Business Construct

Vânzători şi cumpărători. Cum arată tabloul tranzacţiilor din construcţii pe primele nouă luni din 2022?

Supliment Construcţii

Vânzători şi cumpărători. Cum arată tabloul...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

25.10.2022, 00:00 205

♦ De la începutul anului au fost anunţate în total mai bine de 200 de acorduri, unele de mari dimensiuni, de peste 100 de milioane de euro, dar şi altele medii şi mici.

Primele nouă luni ale anului 2022 au adus pe piaţa construcţiilor şase tranzacţii majore, care au dat pe mâna unor noi proprietari fabrici de materiale de construcţii şi sute de angajaţi.

Cea mai recentă mutare este cea prin care producătorul german de materiale de construcţii Hasit, parte din grupul Fixit, cu afaceri de 76 de milioane de lei pe piaţa locală în 2021, a cumpărat fabrica de mortare care produce sub brandul Ceradez din Timişoara, de la Gabbro SRL.

„Planificăm să producem acolo materiale de înaltă calitate, cu performanţe tehnice ridicate, atât pentru piaţa din România, cât şi pentru cea din Serbia“, a spus Bogdan Roman, directorul general al Hasit România. Reprezentanţii Hasit estimează că fabrica din Timişoara ar putea genera în 2023 o cifră de afaceri cuprinsă între 4 şi 6 milioane de euro.

Cu o lună înainte, în septembrie, Electromontaj, companie din domeniul energiei, a anunţat că oferă maximum 119 milioane de lei pentru parafarea tranzacţiei de preluare a constructorului Hidroconstrucţia, aflat în insolvenţă. Valoarea depinde însă de aprobarea planului de reorganizare şi de ieşirea din insolvenţă a companiei, precum şi de obţinerea aprobărilor statutare necesare şi de autorizarea Consiliului Concurenţei. Tranzacţia de preluare de către Electromontaj ar urma să includă şi firmele controlate de Hidroconstrucţia, companie care a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 356 de milioane de lei, în creştere cu 27% faţă de anul precedent, conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Electromontaj SA, parte a grupului H4L, este o companie specializată în construcţia şi întreţinerea liniilor de transport împreună cu staţiile electrice de conexiuni şi de transformare pentru alimentarea cu energie electrică, fiind deţinută de Gheorghe Bîlteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO