Business Construct

SUA: Sectorul american de construcţii a scăzut cu 0,2% în luna decembrie, în timp ce industria se relansează

SUA: Sectorul american de construcţii a scăzut cu 0,2%...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

03.02.2020, 17:59 66

Cheltuielile cu proiectele noi din sectorul de construcţii american au scăzut cu 0,2% în luna decembrie 2019, transmite luni Associated Press. Per total, 2019 a fost primul an din ultimii opt în care activitatea de construcţie a scăzut faţă de anul anterior.

Departamentul american pentru comerţ a anunţat luni că declinul lunar a fost primul din iunie încoace, când activitatea a scăzut cu 0,9%. Pe întreg anul 2019, cheltuielile cu proiecte de construcţii au scăzut cu 0,3%, primul declin anual din 2011 încoace, când a fost consemnată o scădere de 2,6%.

Declinul reflectă o slăbiciune pe piaţa non-rezidenţială, care a scăzut cu 1,8%. De asemenea, cheltuielile cu proiecte de clădiri de birouri şi centre comerciale s-au diminuat. Activitatea pe sectorul rezidenţial a crescut cu 1,4%, segment ce beneficiază de dobânzile în scădere pe cerere şi o piaţă a muncii solidă.

Cheltuielile guvernului federal al SUA cu construcţiile au urcat cu 2,1% în decembrie.

Un raport separat a arătat semne pozitive pentru industria prelucrătoare, care a fost pe revenire în ianuarie pe fondul unei creşteri a comenzilor noi.

Un indicator al Institute for Supply Management (ISM) a informat luni că activitatea industriei prelucrătoare s-a îmbunătăţit. Indicele ISM pentru industrie a înregistrat o valoare de 50.9 puncte în ianuarie, cel mai ridicat nivel din iulie încoace, după o citire de 47.8 puncte în decembrie.

O valoare sub 50 de puncte reprezintă o contracţie a activităţii, în timp ce o valoare peste 50 simbolizează o expansiune a activităţii. Industria prelucrătoare reprezintă 11% din economia SUA.

Indicele pentru comenzile noi a urcat la 52.0 puncte în ianuarie, cea mai ridicată valoare din luna mai, de la o citire de 47,6 puncte în decembrie.

Îmbunătăţirea activităţii din industria prelucrătoare americană vine pe fondul ameliorării tensiunilor comerciale din Statele Unite şi China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO