Business Construct

Tranzacţiile cu terenuri pentru proiecte rezidenţiale şi centre comerciale au ţinut piaţa la peste 300 mil. euro în 2020. Birourile au dispărut de pe listă

 Sînziana Oprea, direc­tor land agency la Colliers International.

Sînziana Oprea, direc­tor land agency la Colliers International.

Autor: Bogdan Alecu

25.01.2021, 07:00 478

Apetitul românilor pentru locuinţe noi a impulsionat achiziţiile de noi terenuri pentru proiecte rezidenţiale, iar 75% din tranzacţiile din afara Capitalei au fost reprezentate de loturi pentru viitoare centre comerciale.

Dezvoltatorii imobiliari au cum­pă­rat terenuri de circa 300 mil. euro în 2020 pentru con­strucţia de pro­iecte rezi­den­ţia­le şi comerciale, potrivit da­telor Colliers Interna­tio­nal Ro­mânia, însă achiziţiile pen­tru office au fost anu­la­te, amâ­nate sau au fost puse pe hold.

„Privind în ansamblu piaţa de terenuri în 2020, pan­de­mia nu a afectat aproape de­loc acest sector. A fost o activitate in­tensă din punct de vedere interes, ne­gocieri, tranzacţii, dez­voltare urbanis­tică, evi­dent exceptând cele două luni de lockdown şi ur­mătoarele una-două de re­luare graduală. Dacă ana­lizăm însă structura acestei pieţe anul tre­cut, observăm o dinamică foarte diferită pe seg­mente. Astfel, blocajele din zona de teren­uri pentru office şi/sau ho­teluri au fost în mare parte compensate de efer­ves­cenţa retai­le­rilor şi a dezvoltatorilor de rezi­denţial“, a expli­cat Sînziana Oprea, direc­tor land agency la Colliers International.

Pentru unii jucători, 2020 a însemnat chiar vo­lu­me record de investiţii în te­re­nuri precum pentru SIF Ba­nat-Crişana ale cărei achi­zi­ţii au reprezentat 20% din to­talul tranzacţiilor (fără a lua în calcul tranzacţiile cu te­re­nuri pen­tru agricultură, in­dus­tri­al sau păduri). SIF Banat-Cri­şana a cumpărat platforma IMGB din sudul Capitalei, dar şi platforma Helitube din cartierul bucureştean Colentina. Cele două tranzacţii sunt estimate la circa 60 mil. euro, iar ambele pot avea ca destinaţie noi proiecte rezidenţiale.

Din totalul tranzacţiilor Bucureştiul şi-a adjudecat partea leului, cu aproape 80% din volumul pieţei de terenuri.

„În lipsa celor reprezentative pentru office - cu care ne-am obişnuit în anii anteriori, am avut acum tranzacţiile record semnate de SIF Banat-Cri­şana, achiziţiile platformelor Helitube şi IMGB, care, împreună, au însumat circa 60 mil. euro, adică 20% din întreagă piaţă. În Bucureşti, aproximativ 70% din volumul de terenuri tran­zac­ţio­nate au avut destinaţie rezidenţială, iar 30% pentru pro­iecte de retail. Am luat în calcul şi cele câteva tranzacţii pentru proiecte mixte, în principal re­zi­denţial şi retail, unde am estimat o alocare a in­ves­tiţiei pe fiecare segment. Celelalte seg­men­te au fost nesemnificative pentru acti­vitatea de tran­zacţionare în 2020“, a spus con­sultantul Colliers International.

La nivel naţional, în afara Capitalei, sectorul de retail a reprezentat circa 75% din totalul tranzacţiilor.

În cazul achiziţiilor pentru sectorul rezidenţial, pandemia a schimbat focusul către locaţiile mai periferice, mai liniştite şi aerisite, pretabile pentru proiecte de case sau blocuri cu densitate redusă, lângă pădure sau lac. „Metroul nu mai este atât de important. Că atare, cele mai căutate zone au fost Pipera, Băneasa, Străuleşti, Siseşti sau Jandarmeriei, dar şi zonele limitrofe Bucureştiului, cum ar fi Corbeanca, Baloteşti sau Ştefăneşti. Chiar dacă Nordul rămâne cel mai atractiv, s-au tranzacţionat terenuri şi în restul zonelor, cu precădere de către jucătorii deja activi acolo, care au dorit să îşi consolideze prezenţa în zonă“, a subliniat Sînziana Oprea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO