărul total de locuinţe livrate anual.

„Din 2012-2013, când piaţa imo­bilia­ră a început să-şi revină după criza dezvoltatorii s-au adaptat şi au început să construiască unităţi mai mici, si­mi­lare cu cele vechi, dar poate mai bine compartimentate. Totuşi, anul trecut, seg­mentul middle market a depăşit mass market, astfel că ar fi trebuit să se vadă o creştere a suprafeţelor medii“, spune Gabriel Voicu, condominium sales director la firma de consultanţă imobiliară SVN România.

Reducerea treptată a suprafeţelor locuinţelor noi este pusă de specialiştii din domeniu şi pe seama faptului că dezvoltatorii, pentru a face locuinţe pe care să şi le permită mai multă lume, au eliminat sau au micşorat semnificativ zone precum debaraua sau cămara, ceea ce se vede, în final, în suprafaţa totală a locuinţei.

Ţinând cont că Legea Locuinţei pre­vede o suprafaţă utilă minimă de 66 de metri pătraţi pentru un aparta­ment de trei camere şi de 37 mp sau 52 mp pentru o garsonieră, respectiv un apar­tament cu două camere, rezultă că me­dia din 2019 ar fi permis doar con­struirea de garsoniere şi apartamente cu două camere.

În 2019, în România, au fost livrate în total, 67.488 de locuinţe, arată INS, cu aproape 8.000 mai mult faţă de anul precedent. A fost astfel depăşit recordul înregistrat în 2008, când fuseseră livrate 67.255 de locuinţe.

La fel ca în anii anteriori, cea mai mare pondere din totalul livrărilor de anul trecut o are mediul urban. Ca urmare, în oraşe au fost concentrate 40.564 de locuinţe din total. Restul - 26.924 locuinţe - îl reprezintă unităţile din mediul rural.

Suprafeţele tot mai mici cu care vin noile locuinţe contrastează cu nevoia tot mai mare de spaţiu pe care o au oamenii, accentuată de pandemie, un fenomen care a transformat lucratul de acasă într-o regulă pentru mulţi angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO