Business Construct

Un producător de mobilă din Satu Mare şi-a făcut „şcoală“ de tapiţer şi confecţioner. „În trei ani, am format 100 de tapiţeri şi confecţioneri.“

Un producător de mobilă din Satu Mare şi-a făcut...

Autor: Roana Rotaru

31.08.2016, 00:05 1401
„În trei ani, am format 100 de tapiţeri şi confecţioneri.“
 
Producătorul de mobilă Polipol din Foieni (Satu Mare), parte a grupului german cu acelaşi nume, a trimis anul trecut mobilă tapiţată în Europa de Vest în valoare de circa 25 mil. euro, în jur de 10-11 camioane pe zi încărcate cu canapele, colţare şi fotolii, potrivit reprezentantului companiei. Pentru anul acesta compania şi-a propus o creştere a cifrei de afaceri cu 10%.
 
Cea mai mare provocare pentru pro­du­cătorul de mobilă este atragerea, formarea şi menţinerea forţei de muncă, majoritatea tinerilor preferând să lucreze în străinătate, în ţări precum Germania sau Anglia, potrivit directorului general al Polipol.
 
Până acum compania a reuşit să îşi formeze în trei ani circa 100 de elevi pentru meseriile de tapiţer şi confecţioner, în sistem dual, printr-un parteneriat încheiat cu şcolile profesionale din cadrul Liceului Tehnologic „Simion Bărnuţiu“ din Carei, judeţul Satu Mare. „Noi la ora actuală avem o clasă de tapiţeri în fiecare an, asta înseamnă 28 de elevi şi jumătate de clasă de confecţioneri adică 14 elevi. Pentru la toamnă s-au ocupat deja locurile. Undeva la 100 de elevi am format în cei trei ani de când am demarat proiectul. Noi oferim locuri de muncă elevilor care termină şi îşi iau diploma, dar este un concept şi o modă ca tineretul să îşi dorească să plece în străinătate, iar noi fiind şi foarte aproape de graniţă pierdem mult. Cam 30% din cei pe care îi formăm rămân în firmă, o rată mică pentru cât ne-am propus şi cât investim în ei“, a declarat pentru ZF Dan Brumboiu, directorul general al Polipol România.
 
Elevii formaţi în sistem dual în şcolile profesionale participă atât la cursurile de la şcoală, în jur de două-trei zile pe săptămână, în funcţie de anul de studiu, iar în restul zilelor lucrătoare fac practică în fabrici, statul răsplătindu-i cu câte 200 de lei lunar.
 
„Pe lângă banii primiţi din partea statului, noi le oferim o bursă între 100 şi 250 de lei pe lună în funcţie de note şi prezenţa la practică, deci nu le dăm oricum. Le asigurăm transport de la şcoală la firmă, bineînţeles echipamente de lucru, de protecţie, încercăm să-i integrăm, să înveţe cultura organizaţiei, să înveţe disciplina şi ce înseamnă calitatea“, a spus el.
 
Pe plan local compania are o unitate de producţie de 25.000 de metri pătraţi în Foieni în care lucrează în jur de 700 de angajaţi. Potrivit reprezentantului com­paniei, Polipol urmează să îşi extindă fabrică construind o nouă hală de producţie de 14.000 de metri pătraţi, pentru care şi-a bugetat anul acesta 12 mil. euro din capitalul grupului.
 
„Avem nevoie în permanenţă să facem angajări. Noi avem acum în jur de 700 de angajaţi, vom ajunge după ce se termină investiţia undeva la 1.000-1.100 angajaţi. Dacă luam o fluctuaţie a personalului cu 5%,  fluctuaţia înseamnă 50 de noi angajaţi de care am avea nevoie anual“, a spus directorul general Polipol.
 
Rulajul companiei se realizează integral pe pieţele externe, 80% din producţie mergând în Germania, iar restul în alte ţări europene precum Austria, Olanda, Slovacia, Cehia şi Elveţia. Deşi firma a primit solicitări pe plan intern, vinde doar către marile case de mobilă din Europa de Vest cu care are contracte de exclusivitate.
 
„Vindem doar prin parteneri, iar partenerii noştri nu au la ora actuală magazine în România. Am avut solicitări să vindem pe plan intern, dar avem contracte de exclusivitate cu marile case de mobilă din străinătate. Până nu vin ei sa vândă în România noi nu putem sa vindem direct nici să vrem. (...) Deocamdată piaţa din România se pare că nu este suficient de interesantă pentru vânzătorii de mobilă din străinătate, ca până la urmă decizia privind existenţa magazinelor o iau proprietarii magazinelor. Marfa Polipol a ajuns undeva în Ungaria, Budapesta, dar mai aproape nu sunt“, a spus el.
 
Pentru fabricarea produselor de mobilier tapiţat compania foloseşte doar lemn de fag, placaj şi pal, materie primă pe care o achiziţionează în proporţie de 50% din România, iar restul de pe pieţele externe, după ce anul trecut preţul lemnului s-a majorat cu până la 20%, potrivit reprezentantului companiei.
 
„În 2015 cumpăram scândură de fag la 800 lei metrul cub, iar apoi preţurile au crescut la 1.000 lei metrul cub, o creştere care nu a avut loc pe piaţa din afară, numai în România. Preţul lemnului a crescut după ce s-au introdus toate sistemele de creştere a siguranţei în exploatarea legală a lemnului. Furnizorii au profitat şi au încercat să obţină nişte preţuri mai mari, acum tot ce se cumpără se cumpără legal şi e mai scump probabil. Nu am acceptat acele preţuri propuse iniţial, dar a fost o creştere. Acum cumpăr undeva la 900 de lei metrul cub“, a conchis el.
 
Fabricare produselor din lemn este o industrie în valoare de 5,8 miliarde de lei, care în 2015 număra circa 3.000 de companii. Principalii competitori ai Polipol sunt producători locali de mobilă Aramis Invest, Italsofa România, Taparo, Cotta Internaţional, Plimob, PGS Sofa&Co,, dar şi alţii. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO