♦ „Un factor important în evoluţia viitoare a pieţei este execuţia Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care de exemplu doar pentru managementul apei pune la dispoziţie 7,5 mld. lei, precum şi programul naţional de investiţii Anghel Saligny, care are un buget de 65,5 mld. lei în total, până în 2028“, spun reprezentanţii TeraPlast.
Proiectele de investiţii cu bani publici sunt binevenite pentru companiile din construcţii, însă condiţia este ca statul să-şi facă bine treaba în ceea ce priveşte atragerea fondurilor, astfel încât lucrările să nu stagneze, sunt de părere oficialii TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători români de materiale de construcţii.
„Ne dorim, în primul rând, să vedem că autorităţile îşi asumă un rol activ în continuarea investiţiilor pentru proiectele de infrastructură. Este foarte important ca fondurile disponibile să fie absorbite în mod corespunzător. Sectorul construcţiilor a demonstrat de fiecare dată că poate fi un motor de creştere a PIB-ului. De aceea, este nevoie de iniţiativă şi responsabilitate pentru a vedea afacerile româneşti prosperând“, au spus reprezentanţii TeraPlast, ca răspuns în vederea realizării anuarului ZF Cei mai mari jucători din economie – ediţia 2024.
Turbulenţele politice şi economice la nivel global pot avea un impact asupra pieţelor şi asupra cererii de produse şi servicii, adaugă ei.
„Un factor important în evoluţia viitoare a pieţei este execuţia Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care de exemplu doar pentru managementul apei pune la dispoziţie 7,5 miliarde de lei, precum şi programul naţional de investiţii Anghel Saligny, care are un buget de 65,5 miliarde de lei în total, până în 2028.“
Pentru 2024, TeraPlast SA, producător de sisteme de instalaţii pentru canalizări, încălzire, apă, gaze, a bugetat investiţii cu o valoare totală de 54 de milioane de lei la nivelul întregului grup din care face parte compania, alături de firmele TeraGlass (producător de ferestre şi uşi din PVC şi din aluminiu, cel mai mare exportator al grupului), TeraPlast Recycling (reciclator de PVC), TeraBio Pack şi Somplast (producători de ambalaje flexibile), Palplast Moldova (producător de ţevi din polietilenă de înaltă intensitate) şi, mai recent, firmele din grupul Freiler.
„Prin aceste investiţii, aducem îmbunătăţiri şi extinderi la nivelul facilităţilor de producţie deja existente şi susţinem proiecte noi. Pe lângă echipamente noi pentru laboratorul intern al TeraPlast, investim şi în dezvoltarea companiilor nou-achiziţionate. Dorim să avem în acest an capacităţi de producţie a ţevilor de PVC atât în Ungaria, cât şi în Moldova.“
La începutul acestui an, grupul TeraPlast a cumpărat grupul austriac Wolfgang Freiler, preluând, prin această tranzacţie, două fabrici situate în Ungaria - Polytech şi Pro-Moulding. Polytech produce ţevi pentru protecţia cablurilor electrice şi a fibrei optice, iar Pro-Moulding este specializată în injecţia de mase plastice. Cele două fabrici aveau împreună 144 de angajaţi, care au fost integraţi în TeraPlast. Valoarea tranzacţiei este de 16,5 milioane de euro, sumă la care se adaugă un mecanism de „earn-out“ în funcţie de rezultatele anului 2024.
Grupul Wolfgang Freiler, cu afaceri de 31 de milioane de euro, a fost achiziţionat de la familia Uhl, care activează în mai multe domenii: construcţii, imobiliare şi HoReCa. Polytech şi Pro-Moulding, cele două subsidiare ale grupului Wolfgang Freiler, desfăşoară activităţi de producţie pe teritoriul Ungariei, în timp ce Freiler gestionează activitatea de distribuţie.
La finalul anului 2023, TeraPlast a anunţat şi preluarea producătorului de ţevi Palplast din localitatea Călăraşi din Republica Moldova, în schimbul sumei de 1,8 milioane de euro. Achiziţia a adus încă circa 60 de angajaţi în grup şi este văzută ca o poartă de acces către piaţa din Ucraina.
TeraPlast a mai făcut şi în trecut achiziţii în străinătate, cumpărând, în 2017, o fabrică de panouri termoizolante în oraşul Leskovac din Serbia, prin divizia TeraSteel. În 2020 însă, TeraSteel a fost vândută grupului irlandez Kingspan. O strategie similară nu este exclusă nici acum.
TeraPlast Bistriţa, compania-mamă, a înregistrat în 2023 o cifră de afaceri consolidată de 672 de milioane de lei, în scădere cu 5% faţă de 2022, iar profitul net a coborât la 1,1 milioane de lei, de la 15 milioane de lei în 2022, potrivit datelor publice. Exporturile au reprezentat 16% din cifra de afaceri, iar produsele grupului TeraPlast au ajuns în 22 de ţări din Europa.