Business Construct

Stoica, avocatul de la Popovici Niţu: România ar trebui să îşi joace mai bine cartea ivită de evenimentele din jur

Bogdan Stoica

Bogdan Stoica

Autor: Cristi Moga

28.01.2015, 00:06 308
Războiul din Ucraina şi creşterea costurilor din China ar trebui transformate de România în avantaje competitive, susţine Bogdan Stoica, partener al casei de avo­catură Popovici Niţu & Asociaţii, dar pentru ca acest lucru să se întâmple este necesară deblocarea investiţiilor în infrastructură şi o regândire a sistemului de învăţământ din care a dispărut în ultimele decenii pregătirea practică.
 
„Ar trebui să jucăm mai bine cartea ivită de evenimentele din jurul nostru. Ţinând cont de situaţia din Rusia, dar şi de faptul că în anumite provincii din China salariul minim a ajuns mai ridicat decât în România, s-ar putea delocaliza multe investiţii către piaţa locală. România este în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că nu se plăteasc taxe în spaţiul comunitar, costurile de transport sunt mult mai scăzute, iar evoluţia justiţiei din ultima perioadă este încurajatoare“, a declarat Bogdan Stoica.
 
Infrastructura rutieră şi feroviară a României continuă să fie două pietre de moară care descurajează investitorii, iar o bună parte din forţa de lucru calificată a emigrat în căutarea unor salarii mai mari. „Infrastructura este esenţială. Nu poţi spera la nicio investiţie dacă nu deschizi căile de transport. Apoi, educaţia este funda­men­tală. Investitorii s-au obişnuit să îşi instru­iască singuri angajaţii, dar acest lucru se întâmplă după ce au o masă critică de proiecte. Până atunci, trebuie să le asiguri un minim de angajaţi calificaţi. Toţi spun că dispariţia şcolilor profesionale este o ca­tas-trofă, motiv pentru care sunt investitori care şi-au organizat propriile şcoli de sudori.“
 
După boom-ul imobiliar şi cel al investiţiilor eoliene, în ultimii ani avocaţii au avut o activitate în creştere pe zona de agricultură, unde marile fonduri de investiţii au început să cumpere zeci de mii de hectare de teren pentru a le da în arendă şi a câştiga din creşterea în timp a preţurilor. Creştere care în cele mai multe cazuri s-a şi materializat în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO