Business Construct

Un an greu pentru piaţa mobilei. Producţia de mobilă a scăzut în 2022, iar importurile de mobilă ieftină cresc

Un an greu pentru piaţa mobilei. Producţia de mobilă a...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

27.01.2023, 08:00 1250

Industria mobilei, una dintre principalele sectoare de export ale României, a înregistrat în primele zece luni ale anului o scădere la nivel de producţie cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, pe fondul creşterilor de preţuri, dar şi al pierderii clienţilor în contextul războiului din Ucraina care a „şters“ clienţii din Rusia.

Cea mai mare ţară de pe bătrânul continent era un important client în special pentru producătorii de lemn masiv. „La zece luni, pro­ducţia industrială reprezintă 97,7% din anul anterior, deşi exportul a crescut. Dar a crescut în valoare, cu 16% adică din preţ, nu din cantitate. În volum, există un minus de 0,1%. Scăderea a fost determinată de cos­tu­rile la lemn, care s-a scumpit foarte mult, apoi au apărut problemele cu gazele, energia, toate au dat produ­cătorii peste cap. În condiţiile astea, firmele au fost nevoite să-şi selecteze comenzile ca să nu intre în pierdere“, a spus Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). Ea explică faptul că mobila este o categorie de bunuri de folosinţă îndelungată şi nu se află pe primele rânduri între lucrurile de necesitate.

Astfel, românii, cheltuie în principal pe alimente (peste 30% din venituri), iar inflaţia i-a determinat să scoată şi mai mulţi bani pe alimente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO