Business Construct

Tehnologii: Aceleasi preturi, dar ecologice

Tehnologii: Aceleasi preturi, dar ecologice
29.07.2009, 15:11 317
Printre primele materiale de constructii ecologice care au inceput sa-si faca simtita prezenta pe piata locala se numara caramizile din lemn, vata minerala de sticla pe baza de fibre vegetale sau vopselele naturale, colorate pe baza de oxizi minerali.
Cu toate ca aceste materiale se folosesc de mai bine de 80 de ani in statele occidentale, importatorii spun ca piata locala a materialelor de constructie ecologice este inca la inceputuri, dar sunt increzatori in potentialul de crestere rapida al pietei.
„Uniunea Europeana pune accent pe folosirea materialelor de constructie ecologice, iar in mod evident a crescut gradul de constientizare al celor din domeniu, dar si al clientilor, cu privire la necesitatea utilizarii acestor tipuri de materiale", a explicat Dana Puiu, director de marketing in cadrul Knauf Insulation.
Compania este importatorul unic pe piata locala a vatei minerale de sticla Ecose, produsa din fibre de vata minerala, unite printr-un liant extras din amidonul din plante, fara formaldehide, fenoli sau acrili si fara adaos de coloranti artificiali. Vata minerala de sticla traditionala foloseste la imbinarea fibrelor lianti pe baza de petrol, care contin formaldehide, substante care inhalate in concentratie mare dauneaza sistemului respirator. Treptat compania isi propune sa inlocuiasca definitiv vata minerala traditionala de la comercializare, in prezent fiind vandute ambele tipuri de vata minerala. Knauf Insulation importa atat vata de sticla minerala, cat si vata de sticla bazaltica din Cehia.
„Compania comercializeaza noul produs de vata minerala de sticla cu Ecose Technology la acelasi pret ca produsul standard, pe care il vom inlocui cat de curand. Facem acest lucru din dorinta de a incuraja clientii sa aleaga un produs ecologic, cu mai multe beneficii fata de cel traditional", a adaugat Puiu.
Printre beneficiile utilizarii acestui tip de vata minerala, reprezentantii companiei afirma ca se numara si gradul ridicat de termoizolare si fonoizolare pe care produsul il ofera, rezistenta la foc, precum si durata ridicata de viata a produsului.
„Pe langa protectia mediului, vata minerala de sticla Ecose Tehnology are si alte avantaje. Contribuie la crestere sustenabilitatii cladirilor, imbunatateste calitatea aerului din interiorul cladirilor, sunt mentinute proprietatile de termoizolare, rezistenta la foc, izolare fonica precum si proprietatile mecanice, specifice produselor traditionale", a continuat Puiu.
Knauf Insulation estimeaza in acest an afaceri de 9 mil. euro, cu 20% mai mult fata de anul trecut. Potrivit estimarilor, piata de vata minerala si cea bazaltica s-a ridicat in 2008 la maxim 60 mil. euro, pentru 2009 fiind estimata o stagnare.
 
Caramizi din lemn. Un alt material de constructie ecologic prezent pe piata locala, importat din vestul Europei, din Germania, sunt caramizile din lemn. Caramizile sunt fabricate din aschii de lemn moale sau alte resturi provenite de la prelucrarea lemnului, imbinate cu rasini si cleiuri naturale, care prin presare se transforma in blocuri compacte de material, asemenea caramizilor traditionale.
„Astfel de caramizi se produc de aproximativ 80 de ani in Germania, iar casa realizata este in teste si astazi. Institutul de incercari DIBT din Berlin certifica faptul ca aceste caramizi rezista chiar si peste 200 de ani", a declarat Mircea Simionescu, directorul general al Eco Domo, importatorul unic al caramizilor pe piata locala.
Caramizile din lemn sunt chiar mai ieftine cu 30% decat cele traditionale, care se comercializeaza la 220-230 lei/mc. „In comparatie cu sistemele traditionale suntem pe aceeasi treapta, dar avantajele sunt net superioare din orice punct de vedere si ca sa fim deschisi oferim si pretul de 40 de euro (170 lei la un curs mediu de 4,2 euro/leu n.a.) pe metru cub pentru sistemul complet de caramizi ecologice", a explicat Simionescu.
In ceea ce priveste interesul romanilor pentru acest tip de caramizi, directorul Eco Domo apreciaza ca o parte din acesta este dat de catre normele europene, care favorizeaza constructiile ecologice, precum si reducerea costurilor cu ridicarea constructiei.
„Motivele care atrag beneficiarii catre acest gen de tehnologii sunt si normele si legile europene care favorizeaza constructiile ecologice prin diverse finantari pentru constructie. De asemenea ofera si alte beneficii precum izolare termica si fonica masiva, rezistenta la incendii, constructie rapida si eficienta din punctul de vedere al costurilor", a explicat Simionescu.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproape 150.000 de euro, iar pentru acest an isi propunere o mentinere a nivelului de afaceri, in ciuda cresterii cererii cu aproape 15% de la inceputul acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
„Inceputul anului 2009 a fost unul bun, cererea crescand cu aproximativ 15% fata de perioada similara a anului precedent. Trendul crescator s-a mentinut pana la jumatatea anului, dupa care au inceput sa apara semnele crizei, accentuandu-se catre sfarsitul perioadei. Pentru 2009, desi este greu sa facem previziuni, ne propunem mentinerea cifrei de afaceri la acelasi nivel prin largirea portofoliului de clienti", a incheiat Simionescu.
 
Vopsele din piatra. Vopselele naturale folosite cu precadere in statele vestice incep de asemenea sa fie prezente si pe piata locala de materiale de constructii. Ca si in cazul caramizilor din lemn, vopsele sunt produse in Germania si importate de catre o firma din Harghita, Naturalpaint, companie infiintata de doar trei ani.
„Activitatea propriu-zisa a inceput in 2006. La vremea respectiva cererea pentru astfel de materiale era minima. In ultimii ani insa, si in special anul trecut, am inregistrat o crestere semnificativa a interesului fata de materialele ecologice utilizate in constructii", a declarat Lukacs Lehel-Elek, directorul comercial al societatii.
Materiile prime folosite la fabricarea vopselelor naturale variaza extrem de mult, de la uleiuri vegetale la saruri naturale sau chiar roci. „La producerea acestor vopsele se folosesc materii prime exclusiv naturale, regenerabile, precum uleiurile vegetale, saruri naturale, cleiuri vegetale, pigmenti minerali, var, caseina, oxizi minerali s.a. Nicio substanta sintetica nu se regaseste in compozitia vopselelor noastre", a explicat Elek.

In ceea ce priveste preturile, vopselele ecologice costa cu maxim 20% mai mult decat alte vopsele de calitate superioara. „Nivelul preturilor la vopsele este comparabil cu preturile la vopsele de calitate superioara de pe piata, cu maxim 20% mai ridicat", a precizat directorul Naturalpaint. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO