Business Construct

Sondaj: Un sfert dintre companii de construcţii au în echipe muncitori din Asia şi 12% sunt în proces de recrutare, în lipsa forţei de muncă locale. În România sunt 400.000 de lucrători în construcţii şi 700.000 de români lucrează în străinătate în acelaşi domeniu

Sondaj: Un sfert dintre companii de construcţii au în...

Autor: Roxana Rosu

20.10.2022, 12:23 233

 

 

Un număr tot mai mare de companii din România angajează muncitori străini în lipsa forţei de muncă locale, un sfert din marii constructori lucrând în prezent cu muncitori străini, mai ales din Asia, iar un procent similar tatonează ideea de a recruta specialişti din alte ţări, potrivit unei analie IBC Focus.

În plus, circa 12% dintre companii sunt în proces de recrutare.

De fapt, doar 37% dintre marii constructori declară că în prezent se descurcă cu angajările prin recrutări doar de pe piaţa românească.

În aceste condiţii, Guvernul are intenţia ca pentru anul 2023 să fie acordate vize pentru 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţă. Noile vize au ca obiectiv să acopere deficitul de forţă de muncă înregistrat în domenii precum construcţiile, Horeca, transporturi şi industria de panificaţie.

 “Cererea este în creştere în domeniul construcţiilor şi companiile au nevoie de zeci de mii de muncitori pentru a dezvolta şantiere mari. La nivel naţional, nu mai sunt mulţi specialişti disponibili, singura soluţie pentru firme fiind să recruteze constructori din străinătate. În plus, legislaţia este mai clară acum şi, prin urmare, numărul permiselor acordate de autorităţi muncitorilor străini este în creştere. Dacă anii trecuţi firmele tatonau acest mod de recrutare, acum au învăţat să integreze pe şantiere muncitorii străini în ciuda barierelor culturale şi de comunicare”, a declarat Andrei Spătaru, CEO al companiei IBC Focus.  

În paralel, companiile de construcţii de mici dimensiuni vor avea cele mai mari probleme cu recrutarea muncitorilor străini, ele neavând expertiză şi resursele necesare pentru recrutarea şi integrarea muncitorilor străini în echipele propria, cred analiştii.

Potrivit IBC Focus, 9 din 10 firme de construcţii din România au mai puţin de 10 angajaţi şi faptul că tot mai mulţi muncitori români aleg să lucreze în străinătate va pune o presiune şi mai mare pe antreprenorii din domeniu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO