Business Construct

Valoarea tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca a depăşit anul trecut 600 de milioane de euro

Valoarea tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca a...

Autor: Vasile Magradean

05.07.2019, 14:37 3087

Valoarea tranzacţiilor imobiliare din Cluj-Napoca a depăşit anul trecut 600 de milioane de euro, de patru ori mai mult faţă de 2013, cea mai scumpă proprietate vândută fiind de 8,7 milioane de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cele mai multe tranzacţii din Cluj-Napoca au vizat, în 2018, apartamentele, aproape 6.000 de contracte fiind încheiate anul trecut, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, expertul imobiliar Adrian Vascu, realizatorul Ghidului Tranzacţiilor Imobiliare.

„Ghidul Tranzacţiilor Imobiliare, aflat la a şasea ediţie, are la bază datele pe care Primăria Cluj-Napoca le colectează din contractele de vânzare-cumpărare. Anul trecut au fost înregistrate un număr de 8.697 de tranzacţii imobiliare în valoare de 642 de milioane de euro, de patru ori mai mult faţă de anul 2013, când am realizat primul ghid, atunci valoarea fiind de 156 de milioane de euro. Cele mai multe tranzacţii au fost anul trecut apartamentele – aproape 6.000, apoi case, terenuri şi alte proprietăţi. Achiziţiile persoanelor fizice au fost finanţate în proporţie de peste 80% din surse proprii. Cea mai valoroasă tranzacţie a fost realizată de o persoană juridică şi a inclus o clădire de tip comercial în valoare de 8,7 milioane de euro, iar cea mai scumpă casă s-a tranzacţionat la 650.000 de euro”, a spus Vascu.

Potrivit acestuia, 66% dintre cumpărători provin din judeţul Cluj, 32% din alte judeţe, iar 2% din străinătate, din ţări precum Nigeria, Emiratele Arabe Unite şi Hong Kong.

De asemenea, din ghid rezultă şi că preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor tranzacţionate a fost în 2018 de 1.284 euro, cu 8% mai mare faţă de anul 2017.

Adrian Vascu a explicat că, potrivit datelor de anul trecut şi din primele luni din 2019, reiese că municipiul Cluj-Napoca rămâne un oraş în care oamenii vor să locuiască şi unde există cerere pe piaţa imobiliară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO