Business Construct

Tinta BelRom, zece parcuri de retail

Tinta BelRom, zece parcuri de retail
20.12.2007, 15:22 77

Compania belgiana de dezvoltare imobiliara BelRom, specializata in constructia parcurilor de retail, are in vedere proiecte pentru inca cinci orase din tara, dupa ce a preluat la sfarsitul anului trecut doua terenuri, la Botosani si Drobeta-Turnu Severin. Strategia BelRom implica dezvoltarea de proiecte in orasele in care nu exista niciun parc de retail dezvoltat.
BelRom este cel mai activ dezvoltator de parcuri de retail de pe piata locala, avand la activ doua asemenea investitii finalizate - la Sibiu si Targu-Mures. In plus, compania are in derulare alte cinci proiecte in tara, la Bacau, Braila, Deva, Focsani si Ramnicu-Valcea, astfel ca portofoliul dezvoltat de BelRom va ajunge in urmatorii ani la cel putin zece parcuri de retail. "Nu avem preferinte in ceea ce priveste orasele. Trebuie sa aiba doar o populatie mai mare de 100.000 de locuitori si sa avem primul parc de retail din oras. Strategia este de a dezvolta si a vinde cat mai rapid, dupa ce inchiriem in intregime proiectele", spune Carl Decoopman (foto), managerul BelRom, cu privire la strategia companiei pe care o conduce.
Exceptia de la regula care presupune dezvoltarea primului retail parc dintr-un oras este Bucurestiul, unde compania belgiana a cumparat in 2007 pentru 60 mil. euro un teren de noua hectare in cartierul Colentina, pe care va construi atat un parc de retail, cat si doua cladiri de birouri.
Primul parc de retail finalizat de BelRom pe piata locala, la Sibiu, a fost cumparat anul trecut de catre fondul britanic de investitii North Real Estate, intr-o tranzactie de 83 mil. euro. Managerul BelRom spune ca centrele comerciale din provincie se tranzactioneaza in prezent la un randament cuprins intre 6,75% si 7% in euro pe an, iar pana la mijlocul anului viitor nivelul va cobori la 6,5%.
Despre marjele de profit la care BelRom vinde proiectele din portofoliu, Decoopman spune ca acestea variaza intre 30% si 40%, luand in calcul toate cheltuielile, inclusiv costurile creditelor. Sursele initiale de finantare ale proiectelor, reprezentand achizitia terenurilor, sunt asigurate de cei trei oameni de afaceri belgieni implicati in companie - Carl Decoopman, Steven Vandenbosse si Hendrik Danneels.
Singurele terenuri pentru proiecte detinute de BelRom in interiorul oraselor sunt cele din Botosani, Ramnicu-Valcea si Bucuresti, restul fiind in afara localitatilor.
Decoopman are o serie de orase, precum Iasi, Suceava, Oradea,Timisoara, Constanta sau Brasov, in care exclude inceperea unor proiecte de parcuri de retail, din cauza numarului mare de proiecte anuntate deja in aceste orase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO