Business Construct

Un miliard de lei pentru terenuri, săli de sport şi bazine. Constructorii abia aşteaptă

Complexul olimpic de nataţie din Otopeni va costa în total 119,3 milioane de lei (27 mil. de euro) şi are termen de finalizare în 2017. Prima tranşă de finanţare va fi de 47,7 milioane lei (11 mil. euro), iar în 2016 vor fi plătiţi 39,1 milioane de lei (8,9 mil. euro).

Complexul olimpic de nataţie din Otopeni va costa în total 119,3 milioane de lei (27 mil. de euro) şi are termen de finalizare în 2017. Prima tranşă de finanţare va fi de 47,7 milioane lei (11 mil. euro), iar în 2016 vor fi plătiţi 39,1 milioane de lei (8,9 mil. euro).

Autor: Andrei Cîrchelan

21.01.2015, 09:10 1891

Arene şi complexuri sportive în va­loa­re totală de peste 1 miliard de lei (258 mil. euro) vor fi construite sau reabilitate în perioada 2015-2017, principalele obiective fiind stadio­nul Oblemenco din Craiova şi un bazin olimpic în Oto­peni, potrivit planurilor anunţate ieri de ministrul dezvoltării Liviu Dragnea.

Cea mai mare parte din obiectivele planificate are termen de finalizare în 2016, când va fi plătită şi cea mai mare parte din investiţii. Din totalul de 1,1 mld. lei necesari finanţării, 600 de milioane de lei vor fi plătiţi în 2016.

Stadionul Oblemenco din Craiova va fi con­stru­it contra sumei totale de 214,4 mil. lei şi are ter­men de finalizare anul viitor, în timp ce Complexul Olimpic de Nataţie din Otopeni va costa 119,3 mil. lei şi ar trebui să fie finalizat în 2017. În şcoli însă, de multe ori infrastructura sportivă nu este folosită de elevi la competiţii sau antrenamente în afara orelor de şcoală.

„Ştim că în trecut aceste obiective sportive erau închiriate altor utilizatori de către admi­nistra­tori, şi nu e neapărat ceva rău, dar riscul era ca pe­rioa­da de închiriere să o depăşească pe cea de utili­za­re de către cei pentru care au fost con­struite obiec­tivele. Vom pune condiţia, în con­trac­te, ca ac­cesul la aceste obiective să fie prioritar pen­tru des­ti­natari, şi se vor face verifi­cări“, a spus Dragnea.

Declaraţia vine într-un context în care o mare parte din sălile şi terenurile sportive din şcoli sunt închiriate ca sursă de venituri suplimentară şi nu sunt folosite în weekenduri sau la finalul orelor de curs de către elevii pentru care au fost construite.

„Şcolile pot obţine investiţii de la MDRAP prin intermediul primăriei, care vine cu o solicitare la noi. Înainte să decidem investiţia, ne consultăm cu mi­nis­te­rele vizate şi cu autorităţile locale“, a mai spus Dragnea.

 

Planuri pentru 500 de şcoli şi grădiniţe

În ceea ce priveşte proiectele derulate până acum, Dragnea a anunţat că în 2015 vor fi finalizate în total 34 de proiecte de construcţii sau reabilitări, în valoare totală de peste 130 milioane de lei (peste 17 mil. euro). Dintre acestea, în mediul rural vor fi finalizate 15 săli de sport, cu o valoare totală de 51,7 mil. lei, iar în mediul urban vor fi finalizate 13 săli de sport, cu valoare de 42,9 mil. lei. 

La acestea se adaugă câte un minicomplex spor­tiv în mediile rural şi urban, cu valori de 6,3 mil. lei şi, respectiv, 3,9 mil. lei, precum şi patru bazine de înot în mediul urban, cu valoare totală de 26 mil. lei.

În 2015, proiectele care urmează să finalizate anul acesta primesc o finanţare totală de 77,4 mil. lei.

Planurile pentru sport sunt anunţate de MDRAP la scurt timp după un alt anunţ legat de planurile pentru infrastructura de educaţie, cu obiective legate de reabilitare, obţinerea avizului sanitar şi transportul elevilor.

„În 2015 vom reabilita şi moderniza 500 de şcoli şi grădiniţe, în care vor învăţa peste 180.000 de copii. Cea mai mare parte dintre aceste şcoli şi grădiniţe vor fi finalizate până la începerea anului şcolar, dar până la finalul anului 2015 vor fi finalizate cel puţin 500 de şcoli şi grădiniţe, inclusiv şcoli gimnaziale şi campusuri şcolare“, a declarat Dragnea în cadrul unei conferinţe de presă de săptămâna trecută.

Potrivit acestuia, cele 500 de obiective au fost selectate în colaborare cu Ministerul Educaţiei dintr-un total de peste 1.400 de şantiere „începute cu mulţi ani în urmă şi abandonate de-a lungul timpului“.

„Din cele 500 de unităţi şcolare, 304 sunt investiţii finanţate prin Programul Operaţional Regional (Regio) după ce a fost majorat cu 240 mil. euro de la POS Mediu şi POS Transport. Alte 196 de  unităţi şcolare sunt finanţate prin ordonanţa 28, programul naţional de dezvoltare locală“, a mai spus Dragnea.

Ministerul Educaţiei a trecut în planul de achiziţii publice pentru 2015 construcţia şi reabilitarea a 43 de grădiniţe, pentru care a bugetat 34,6 milioane de lei. În plan nu sunt incluse şi alte tipuri de unităţi de învăţământ.  Potrivit lui Dragnea, următorul pachet de investiţii în infrastructura şcolară va fi stabilit până în martie, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi autorităţile locale. În ceea ce priveşte avizele sa­nitare, ministrul a declarat că în România sunt peste 2.500 de unităţi şcolare care nu îndeplinesc condiţiile pentru a ob­ţi­ne avizul sanitar, în peste 90% din cazuri fiind vorba de lipsa apei potabile şi a grupurilor sanitare.

Pentru transportul elevilor, „în 2015 vom achizi­ţio­na tranşa a doua şi a treia de microbuze şcolare pentru a onora toate solicitările venite din par­tea au­to­rităţilor locale şi nu numai. Concret, în total 1.981 de microbuze şcolare vor transporta ele­vii, serviciu de care vor beneficia peste 130.000 de copii. În 2014 au fost achiziţionate şi distribuite 500 de microbuze, în perioada ianuarie-martie 2015 vor fi livrate 465 mi­crobuze din tranşa a doua, iar în iu­lie-septembrie 2015 restul de 1.016, astfel încât până la începerea anu­lui şcolar toate solicitările să fie onorate“, a mai spus Dragnea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO