Business Construct

Tendinte: Luminita de la capatul tunelului

Tendinte: Luminita de la capatul tunelului

Jorge Morgadinho, expansion manager al Sonae Sierra: Am observat recent cum in Romania tot mai multi dezvoltatori ne abordeaza in cautarea de parteneriate sau pentru vanzarea proprietatilor. Evaluam aceste oportunitati, dar le vom alege doar pe cele aflate in cele mai bune pozitii, dominante pentru acele orase.

27.10.2008, 16:19 222

Totusi, Alvaro Portela, CEO-ul Sonae Sierra, ramane optimist, in ciuda unei atitudini aparent resemnate, influentat probabil de intregul climat de la Expo Real, unul dintre cele mai mari targuri imobiliare din Europa, desfasurat la inceputul lunii octombrie la Munchen. Cu toate acestea, climatul international si "particularitatile" pietei locale le-au dat in acest an portughezilor planurile de pe piata locala peste cap.

"Va fi foarte dificil sa ne atingem targetul propus, dar speram sa incepem dezvoltarea a cel putin inca un mall. Am fost surprinsi de probleme complet neasteptate in Romania. Ne-a fost propus, spre exemplu, un teren extrem de contaminat, care necesita investitii de opt milioane de euro pentru decontaminare, astfel ca am renuntat la una din posibilele afaceri", a declarat Alvaro Portela, CEO al unuia dintre cei mai importanti dezvoltatori de malluri din Europa, cu 48 de malluri operationale in tari precum Portugalia, Spania, Germania, Italia, Grecia si Romania.
Sonae a fost la un pas sa cumpere un teren central pentru dezvoltarea unui mall intr-unul din cele mai mari orase din tara, insa rezultatele obtinute din analizarea calitatii terenului au oprit tranzactia in ultimul moment.
Tinta Sonae: un loc in top 3. Portughezii si-au anuntat la inceputul anului intentia de a intra in dezvoltarea a trei noi proiecte de centre comerciale, pentru atingerea scopului declarat inca de la intrarea pe piata: un loc in top 3 proprietari de malluri.
 
Sonnae Sierra a intrat pe piata locala in prima jumatate a anului 2007, prin achizitia centrului comercial River Plaza din Ramnicu Valcea
 
Primul pas a fost facut, in urma joint-venture-ului cu irlandezii de la Caelum Development, alaturi de care vor dezvolta centrul comercial ParkLake Plaza din Titan, unul dintre cele mai mari malluri din tara.
Pentru alte doua proiecte insa, portughezilor le-au mai ramas doar doua luni si, la fel ca majoritatea investitorilor imobiliari, si Sonae este afectata de criza financiara internationala, care restrictioneaza puternic accesul la credite bancare, de care depinde in mare masura dezvoltarea pietei.
"In ziua de astazi, obtinerea creditelor bancare ridica semne de intrebare tuturor proiectelor care nu sunt inca finantate. Piata este arida, astfel ca nimeni nu obtine finantari. Nici macar bancile intre ele nu-si mai dau credite. Este o problema de incredere", apreciaza managerul Sonae Sierra.
Portela spune ca firma pe care o conduce nu are nevoie sa vanda proprietati pentru continuarea dezvoltarii si, in plus, nu este un moment bun pentru proprietari.
Pe de alta parte, durata medie de rambursare a creditelor contractate de companie este de noua ani, astfel ca Sonae Sierra nu resimte presiuni din partea bancilor. In acest context, compania portugheza este considerata unul dintre putinii jucatori care mai pot realiza noi achizitii.
"Am observat recent cum in Romania tot mai multi dezvoltatori ne abordeaza in cautarea de parteneriate sau pentru vanzarea proprietatilor. Evaluam aceste oportunitati, dar le vom alege doar pe cele aflate in cele mai bune pozitii, dominante pentru acele orase. Acesti dezvoltatori nu au lichiditati si sunt in cautare de finantare. Noi suntem lichizi, dar la randul nostru apelam la finantare bancara", declara Jorge Morgadinho, expansion manager al Sonae Sierra.
Cu toate acestea, procesul decizional este mai lung in prezent, dupa ce anul trecut, Sonae Sierra a cumparat un mall operational si doua terenuri pentru proiecte noi, la Craiova si Ploiesti, in decurs de numai cinci luni.
"Asteptam ca aceasta perioada turbulenta sa se indeparteze, sa vedem lumina la capatul tunelului. Aceasta criza financiara are efecte de neimaginat, atat pentru business, cat si pentru oamenii de rand.
Sangele nu circula, iar doctorii nu dau inca semne ca trupul va incepe sa functioneze din nou", descrie CEO-ul Sonae Sierra situatia din momentul de fata a pietei imobiliare.
Cel mai mare proiect este contestat. Compania are in dezvoltare pe piata locala trei malluri care implica investitii totale de aproximativ 900 de milioane de euro, cel mai mare dintre ele fiind in cartierul bucurestean Titan unde, alaturi de irlandezii de la Caelum, Sonae Sierra isi propune sa investeasca aproape 600 de milioane de euro in realizarea centrului comercial ParkLake Plaza.
Certificatul de urbanism al proiectului ParkLake Plaza, singurul mall dezvoltat in parteneriat de catre Sonae Sierra pe piata locala, este in prezent contestat in instanta de catre Prefectura Municipiului Bucuresti.
ParkLake are programata deschiderea in anul 2011, in timp ce Craiova Mall va fi inaugurat la sfarsitul anului viitor sau inceputul lui 2010, iar Ploiesti Mall va fi deschis in 2010.
Compania a intrat pe piata locala in prima jumatate a anului 2007, prin achizitia centrului comercial River Plaza din Ramnicu Valcea, intr-o tranzactie de 42 de milioane de euro.
Sonae Sierra intra deseori in parteneriate cu alte companii, aceasta strategie fiind luata in calcul si pentru extinderea pe piata locala. "Intram in parteneriate cu alte companii, dar doar daca ele ne propun un proiect spre dezvoltare. Daca proiectul este inceput de catre noi, nu avem nevoie de parteneri pentru dezvoltare", explica Morgadinho.
Compania portugheza a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit de 1,3 milioane de euro, in scadere puternica de la nivelul de 163,7 milioane de euro inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, fiind afectat de cresterea randamentelor pe pietele din Europa in care firma este prezenta.

Certificatul de urbanism al proiectului ParkLake Plaza este in prezent contestat in instanta de catre Prefectura Bucurestiului

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO