Business Construct

Tehnologii: Cum arata fatada viitorului

Tehnologii: Cum arata fatada viitorului
24.06.2009, 16:03 360

Grupul american DuPont, cu afaceri anuale de 30 mld. euro, vrea sa impuna pe piata romaneasca noi standarde odata cu promovarea unor produse precum corian, destinat acoperirii de suprafete si pereti, sticla SentryGlass, cu o rezistenta de cinci ori mai mare ca sticla obisnuita, sau membrana Tyvek, destinata hidroizolarii cladirilor. Cum va reusi sa se impuna, cand preturile acestor materiale sunt mult peste media de pe piata?

Corianul este un material destinat acoperii suprafetelor si peretilor atat interiori, cat si exteriori. Invelisul creat de acest material nu prezinta imbinari vizibile, efectul creat fiind de un singur bloc solid. Imbinarile dintre placile de material se realizeaza printr-un adeziv special, corian lichid, care dupa intarire uniformizeaza imbinarile. Materialul, prin incalzire, poate acoperi orice forma doreste arhitectul si de asemenea poate fi luminat pe dinauntru.
„Principala caracteristica a corianului sunt imbinarile dintre placi, care nu sunt vizibile, prin lipirea acestora cu un adeziv special creandu-se un singur bloc solid de material. In plus, materialul poate lua orice forma, deoarece prin incalzire se poate mula pe orice forma doreste arhitectul. Se poate gauri, impleti si chiar rasuci. Se poate lumina din interior. Aplicatiile sunt limitate doar de imaginatia arhitectului", a apreciat Anna-Lime Citerne, manager de proiect in cadrul diviziei Building Inovations DuPont. Compania americana a investit anul trecut peste 1,3 miliarde de dolari in cercetare, in prezent compania detinand un portofoliu de aproximativ 9.000 de produse, 30% dintre acestea fiind dezvoltate in ultimul an. Domeniile in care DuPont se ocupa cu precadere de cercetare sunt agricultura, constructiile si industria auto.
Hotelul Seeko din Bordeaux, Franta, este primul proiect in care s-a utilizat corian (este un material folosit la design interior, fiind compus din aluminiu, polimeri acrilici si pigmenti ecologici) pentru invelirea exterioara a unei intregi cladiri.
In prezent hotelul are aspectul unui iceberg, culoarea utilizata fiind albul. Reprezentantii companiei spun insa ca materialul poate fi livrat in 13 culori pentru invelisuri exterioare si peste 100 de culori pentru materialele utilizate la interior.
Pretul pentru un astfel de material variaza intre 200 si 250 de euro pe metru patrat, mult mai scump decat alte materiale utilizate de obicei la fatade, utilizarea corianului reducand insa costurile de intretinere a cladirii la jumatate.
„Avantajul utilizarii unui astfel de material este reprezentat in primul rand de reducerea costurilor de intretinere a cladirii. Materialul reflecta aproximativ 80% din caldura de afara si in acelasi timp actioneaza ca un izolator termic pentru caldura din interiorul cladirii. De asemenea, este foarte usor de schimbat partile de corian deteriorate in timp, ceea ce ii confera o durabilitate sporita a intregii lucrari", a explicat Citerne.
 
Ce proiecte au utilizat corianul. Materialul este destinat cu precadere sectorului comercial, in special in constructia de malluri, magazine si hoteluri. De altfel, DuPont Romania a livrat corian pentru relizarea unui club din Capitala si a semnat de curand un contract privind amenajarea interioara a unui restaurant Pizza-Hut in Sibiu.
„Cel mai complex proiect realizat cu corian in Romania este clubul Shade din Capitala, investitie de peste un milion de euro, care a presupus constructia a trei baruri si a sapte coloane din acest material. Costul lucrarilor din corian s-a ridicat la peste 100.000 de euro", de declarat Calin Dobrescu, reprezentantul DuPont in Romania.
Pentru o mai buna promovare a materialelor de constructii dezvoltate de DuPont, compania americana a lansat de curand concursul de idei „Schimbarea la fata a Casei Poporului", care presupune depunerea de proiecte din partea arhitectilor romani, pentru modificarea fatadei Palatului Parlamentului din Capitala.
„Competitia este un concurs de idei si nu-si propune modificarea in realitate a Casei Poporului, ci indeamna arhitectii sa gandeasca fatade fictive pentru cladire, in care sa utilizeze materialele de constructii dezvoltate de DuPont", a declarat Sabina Dumitrescu, responsabila de proiect in cadrul DuPont Romania.
 
Sticla mai sigura. Sticla SentryGlass dezvoltata de DuPont este de cinci ori mai sigura decat sticla obisnuita, rezistenta fiind data de o folie protectoare laminata intre doua straturi de sticla. Acest material poate fi utilizat la realizarea de scari din sticla, pasarele sau fatade din sticla, gradul ridicat de securizare permitand un trafic intens sau o rezistenta mai mare impotriva cutremurelor.
„In principal este vorba de laminarea unui strat protector intre doua straturi de sticla obisnuita. Folia protectoare insa ii confera sticlei o resiztenta de cinci ori mai mare decat materialul initial, iar acest lucru face ca materialul sa fie ideal pentru utilizarea lui in proiectarea de scaderi, pasarele sau fatade din sticla", a declarat Citrene.
Folia protectoare poate fi colorata astfel incat suprafata proiectata cu SentryGlass sa aiba diferite culori, in functie de cerintele proiectului, si de asemenea pot fi imprimtate imagini pe aceasta. In cazul in care sticla se sparge, folia nu permite desprinderea cioburilor de pe aceasta, fiind astfel de preferat pentru utilizarea materialului la fatadele externe ale cladirilor.
„Folia care se lamineaza intre cele doua straturi de sticla poate fi transparenta sau colorata, iar in cazul foliei transparente aceasta in timp nu se ingalbeneste. De asemenea, se pot imprima imagini pe folie, ceea ce duce la o creativitate mai mare in utilizarea acestui material. In caz de cutremur prezinta o siguranta sporita, pentru ca folia nu permite desprinderea cioburilor", a adaugat Citrene.
Membrana Tyvek dezvotata de DuPont este destinata hidroizolarii plafoanelor cladirilor- permite aburilor sa iasa din locuinta- , dar poate fi utilizata si in izolarea peretilor exteriori ai cladirii. Pe langa hidroizolare, membrana asigura si izolare termica, insa gradul de izolare in acest sens este redus.
„Membrana este utilizata in special la izolarea acoperisurilor cladiriilor. Principala caracteristica este greutatea redusa a materialului, care nu suprasolicita structura cladirii. De asemenea, in cazul izolarii peretilor, daca este utilizata in combinatie cu corian, poate asigura si izolatie termica", a explicat Citrene.
La nivel de grup, DuPont a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 30,5 miliarde de dolari, aproximativ 30% dintre venituri provenind din sectorul industrial.
Pe piata locala DuPont este cunoscuta in special pentru parteneriatul pe care il deruleaza cu producatorul de vopsele Fabryo, in urma caruia a rezultat vopseaua Savana cu teflon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO